Berlin İstanbul kardeş şehir anlaşmasının 30. yılı kutlandı

Berlin İstanbul kardeş şehir anlaşmasının 30. yılı kutlandı

ABONE OL
02:39 - 09/08/2019 02:39
Berlin İstanbul kardeş şehir anlaşmasının 30. yılı kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Senatosu, Merhaba Kültür İnisiyatifi ve Federal Meclis eski Milletvekili Özcan Mutlu`nun girişimleriyle düzenlen etkinliğin açılışını Berlin Eyalet Müsteşar Sawsan Chebli yaptı. İstanbul- Berlin Kardeş şehir anlaşmasının 30.yılı kutlamalarının ilk konuğu yazar Ahmet Ümit oldu.

Kardeş şehir Jübile yılının selamlama konuşmasını Merhaba Kültür İnisiyatifi adına Murat Tosun gerçekleştirdi. Murat Tosun, Berlin ve İstanbul’u birbirine yakınlaştıran çok güçlü bağların bulunduğunu ve bu bağlamda yeni bir kültür inisiyatifi hayata geçirdiklerini belirtti.

Müsteşar Sawsan Chebli, 30.Jübile yılının acılı konuşmasında kardeş şehir anlaşmasının iki kenti kültürel anlamda birbirine yakınlaştırması açısından önemli bir fırsat olduğunu kaydetti. Sawsan Chebli, Türkiye ile Almanya ilişkilerinin çok farklı bir boyutta olduğunu kaydederken, „Ne yazık ki İki ülke ilişkileri son zamanlarda hep krizlerle anıldı. Kardeş şehir projeleri de ister istemez bundan etkilendi “dedi. Sawsan Chebli, ilişkilerdeki zor dönemler esnasında diyaloğu ve işbirliklerini yürütmenin her zaman kolay olmadığına dikkat çekerken, „Kardeş şehir anlaşmaları ve bugün burada aramızda olan gönüllü elçiler sayesinde köprüler atılmadı. Bana göre de en büyük gönüllü elçi Özcan Mutlu`dur. Siyaset nasıl şekillenirse şekillensin, hükümetleri burada ve orada kim yönetirse yönetsin bu bağın kopmasına izin vermemeliyiz. İstanbul ve Berlin ilişkileri sadece birkaç kişiye bırakılmaya kadar önemlidir. Kardeş şehir anlaşmasının jübile yılının kutlanılması ve anılması bu bağlamda çok önemlidir. Biz jübile yılını değerlendirip ilişkilerimizi yoğunlaştırmak istiyoruz “dedi.

Aynı zamanda İstanbul Politikalar Merkezi Danışmanlarından olan Özcan Mutlu ise „Kardeş Şehir projeleri insanları birbirine yakınlaştırmak için çok önemli bir fırsat. Kreuzberg`de belediye meclisi üyesiyken Kreuzberg ve Kadıköy`ün kardeş ilçe olmasını ve milletvekilliği yaptığım dönemde de Tepebaşı ile Köpenick`in kardeş ilçe olması girişimlerinde bulundum. Bugün ise Berlin-İstanbul Kardeş Şehir anlaşmasının 30 yılı bize iki kenti ve kültürü yakınlaştırmak için önemli bir fırsat sunuyor. Bu tarihi bir salonda değerli yazarımız Ahmet Ümit`le iki kent arasındaki kardeş şehir jübile yılı kutlamalarını başlatmış bulunuyoruz “dedi.

30 jübile yılı kapsamında Avrupalı Genç Klasik Müzisyenler festivali kapsamında Türkiye’den gelen gençlik orkestrası sahne alçak. Ayrıca fotoğraf sanatçılarının İstanbul ve Berlin’le ilgili karma fotoğraf sergisi gerçekleştirilecek.

Kadıköy caz festivali kapsamında hem bir sergi açılacak hem de Berlinli bir jazz grubu sahne alçak. Ekim ayında ise Berlin Teknik Üniversitesi`nde İstanbul Günü organize edilecek ve bilimsel konferanslar ve workshoplar gerçekleştirilecek.

Konuşmalar sonrası ise yazar Ahmet Ümit, İstanbul hatırası adlı romanından kısa bir bölüm okudu. Ahmet Ümit daha sonra İstanbul`un tarihi ve kültürel yapısını anlattı.

ha-ber.com/Mustafa Temel

Fotoğraflar Mehmet Dedeoğlu

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.