Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen iftar yemeği verdi

Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen iftar yemeği verdi

ABONE OL
22:52 - 08/04/2022 22:52
Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen iftar yemeği verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, büyükelçilik binasında Almanya’daki Türk toplumu temsilcilerine iftar yemeği verdi.

İftara Alman parlamentosu milletvekilleri Nils Schmid, Gülistan Yüksel, Nezahat Baradari, Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkan Yardımcısı Sinan Selen, Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök ve eşi Berlin Büyükelçiliği müsteşarı Fulya Yücekök ile birçok ülkenin büyükelçileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Ahmet Başar Şen, Ramazan ayı ve orucun anlamını içeren bir konuşma yaptı.

Büyükelçi Şen yaptığı konuşmada, Almanya’daki Türklerin ülkede yaşayan Müslümanların çoğunluğunu oluşturduğuna işaret ederek, Ramazan ayında dayanışma, birlik ve beraberliğin önemini vurguladı.

Büyükelçi Şen, mübarek Ramazan ayının dünyada yaşanmaya devam eden savaşları, hastalıkları ve ekonomik sıkıntıları bir nebze dindirmesi ümidini ifade etti.

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşa değinen Büyükelçi Ahmet Başar Şen, Avrupa’nın içinden geçmekte olduğu bu zor dönemde, Türkiye ve Almanya’nın sorumlu birer müttefik olarak, ortak kaygılarla, Avrupa’da barış hedefi doğrultusunda yakın eşgüdüm içerisinde hareket ettiğini söyledi.

Büyükelçi Ahmet Başar Şen, “Yaşanan savaş tüm insanlığın şahit olduğu vahşet görüntülerinin Avrupa’da güvenliğin, huzurun, esenliğin garanti olmadığını ve bunların muhafazası ve geliştirilmesi için birlikte çaba gösterilmesi gerektiğini bir kez daha acı bir şekilde gözler önüne sermiştir.” diyen Şen, nüfusu 3 milyonu aşan Almanya Türk toplumunun iki ülkeyi birbirine bağlayan en önemli beşeri bağ olduğunu söyledi.

Şen, Almanya’daki Türklerin, Türkiye ve Almanya arasındaki köklü dostluk ve ortaklık ilişkilerinin en güçlü öğesi olduğunu vurguladı.

İslam karşıtlığı ve ayrımcılık

Büyükelçi Şen, son 60 yılda Almanya’nın, başta Türkler olmak üzere, birçok göçmen kökenli insanın yuvası olduğunu ve yıllar içerisinde çeşitlilik temelli bir topluma doğru yol aldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bu süreçte, göç eden kişiler yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve ayrımcılık gibi önemli zorluklarla karşılaşmışlardır. Bu zorluklar maalesef halen devam etmektedir. Bununla birlikte, başta Türkler olmak üzere göçmen kökenliler aradan geçen bu sürede Alman toplumuna başarılı bir şekilde uyum sağlamışlar ve Almanya’nın ekonomik gelişimine ve çok kültürlülüğüne değerli katkılarda bulunmuşlardır.”

Halle ve Hanau’daki ırkçı saldırıların ardından Alman hükümetinin aldığı tedbirleri ve açıklanan Aşırı Sağcılığa Karşı Eylem Planını hatırlatan Şen, bunların etkin bir şekilde uygulanmasının önem taşıdığını vurguladı.

“Alman aileleri davet edin”

Ramazan dolayısıyla Türk toplumundan bir ricası olduğunu ifade eden Şen, “Ramazan ayı bitmeden iftarlardan en az birine, bildiğiniz, tanıdığınız, komşunuz olabilir, bir Alman aileyi davet edin. Onlara ramazanı, orucu, iftarı anlatın, ekmeğinizi onlarla bölüşün.” dedi.

Büyükelçi Şen’in konuşmasının ardından okunan kuran-ı Kerim ve Türkçe açıklaması ile başlayan iftar yemeği davetliler arasında geçen ikili sohbetlerle sona erdi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.