Öğretmenlere başörtüsü yasağı hukuka aykırı

Öğretmenlere başörtüsü yasağı hukuka aykırı

ABONE OL
11:31 - 28/08/2020 11:31
Öğretmenlere başörtüsü yasağı hukuka aykırı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin eyaleti tarafsızlık açısından öğretmenlerin okulda dini semboller taşımasını veya giysiler giymesini engellemek istese de, Federal İş Mahkemesi başörtüsü yasağının hukuka aykırı olduğu hükmüne vardı.

Federal İş Mahkemesi’ne göre, Berlin Eyaleti Tarafsızlık Yasası’nda yer alan öğretmenlere yönelik genel başörtüsü yasağı, hukuka aykırı. Mahkeme verdiği hükümle Berlin eyaletinin, eyalet iş mahkemesinin kararına itirazını reddetmiş oldu. Berlin eyaleti Kasım 2018’de  Müslüman bir öğretmene başörtü kullandığı için işe almadığı için yaklaşık 5 bin 159 avro tazminat ödemekle yükümlü kılınmıştı. Alman Basın Ajansı dpa’ya göre kadın öğretmenin dini açıdan ayrımcılığa uğradığına karar veren Federal İş Mahkemesi,    Berlin’deki okullarda eğitimcilerin ve öğretmenlerin başörtüsünün yanı sıra haç veya kipa gibi dini kıyafet ve sembolleri yasaklayan Tarafsızlık Yasası’nın 2’nci fıkrasının anayasaya uygun olarak tasarlanması gerektiğini bildirdi. Federal İş Mahkemesi’nden bir sözcü, Erfurt hakimlerinin, okul barışını korumaya yönelik söz konusu yasanın kanunlara  aykırı olduğuna hükmettiklerini belirtti. Bugüne kadarki uygulamanın inanç özgürlüğünü ihlal ettiğini  başörtü kullanarak okul barışının tehlikeye atıldığına dair somut göstergelere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Sol Parti, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ve Birlik’90/Yeşiller koalisyonunun iktidarda olduğu Berlin’deki “Tarafsızlık Yasası”, son günlerde sık sık tartışmalara neden oluyordu Eyalet Eğitim Bakanı Sandra Scheeres yasanın anayasaya olduğunu düşünürken, Eyalet Adalet Bakanı Dirk Behrendt tam tersi bir görüşe sahip.(Kaynak: +49)

Inal
Tüm Yorumlar (1)
  • Ayfer Sorgun

    Tarafsızlık ilkesi bir öğretmen için en önemli kriterlerden biridir. Tarafsızlığın ilk yansıması da elbetteki kılık kıyafettir. Doğallığa , doğaya sempatisi olan bir öğretmen çıplak gidebilir mi okula? Çarpıcı bir örnek olması açısından yazdım.

    +0
    -0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.