BAYRAM SEVİNÇLERİMİZ

ABONE OL
00:11 - 28/04/2022 00:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bayram denince aklımıza çocukluk dönemlerimiz geliyor.  Evlerimizin bayram önce temizlenmesi, baklava böbreklerin açılması, Bayram alışverişlerin yapılması ile herkeste tatlı bir telaşın başlaması ile bayram sevinçlerimizi önceden yaşar, bayramın gelmesini büyük bir coşku ve heyecanla beklerdik.

Çocuk olmanın yanı sıra en çok bayramın sevincini yaşayan çocuklardık bizler. Çünkü bayram, çocuklara yakışan bir şenliktir. Çocukların. Mutluluk dünyasıydı bayramlar.

Bir çocuğu mutlu etmek, sevindirmek dünyanın en güzel şeyidir. Hepimizin insanlığın görevidir. Her bayramın hepimizde biriktirmiş olduğu çok güzel anıları vardır. Örneğin, elimizde torbalar la kapı kapı dolaşıp komşularımızın elini öperek şeker toplamak.

Büyüklerin ellerini öpmek, bazen de az da olsa bozuk demir paralar toplayıp bunlarla Kenar mahallelerde satılan horoz şekerleri ve pamuk şekerleri, muhallebiler, şam tatlıları satın alırdık. En çok hangi komşu bize para verirse, her sene o komşuyu ziyaret etmek ilk görevimiz olurdu.

Anne babamızın aldığı elbise ve ayakkabıyı yastık altına saklayıp Bayram sabahını beklemek, anne, baba, nine dedelerimiz birlikte aynı sofrada kahvaltı yapmak çok büyük mutluluk tu biz çocuklar için.

Yenilen bayram yemeklerinden sonra mahallede çeşitli oyunlar oynardık. (Yakan top, saklambaç, çelik çomak, yağ satarım bal satarım) gibi oyunlarla çok mutlu bir çocukluk yaşadık.

Son iki yıl içinde Korona virüs salgını nedeniyle, zamanın ve hayatımızdaki her şeyin değişmesine sosyal ilişkilerimizin.

Yardımlaşma ve dayanışma gücünün azalmasına neden oldu. Özellikle Teknolojinin değişmesiyle, Bayramlarda insanlar arasında iletişim kopukluğuna ve eski bayramların güzelliklerini yok denecek kadar azaldığını görüyoruz.

Kime sorsak bayramlarımızın heyecanı eskisi kadar coşkulu hissedilmiyor deniliyor. Eskileri özler olduk.  Ailemizi, Dost akrabalarımız ziyaret edemedik. Bayramın tadını çıkaramadık. Akraba dost, sevdiklerimizle görüşemedik.

Yakınlarımızı, sevdiklerimizi kaybettik. Şimdilerde bayram ziyaretleri turistik tatil gibi kullanılmaya başlandı.

Büyüklerimizi sadece telefonla arayıp neredeyse bayram kültürlerimiz yok denecek kadar azaldığını görebiliyoruz.

Tek dileğim bundan sonra Herkese sevdikleriyle birlikte… Mutlu huzurlu, sağlıklı bayramlar olsun.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.