Berlin Yeni Havalimanı Açılışında İlk Protesto Taksicilerden

Berlin Yeni Havalimanı Açılışında İlk Protesto Taksicilerden

ABONE OL
19:12 - 31/10/2020 19:12
Berlin Yeni Havalimanı Açılışında İlk Protesto Taksicilerden
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin’in yeni havalimanı BER açıldığı gün protesto eylemine sahne oldu.

Sürekli ertelendiği için açılışı yılan hikayesine dönen Berlin’in yeni Havalimanı BER, açıldığı ilk gün taksicilerin protesto eylemine tanıklık etti. Yeni havalimanından yolcu alamayacak olan Berinli taksiciler, büyük bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Kasım ayı itibarıyla kapanacak eski havalimanı Tegel Havalimanı’nda toplanan yaklaşık bin taksici zaman zaman otoyolu da kapatarak yeni havalimanına kadar bir protesto sürüşü düzenledi.

Yeni kurala göre Brandenburg Eyaleti sınırları içerisinde olan BER havalimanına Berlinli taksiciler yolcu götürebilecek ama dönüşte havalimanından Berlin’e yolcu alamayacak. Brandenburg plakalı taksiler ise istedikleri gibi havalimanı ve Berlin arasında yolcu alıp indirebilecek. Karar başkentte yaşayan Türkleri de yakından ilgilendiriyor, çünkü Berlinli taksicilerin yaklaşık yarısı Türklerden oluşuyor.

Bunun büyük haksızlık olduğunu ve ekonomik olarak kendilerine olumsuz etkileyeceğini söyleyen Berlinli taksiciler, “Havalimanını kullanan yolcuların yüzde doksanından fazlası Berlinli ama biz Berlinli taksiciler onlara hizmet veremeyeceğiz. Bu büyük haksızlık” diyor.

21 senedir Berlin’de taksicilik yapan Erkan Özmen, tek istediklerinin Berlinli 7300 taksinin hepsinin yeni açılacak havalimanından müşteri alabilme hakkı olduğunu söyledi. Eski havalimanı Tegel’in kapanacak olmasıyla mevcut şartlarda büyük bir ekonomik kayıp yaşayacaklarını iddia eden Özmen, “Kendi havalimanımız kapanıyor. 24 saat içerisinde bu havaalanında günde 2-3 bin taksici geçiniyordu. Biz aynısını yeni havalimanında da istiyoruz. Bize sadece kurayla seçilen 300 taksiye oradan yolcu alma hakkı veriliyor. Diğer 7 bin taksi BER’den yolcu alamayacak” dedi.

Çevre Senatörü Taksicileri Bitirmek İstiyor

Çevre ve Ulaşım Senatörü Regine Günther’in kasıtlı bir şekilde bu uygulamaya gittiğini iddia eden Özmen “Yeni bir anlaşmanın yapılaması gerekir. Zaten bu havalimanına inecek yolcuların yüzde doksan dokuzu Berlin’e geliyor. Bizim senatörümüzün bunu bilerek yaptığına inanıyorum. İnsanları taksiden uzaklaştırıp, otobüslere, metroya yönlendirmek istiyor. Tamam anlıyorum tabiatı koruma adına yapıyor bunu ama tabiatı korurken de bu kadar insanı ekmeğinden etmeyelim” ifadesini kullandı.

“Sene Sonunu Çıkarır mıyım Bilmiyorum

Berlin’in az sayıdaki Türk kadın taksicilerinden Zemzem Bişkin’de yapılan haksızlıklar nedeniyle Berlin’de taksiciliğin yavaş yavaş bittiğini söyledi. Kendi taksisini kullanan Bişkin, sene sonunu çıkarıp çıkaramayacağından endişe ediyor. Devletin kendilerini sahipsiz bıraktığını ifade eden Zemzem Bişkin, “Berlin’de işler şu anda berbat. Berlin’de her şeyin dört dörtlük olduğunu söylüyorlar. Hayır arkadaşım burada dört dörtlük diye bir şey yok. Parayı veren düdüğü çalar kuralı burada geçiyor”  dedi.

Berlin’de doğup büyüyen ve başkentte 3 senedir taksicilik yapan Özlem Dalkız ise yaptığı açıklamada, mevcut durum nedeniyle oldukça sıkıntılı olduklarını belirtti. Zor şartlarda, sıkıntılı bir süreç ve sınav sonrası taksicilik lisansı alabildiklerini söyleyen Dalkız, “Bu noktaya gelebilmek için baya uğraştık. Şimdi yeni havalimanından müşteri alamayacak olmamız büyük sıkıntı bizim için. Çünkü şu anda tek havalimanı o; bakalım sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Çoğunluğunu Türkler ’den oluşan yüzlerce taksi, polis eskortu eşliğinde konvoy oluşturarak yeni havalimanı BER’ e doğru direksiyon salladı. Burada sadece 50 taksinin terminal binası önüne gelmesine izin verilirken diğerleri araçlarını park yerinde bırakarak terminale kadar yürüdü. Burada yapılan konuşmalarda Berlin Ulaştırma Senatörü Regine Günther protesto edildi ve Berlin’in aleyhine olan anlaşma şartlarının değiştirilmesi talep edildi.

Böylelikle Berlin’in yeni havalimanı daha açıldığı ilk gün bir protesto eylemine sahne oldu.

ha-ber.com/Mahmut Tosun/İHA/BERLİN

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.