*** Berlin göçmen kökenli öğretmen arıyor

*** Berlin göçmen kökenli öğretmen arıyor

ABONE OL
23:00 - 16/09/2010 23:00
*** Berlin göçmen kökenli öğretmen arıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Berlin göçmen kökenli öğretmen arıyor


Berlin eyalet hükümeti, okullarda daha fazla göçmen öğretmeni görevlendirmek istiyor

Berlin eyaletinde 25 bin öğretmenden yaklaşık 500’ünün göçmen kökenli olduğu ve Berlin eyalet hükümeti ile eğitim uzmanlarının, bu rakamı yeterli bulmadığı belirtiliyor.

Eyaletinin Eğitim Bakanlığı müsteşarı Claudia Zinke, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, daha fazla göçmen kökenli öğrencinin öğretmen olması için teşvik edilmesi gerektiğini ancak bu şekilde uyumun gerçekleşebileceğini ifade etti.

Berlin’de öğretmenlik yapan ve göçmen kökenlilerin kurduğu ağın sözcüsü olan Mengü Özhan, öğretmen olacak göçmen kökenli öğrencilerle ilgilendiğini belirtti ve ”Zamanında ben kimseden fazla destek görmedim. Şimdi bunun değişmesi için çalışıyorum” dedi.

Özhan, Berliner Morgenpost gazetesine yaptığı açıklamada da, üniversite eğitiminin de kolay geçmediğini, göçmen kökenli öğretmenlerin çocuklara iyi bir şekilde ders verebilecekleri konusunda önyargıların bulunduğunu kaydetti.

Dilek Yalman adlı öğretmen de, göçmen kökenli öğretmenlerin çocuklara örnek olma açısından önemli olduklarını belirterek, ”Öğrenciler bizim başardığımızı görüyor ve kendilerinin de başarabileceklerine inanıyorlar” ifadesini kullandı.

Göçmen kökenli öğretmenlerin zorluklarla da karşılaştıklarını belirten Yalman, ”Farklı görünmenin ve farklı hareket etmenin ne olduğunu biliyoruz” görüşünü iletti.

Gelecek yıl, göçmen öğretmenlerin kurduğu ağın, lisede okuyan 30 öğrenciyi kampa almak ve öğretmenlik mesleğine hazırlamak istediği belirtiliyor.

Berlin’de 2009-2010 öğrenim yılında, 95 bin göçmen kökenli öğrencinin eğitim gördüğü, üniversiteye giden öğrencilerin yüzde 11’inin göçmen kökenli olduğu belirtildi.

Almanya’da göçmen kökenli öğretmenlerin oranının yüzde 1,2 olduğu tahmin ediliyor. (aa)

Erbil BAŞAY – Berlin 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.