*** Berlin Duvarının iki küçük Türk kurbanı

*** Berlin Duvarının iki küçük Türk kurbanı

ABONE OL
19:34 - 09/08/2009 19:34
*** Berlin Duvarının iki küçük Türk kurbanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Berlin Duvarının iki küçük Türk kurbanı

Almanya’nın başkenti Berlin’de eski Doğu Almanya’yı (DDR) Batı Almanya’dan ayırmak amacıyla 48 yıl önce inşaatına başlanan ve 1989 yılında yıkılan Berlin Duvarının küçük kurbanları arasında iki Türk çocuğu bulunuyor

Alman ”Welt am Sonntag” ile ”Berliner Morgenpost” gazeteleri, Berlin Duvarının inşaatına başlanmasının 48. yılı dolayısıyla hazırladıkları bir haberde, eski Berlin Duvarı yakınlarında Cengaver Katrancı (8) ve Çetin Mert (5) adlı Türk çocuklarının Spree Nehri’ne düşerek yardımın geç gelmesi nedeniyle hayatlarını kaybetmiş olduklarını hatırlattı.

Cengaver Katrancı’nın 30 Ekim 1972 tarihinde yerel saatle 13.00 sıralarında Kreuzberg semtinde nehir sahilinde kayarak suya düştüğü, balık avlayan bir kişinin önce kendisini kurtarmak istediği, ancak Spree’nin bu bölümünün DDR’ye ait olması nedeniyle nehre atlamaktan çekindiği ve böylece küçük çocuğun boğularak can verdiği belirtildi.

DDR sahilinden saat 14.30 sıralarında bir kurtarma botunun olay yerine hareket ettiği ve saat 15.00’da Cengaver Katrancı’nın cansız bedenini nehirden çıkarttığı kaydedildi.

Çetin Mert’in ise 11 Mayıs 1975 tarihinde 5. yaş gününü kutlarken top oynadığı sırada Spree’ye düştüğü ve olaydan yaklaşık iki saat sonra cesedinin nehirden çıkarıldığı ifade edildi.

Bu olaydan sonra Batı Almanya ve DDR hükümetlerinin, acil bir durum olduğu takdirde bunu sınır muhafızlarına bildirmek üzere bir anlaşmaya vardıkları hatırlatıldı.

(A.A) Evren AYDEMİR 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.