Belarus'ta Seçimi Kaybeden Muhalif Tikhanovskaya Ülkeyi Terk Etti

Belarus'ta Seçimi Kaybeden Muhalif Tikhanovskaya Ülkeyi Terk Etti

ABONE OL
15:10 - 11/08/2020 15:10
Belarus'ta Seçimi Kaybeden Muhalif Tikhanovskaya Ülkeyi Terk Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, Belarus’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından çocuklarının güvenliğini sağlamak için yurtdışına kaçtığını söyledi. Ülkede seçimi bir kez daha Aleksander Lukaşenko’nun kazandığının açıklanmasının ardından sokaklarda protestolar başlamış ve polisle göstericiler arasında sert çatışmalar yaşanmıştı.

Tikhanovskaya, muhalif eşinin hapse atılmasının ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Lukaşenko’nun karşısına aday olarak çıkmaya karar vermiş ve kampanyası sırasında büyük kalabalıklara hitap etmişti. Ancak dün açıklanan sonuçlara göre Lukaşenko seçimleri yüzde 80 oy oranıyla bir kez daha kazandı.

Eşine ait Youtube kanalından bir açıklama yayınlanan Tikhanovskaya, “Bu kampanyanın beni güçlendirdiğini ve herşeyin üstesinden gelebilecek bir dirayet verdiğini düşündüm. Ama belki de hala daha en baştaki kadar zayıf bir kadınımdır. Kendim için çok zor olan bir karar verdim” dedi.

Tikhanovskaya da Belarus’lu yetkililer de kendisinin ülke dışına çıkması konusunda bir zorlamayla karşılaşmadığını söyledi.

Seçim sonuçlarının ardından Tikhanovskaya’nın kampanyasındaki görevlilerin de kendisine ulaşamadığını söylemeleri üzerinde muhalif liderin nerede olduğu konusunda endişeler ortaya çıkmıştı. Tikhanovskaya, son olarak seçim komisyonuyla bir toplantı yaptıktan sonra ortadan kaybolmuştu.

Ardından Tikhanovskaya’nın Litvanya’ya çocuklarının yanına gittiği ortaya çıktı. Tikhanovskaya, “Çoğu insanın beni anlayacağını biliyorum. Bir çoğu da beni yadırgayacak ve benden nefret edecekler. Kimse benin yüzleştiğim bu seçimle yüzleşmesin. Herkes kendisine dikkat etsin. Hiçbir şey hayatın kendisinden daha önemli değil. Çocuklar hayatımızdaki en değerli varlıklarımız” dedi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından çıkan olaylarda en az bir kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de gözaltına alındı.

Uluslararası kamuoyu ve ABD de ülkede yapılan seçimlerin adil ve şeffaf olmadığı konusunda kaygılarını dile getiriyor. Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da seçimlerin adil ve şeffaf bir ortamda yapılmadığını söyledi ve polisin protestoculara şiddet uygulamasını kınadı.

Yabancı gözlemciler, ülkede Lukaşenko’nun iktidara geldiği 1995 yılından bu yana adil ve şeffaf seçimlerin yapılmadığını rapor ediyor.

Seçimde Lukaşenko’nun karşısında aday olan Tikhanovskaya’nın eşi Sergei Tikhanovski de muhalif söylemleri nedeniyle Mayıs ayında tutuklanarak hapse atılmıştı.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.