BERLİN İSLAM FEDERASYONU 40. YILINI KUTLADI

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

1961 yılında Türkiye, vatandaşlarını Avrupa ülkelerine 2 yıllığına işçi olarak gönderdi. 2 yıl geçti geçmesine de Türkiyeliler geriye dönmedi. Zamanla aile birleşimi yolu açıldı. Avrupa’da kalıcı olmaya başlayan misafir işçiler zaman geçtikçe geldikleri ülkelerde günlük yaşamlarında ihtiyaç duyulan konularda kurumlaşmaya başladılar. Mesela; dini İhtiyaçlarını gidermek için camiler açtılar. İhtiyaç duyulan konularda siyasetçilere ulaşabilmek için de Federasyonlar kurdular. Berlin İslâm Federasyonu bu kurumlardan biridir (1980). Başlangıçta Berlin’de yaşayan Müslümanların çatı kuruluşu olarak kurulduklarını ilan eden İslâm Federasyonu, kuruluşundan kısa bir süre sonra yalnızlaştı. Kurucu derneklerden bir kısmı zamanla Federasyonun tarafsızlığını korumadığını görünce Federasyondan ayrıldılar.

İlk Başkan Nail Dural, koltuğu bir türlü bırakmak istemedi. Yaptığı hiçbir faaliyet olmamasına rağmen koltuğa sımsıkı yapıştı. Zeki Bina, Bekir Durak, Hasan Şenocak, Ahmet Algan, Şaban Gencer, gibi gençler, Yahya Schulzke gibi özverili Almanlar ve Muna Algan, Aysun Dilek gibi idealist kadınlar Federasyon çalışmalarında aktif olarak görev aldılar. Çok çalıştılar.

Federasyon toplantılarına Nail Dural değil, Haldun Algan başkanlık yapıyordu. Nail Dural süs biberi gibi kenarda durur ve gerekirse birkaç kelime ederdi. Buna rağmen koltuğu bir türlü bırakmazdı. Çalışmadan başkanlık koltuğunda oturmak onun da işine geliyordu.

Genç bay ve bayanlardan oluşan Federasyon ekibi uzun uğraşlar sonucunda İslâm Koleji’ni Federasyon’a kazandırdılar. En önemlisi de resmi okullarda Federasyon’un İslâm dindersi verme hakkını elde ettiler. Ben o kadroyu kutluyorum. Tabi burada Haldun Algan’ın hakkını da teslim etmek gerekir. Daha sonra bu ekibe Burhan Kesici de katıldı.

Nail Dural başta olmak üzere Federasyon başkanlığına getirilen kişiler Federasyon için oldukça talihsiz isimlerdir, koltukta oturmaktan ve toplantılarda Federasyon Başkanı olarak taktim edilmekten başka bir vasıfları olmayan kişilerdir bunlar. Uzaktan kumandayla Federasyon yönetilmez ki. Tek özelliği gazete okumak için koltukta oturmak olan başkanlarla Federasyon yapması gerekenleri yapabilir mi…Elbette yapamaz.

İslâm Koleji’nin Berlin’de başka ilçelerde şube açamaması tamamen başkanların ve yandaş yöneticilerin beceriksizliğidir denilebilir. Din dersi öğretmenlerinin özel gayreti olmasa din dersinin akıbeti de parlak olmasa gerektir. Hem maddi hem de manevi fedakârlık yaparak din dersi konusunda özverili bir şekilde çalışan öğretmenleri kutluyorum.

2020 yılına gelindiğinde kuruluşunun 40. Yılını kutladı İslâm Federasyonu. Aradan 40 yıl geçmiş. 40 yılın sonunda İslâm Federasyonu’nun geldiği yere baktığımızda yüreklerimiz parçalanıyor. 40 yılda 40 tane dost edinememişler. İslâm dindersi veren bir kurum var. Alman makamlarının müsaadesiyle veriliyor din dersi.

Ancak o makamı temsil eden Eğitim Senatörü 40. Yıl kutlamalarında yok. O Eyalet’in Başbakan’ı orada yok. Din dersi verilen okulların müdürleri orada yok. Kilise temsilcileri orada yok. Berlin’de hizmet veren derneklerin temsilcileri orada yok. En önemlisi Federasyon’a üye olan derneklerin temsilcileri de orada yok.

İslâm Federasyonu yaklaşık 150 kişi ile 40. Yılını kutluyor. Benim yüreğim yanıyor. İçim acıyor. Yazıktır, günahtır. Bu Müslümanlar çok fedakârlık yaptı. Ne istendiyse verdiler.  Ancak verilenler buhar oldu, uçtu gitti. Berlin’li Müslümanların elinde avucunda bir şey kalmadı. Saçları ağardı belleri büküldü, birer ikişer tabutların içinde geldikleri şehirlere gönderilmeye başlandılar. Allah onlardan razı olsun, hem fedakarlık yaptılar, hem de cefa çektiler.

