Belçika Tarihinin En Büyük Davası Başladı

Belçika Tarihinin En Büyük Davası Başladı

ABONE OL
16:09 - 05/12/2022 16:09
Belçika Tarihinin En Büyük Davası Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

2016 yılında Brüksel’de 32 kişinin ölümüne ve 300’den fazla kişinin yaralanmasına yol açan intihar saldırılarına karışmakla suçlanan 10 kişinin yargılanmasına bugün başlandı.

Yedi ay sürmesi planlanan dava, 22 Mart 2016’da havaalanında düzenlenen ikiz bombalı saldırılar ile metroda düzenlenen üçüncü bombalı saldırılarda sevdiklerini kaybeden, yaralanan ya da bu saldırılara tanık olan kişiler için zor bir süreci de başlatmış oldu.

Yaklaşık 1000 kişi duruşmalarda temsil edilmek üzere kayıt yaptırdı.

Metrodaki bombalı saldırıda yaralandığı için işitme cihazı kullanan Christelle Giovannetti, duruşma başlamadan önce gazetecilere “Dün gece uyumakta çok zorlandım” dedi.

Havalimanındaki ilk bombanın yakınında bulunan Sylvie Ingels de son günlerde sürekli kabuslar gördüğünü söyledi.

Ingels, “Bugün buraya geldiysem bir adımı atarak korkularımın ötesine geçmek içindir. Burada olmak çok önemli. Burada onlar yargılanıyor ama bu bizim de davamız. Bazı cevaplar bekliyoruz” dedi.

Terör bağlantılı birden fazla cinayet ve cinayete teşebbüsle suçlanan sanıklardan dokuzu müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya. 10 kişi de bir terör grubunun faaliyetlerine katılmakla suçlanıyor.

Bu kişilerden biri gıyabında yargılanıyor; ancak sanığın Suriye’de öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Mahkeme Başkanı Laurence Massart, sanıkların kimliklerini doğruladı.

Metroda ikinci bombalı saldırgan olmayı planlamakla suçlanan İsveç vatandaşı Osama Krayem dışındaki tüm sanıklar sorularını yanıtladı.

Paris bağlantısı

Sanıklardan altısı, 2015’in Kasım ayında Paris’te 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarına karışmaktan, geçen Haziran ayında suçlu bulunmuştu.

Ancak Belçika’daki duruşma, suçluların hakimlerce değil jüri tarafından belirlenecek olması açısından farklı olacak.

IŞİD’in üstlendiği Brüksel saldırılarında Belçika, ABD, Hollanda, İsveç, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Peru ve Polonya vatandaşı 15 erkek ve 17 kadın hayatını kaybetti. Kurbanların çoğu, Avrupa Birliği kurumları ve NATO’ya evsahipliği yapan şehirde yaşıyordu.

Patlamalarda üç intihar saldırganı da öldü.

Yargılananlar arasında, savcıların iki intihar bombacısıyla birlikte havaalanına gittiğini ancak patlayıcı dolu bavulunu patlatmadan kaçtığını söylediği Muhammed Abrini de bulunuyor.

Paris’teki davanın baş şüphelisi Salah Abdeslam da Belçika’nın başkentindeki davada yargılananlar arasında.

Belçika mahkeme prosedürüne uygun olarak sanıklar, masum ya da suçlu oldukları açıklaması yapmadılar.

Yaklaşık 370 uzman ve tanığın dinlenmesine başlanmadan önce savcıların yarın 486 sayfalık iddianameyi okumaya başlaması bekleniyor.

NATO’nun eski merkezindeki davanın en az 35 milyon Euro’ya mal olacağı tahmin ediliyor.

VOA tarafından geçilen Belçika Tarihinin En Büyük Davası Başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Belçika Tarihinin En Büyük Davası Başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Belçika Tarihinin En Büyük Davası Başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.