Beate Zschäpe ilk defa konuştu

Beate Zschäpe ilk defa konuştu

ABONE OL
16:13 - 28/05/2023 16:13
Beate Zschäpe ilk defa konuştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçtiğimiz 2022 senesinde çalışmalarına başlayan Bavyera Eyalet Parlamentosu dahilindeki ikinci NSU Araştırma Komisyonu üyeleri 22 Mayıs 2023 günü Chemnitz şehrinde tutklu bulunan Sağcı Radikal Terörist Beate Zschäpe’yi cezaevinde sorguladı. Sorguda Zschäpe cinayetlerden kendisininde sorumlu olduğunu açıkça itiraf etti ve ayrıntılı bilgiler verdi. Sorgunun söz protokolü yakında kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Güvenlik endişeleri nedeniyle Münih’deki Bavyera Parlamentosu’nda değilde Chemnitz cezaevinde yapılan sorgulama toplam yedi saatden fazla sürmüştür. Konuşup konuşmayacağı ve konuştuğu taktirde ne kadar detaya ineceği soru işareti olan Zschäpe, ifadelerinde kendi suç payı ve başka Sağcı Terörün destekleyenleri hakkında bilgi vermiştir.

Soruşturmaya katılan Yeşiller Partisi Milletvekili Cemal Bozoğlu şu şekilde bir değerlendirme yaptı: „11,5 senedir hapiste olan bu kişinin artık daha açık konuşma ihtimali vardı ve bu konuda yanılmadık. Bu sorgulamayla beraber NSU cinayetleri ile ilgili yeni puzzle parçaları yerine oturdu ve büyük resimdeki boşlukların bir kısmı anlaşılır oldu. Örneğin NSU terör hücresinin Aşağı Saksonya eyeletinde bir arkadaşlarının yanında saklanmaya çalışırken tutuklanmaktan kıl payı kurtulduklarını öğrendik. Ayrıca silahlanma konusunda elimizdeki bilgiler tescillendi. Terör kurbanlarının nasıl seçildiği ve suç yerlerinin nasıl tespit edildiği konusunda yeni bilgiler edindik. Zschäpe’nın anlattığına göre kurbanların türkler arasından seçilmesine dikkat edildi ve kaçış yollarının uygun olması önemli kıstastı.“

Açıklamaların her bir detayını gelecek gün ve haftalarda dikkatlice analiz edeceklerini vurgulayan milletvekili Bozoğlu, Zschäpe’nin artık Sağcı, Irkçı Terör çevrelerden uzak durma isteğini açıklamasında dikkatli olmaya davet ediyor.

„Zschäpe’nin ilk defa bu kadar detay vermesine rağmen, henüz her şeyi anlatmadığını düşünmekteyim. Suikast hücresinin hayatta kalan son elemanı olması nedeniyle birçok bilgi sadece onda. Bizim araştırma komisyonu bu çalışması ile beraber bir kapıyı açmış oldu. Bence pandoranın kutusu açıldı ve arkası gelebilir. Kurban yakınları ‘bu defter kapandı’ demeden kapanmayacak ve tam aydınlanma sağlanana kadar irdeleme ve araştırma devam edecektir. Çünkü bunu hayatlarını yitirenlere ve yakınlarına borçluyuz!“

NSU Araştıma Komisyonu çalışmalarda gelecek haftalarda devam edecek ve Temmuz 2023’de sonuç raporunu açıklayacak. Böylece komisyon görevini bitirmiş olacak.

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.