40 yıl sonra 40 tane dost edinemeyen bu sorumsuz sorumlular, 40. Yıl kutlaması yapıyorlar, bir halt işlemişler gibi fotoğraflar çekiliyorlar, plaketlerle ödüllendiriliyorlar.  Birileri çıkıp ta siz neyi kutluyorsunuz, bu plakette neyin nesidir demiyor, diyemiyor.

Yapıcı bir eleştiri yapınca da “Allah seni ıslah etsin” deniliyor. 2020 de Federasyon başkanı olan zat diyor bunu. 40. Yıl kutlamasında ahbap çavuş da olsa salona yaklaşık 150 kişiyi zorla toplayan Federasyon Başkanı Murat Gül diyor bunu.

Facebook hesabında aramızda geçen diyaloğu aynen buraya alıyorum. Sonunda kararı siz verin. Benim yazdıklarımın yanlışı var ise lütfen samimiyetle bana yazın. Camiadan özür dileyeceğim.

 

Facebook yazışmaları

 yıl kutlamaları bir otelin salonunda yapılıyor.

İlk tepkiyi Mustafa Güneşdoğdu veriyor:

-Mevlâna cami o zamanlar otelde mi kurulmuştu ki 40. Yılını otelde kutluyorsunuz?

-Murat Gül Federasyon Başkanı: Mustafa Özcan Güneşdoğdu. Parmak ayı gösterirken hep parmakta takılı kalıyoruz ya buna yanıyorum…

-Burhan Kesici: Mustafa Özcan Güneşdoğdu’ya cevaben; Selam hocam, sorunuz ciddi mi?

-Rüştü Kam: 40 yıl önce kurulmuş olan bir federasyon, 40. yılını kendi salonunda değil de, otel salonlarında kutluyorsa orada bir yanlışlık olmuş demektir. Bu yanlış elbette sorumsuz sorumluların yanlışıdır. Mustafa Güneşdoğdu, doğrusunu yazmış…Federasyon Başkanı Murat Gül ise her zamanki vurdumduymazlık alışkanlığı ile beylik laflardan bir laf etmiş…Yazıktır, günahtır.

-Murat Gül: vay beee

-Murat Gül: Allah seni de islah etsin

-Rüştü Kam: Hangi günahımdan ötürü? Yalakalık yapmadığımdan ötürü mü? Menfaat için ciğeri 5 para etmez kubur fareleriyle iş tutmadığım için mi? Yoksa insanları Allah ile aldatmadığım için mi? Ne dersin sayın Federasyon başkanı….?

-Murat Gül: Allah herkesin ne yaptığını biliyor..
-Burhan Kesici: Rüştü Kam hocam, bir kez de Maşallah iyi yaptınız desen?

-Rüştü Kam: Sevgili Burhanım, ben istemez miyim sizleri ve emeği geçenleri tebrik etmeyi…İslâm Federasyonu 40. yılını kutluyor.
Bildiğim kadarıyla Federasyon 20 küsur okulda ders veriyor 40. yıl kutlamasında kaç tane okul müdürü vardı salonda?
Eğitim Senatörü salonda mıydı?
Kaç tane derneğin temsilci vardı salonda?
Katolik, Evanjelist ve Ortodoks ve Süryani Kiliselerini temsilen kaç temsilci vardı?
40. yıl kutlamasında salonda kaç kişi vardı?
40. yılını kutlayan bir Federasyonun toplantısına Eyalet Başbakanı niçin gelmez, bunun izahını yapabilir misin?
Kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz, kendiniz çalıp kendiniz de oynayamaz olmuşsunuz artık ve benden aferin bekliyorsun…
Şimdi sen bana diyorsun ki; bir de “maşallah iyi yaptınız desen”…Nasıl diyeyim sevgili Burhanım…Aferin, maşallah diyecek bir durum varsa diyeyim…

-Burhan Kesici: hocam, sen dua et inşallah hepsi olur. İnşallah bir çay da görüşürüz. Allah emanet ol.

-Murat Gül: Rüştü Kam bey 20 değil 39 okul da ders veriyoruz. Müdür dersen vardı. Papaz desen o da vardı.
Bilen biliyor federasyonu bırakın bölgesel, uluslararsı çalışıyoruz. Rusya Müftüğü, Polonya müftüğü bile geldiyse bir çalışma var denektir. Diğerlerini de davet ettik gelmediyseler ne yapalım?

-Rüştü Kam: Sayın başkan, ben zaten 20 küsur yazdım. Kaç müdür geldi onu da yazarsanız sevinirim. Papaz yok demedim kaç tane vardı dedim… Halkımıza lazım olan bölgesel çalışmadır, uluslararası değil… Davet ettiğiniz kişilerin gelmemesinin sebebi nedir onun üzerinde çalışmanızı tavsiye ederim… Dışarıdan gelen misafirler uluslararası çalıştığınızı göstermez… Ancak uluslararası neler yapıyorsunuz onları da öğrenmek isterim…

-Murat Gül: çalışmadan dolayı sizin kadar Facebook dan yazmaya vaktim yok. Müsaadenizle bırakında çalışalım. Federasyonun faaliyetleri ortada elhamdulillah. Bizi izlemeye devam edin…

-Rüştü Kam: Eyvallah sayın başkan…

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.