Bavyera Başbakanı Söder, Türkleri Sarayda ağırladı

Bavyera Başbakanı Söder, Türkleri Sarayda ağırladı

ABONE OL
22:32 - 16/11/2022 22:32
Bavyera Başbakanı Söder, Türkleri Sarayda ağırladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bavyera Başbakanı Markus Söder Türk Toplumunun Kanaat Önderlerini Saraya Davet Etti. Verilen Yemekte Kebap ve Künefe de yer aldı.

Almanya’nın Bavyera eyaleti başbakanı Dr. Markus Söder Bavyeralı Türk toplumunun önde gelenlerini Prinz-Carl-Palais sarayına Türkiye-Almanya arasındaki iş gücü anlaşmasının 61.`inci yıl dönümünde öğle yemeğine davet etti.

Davete, Türk toplumunun temsilcilerinin yanı sıra Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Bavyera Uyum Sorumlusu Gudrun Brendel-Fischer ve Türkiye Cumhuriyeti Münih Başkonsolosu Mehmet Günay katıldılar. Başbakanlık odasında verilen resepsiyonda Başbakan Söder sarayın önemini ve bu doğrultuda davetlilere verdiği öneme dikkat çekti.  Söder, “Hepiniz Bavyera’nın parlayan yıldızlarısınız. “dedi.

Öğle yemeğinde başbakan davetlilere hitap ederek, Türk toplumunun Bavyera eyaleti için önemine dikkat çekti ve katkılarından dolayı teşekkür etti. Başbakandan sonra Bavyera İçişleri Bakanı, aynı zamanda uyumdan sorumlu bakan olan, Joachim Herrmann misafirleri selamladı. “Bavyera eyaleti herkese güven, huzur ve eşit eğitim imkânı sağlıyor. Anne ve babalar özveri ile destek verince ve çocukların içinde okuma hevesi de olunca mükemmel bir tablo ortaya çıkıyor, bu masada görüldüğü gibi“ dedi.

Bilhassa kadın temsilcilerin çok sayıda davet edilmesine özen gösterildiğini belirtti.

Uyuma Bavyera eyaletinin büyük önem verdiğini ve Türk kuruluşlarının yeni gelen tüm göçmenlere büyük yardımı dokunduğunu belirtti. Başbakan, yakın zamanda görevi bitecek olan Türkiye Cumhuriyeti Münih Başkonsolosu Mehmet Günay’a hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek söz hakkı verdi.

Günay, Türk- Bavyera ilişkilerinin 60 yıldan fazla bir mazisi olduğunu, Bavyera’nın krallık döneminde dahi Osmanlı’nın Nürnberg’de bir konsolosu bulunduğunu hatırlattı. Yeni görev yerini henüz bilmediğini, ama her koşulda bir Bavyera gönüllüsü olacağının sözünü verdi. Başbakan Söder, Başkonsolos Günay’ın Almanca dil bilgisini ve iyi ilişkileri övdü ve tüm Türk temsilcilerin bu seviyede Almanca dil bilgisine sahip olması Almanya-Türkiye ilişkilerinde ivme kazandıracağının altını çizdi. Söder, kendisinin büyük bir Türkiye hayranı olduğunu, Türkiye’nin büyük bir kültüre ev sahipliği yaptığını, Türk-Alman ilişkilerinin – inişli çıkışlı da olsa – sağlam temellere dayandığını, sıkça Türkiye’de tatil yaptığını, bol bol Nürnberg’de en sevdiği Türk restoranında yemek yediğini ve Nürnberg’de birçok Türk dostu olduğunu dile getirdi.

Menüde meze, kebap ve künefe olması dikkatlerden kaçmadı.

Yoğun programına rağmen iki saatin üzerinde davetlileri dinleyen Söder her konuşmacıdan sonra yorum yaparak, dile getirilen talepleri ve önerileri özel kalem müdürlerine iletti.

Cihan Sendan, Şubat veya Mart 2023 tarihinde Başbakan Dr. Markus Söder’e DTF Kybele Türk-Alman Dostluk Ödülü’nün verileceğini misafirlere duyurdu. Bavyera-Türk Forumu temsilcisi Serdar Duran Başbakan Söder’e isminin kaligrafi ile yazılmış bir porselen tabağı günün hatırası için hediye etti.

Yemek programının sonunda Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu Başkanı Bülent Bayraktar’ın önerisi ile birinci nesil Türk göçmenler için saygı ve minnet duruşunda bulunuldu.

Bayraktar, “Onların özverisi olmasaydı, bugün bizler bu masada olmazdık. Bazı büyüklerimiz halen yaşıyor, bazıları ise ebediyete intikal etti. Onlar her zaman kalbimizde. “dedi. Bavyera Başbakanı bu teklifi kabul ederek, “anneleriniz ve babalarınız sizlerle mutlak gurur duyuyorlardır “dedi.

Söder, tüm davetlilerin kendi kulvarlarında çok başarılı olduğunu, birçoğunun federal ve eyalet bazında liyakat nişanları bulunduğunu, Bavyera’nın çeşitli bölgelerinden özenle seçildiğine vurgu yaptı.

Protokol masasında, sağında oturanlardan başlayarak başbakan tüm davetlilere söz hakkı vererek sıcak bir ortamda teker teker dinledi.

Sırayla konuşan davetliler: Erol Sander (Sanatçı, Münih), Fatma Doğan (Eğitim akademisi sahibi, Dillingen), Serdar Duran (CSU ve Bavyera-Türk Forumu, Münih), Kübra Tan (MBE – Müslüman Eğitim Merkezi, Erlangen), Gönül Yıldız-Bulut (Alevi Toplumu Başkanı, Bamberg), Bülent Bayraktar (tgmn – NürnbergMetropol Bölgesi Başkanı), Gül Solgun-Kaps (Kerschensteiner Ortaokul Müdüresi, Augsburg), Dr. Vural Ünlü (TGB- Bavyera Türk Toplumu Başkanı, Münih), Nilüfer Aktürk (Kadınlar için Kadınlar Derneği Başkanı, Erlenbach), Başhekim Prof. Dr. Dr. Fuat S. Oduncu (Dünya Süryani Tabipler Birliği Başkanı, Münih), Avukat Nazan Şimşek (Çocuk Esirgeme Birliği Başkanı, Augsburg), Sümeyra Aytar, (Belediye Uyum Koordinatörü, Neumarkt i.d.OPf.), Ahmet Can (İşadamı ve TİAD Nürnberg Metropol Bölgesi Türk-Alman İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi), Çiğdem Deniz (MfM – Göçmenler için Göçmenler Derneği Başkanı, Aschaffenburg) ve Cihan Sendan (DTF –Türk Alman Dostluk Federasyonu Federal Başkanı, Münih).

Tüm katılımcılar bu özel davet için başbakana teker teker teşekkür ettiler, Bavyera’nın bir parçası oldukları için memnuniyetlerini dile getirdiler. Başbakan Söder, Nürnberg’den yakından tanıdığı hemşehrileri Ahmet Can ve Bülent Bayraktar ile ‚senli benli‘ diyalog kurarak, toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Erlangenli Bakan Herrmann da Frankonyalı dostları ile yakından ilgilendi.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / MÜNİH
Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.