*** Basın özgürlüğü ihlallerini sordu

*** Basın özgürlüğü ihlallerini sordu

ABONE OL
14:52 - 27/03/2009 14:52
*** Basın özgürlüğü ihlallerini sordu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Basın özgürlüğü ihlallerini sordu

Sol Parti Federal Milletvekili ve Türk-Alman Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanvekili Sevim Dağdelen, Meclis Grubu üyesi 9 milletvekili ile birlikte Türkiye’deki basın ve düşünce özgürlüğü konulu bir soru önergesi sundu

Önergede, Türkiye’de bu alanda yaşanan ihlaller ve Federal Hükümetin bu konuda bugüne dek Türk Hükümeti nezdinde bulunduğu girişimlere dair sorular yer alıyor. Hükümet ortaklarının geçtiğimiz yıl ‘Tüm dünyada düşünce ve basın özgürlüğünü gerçekleştirmek ve internette sansüre karşı çıkmak’ başlıklı bir önerge (BT-Drs.16/8871 Nolu Meclis Belgesi) hazırladığını ve bu önergenin hükümet partilerinin oylarıyla kabul edildiğini hatırlatan Dağdelen, "Türkiye’de son dönemde gerek Ergenekon davası kapsamında olsun, gerekse yerel seçimler öncesi oluşan genel siyasi ortamda olsun, hükümeti eleştiren haberler yayınlayan medyaya karşı bir baskı ortamı oluştu. Türkiye’deki basın meslek kuruluşları da bu konuya özellikle dikkat çekiyor. Ben de Federal Hükümetin bu konuda attığı somut adımları sordum" dedi.

Dağdelen, AB’nin 12 Mart 2009 tarihli Türkiye 2008 İlerleme Raporu’nda basın ve düşünce özgürlüğüne ilişkin değerlendirmelerin yer aldığını kaydederek, şöyle dedi: "Raporda düşünce ve basın özgürlüğünün tümüyle güvence altında olmadığı ifade edilmiştir. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası gibi kuruluşların açıklamaları da bu tespiti doğrulamaktadır. ÇGD’nin verilerine göre AKP hükümetleri döneminde 301. Maddeyi ihlalden dolayı 2.500 gazeteci yargılanmış, 750 dava ceza ile sonuçlanmıştır."

Türkiye’deki basın meslek kuruluşlarının Ergenekon Davası kapsamında gazeteciler üzerindeki baskıların arttığından şikayet ettiğini belirten Dağdelen, ayrıca Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın bazı gazetelere karşı defalarca boykot çağrısında bulunduğunu hatırlattı. Soru önergesinde Doğan Grubu’na yönelik vergi cezası ve Evrensel Gazetesi yöneticileri hakkında verilen hapis cezaları gibi somut örneklerin yer aldığını belirten Dağdelen, "Federal hükümet 19.06.2008 tarihinde karar altına aldığı bir önerge ile basın ve düşünce özgürlüğünün tüm dünyada sağlanabilmesi için kendi önüne görevler koymuştu. İkili görüşmelerde bu konuyu gündeme alarak, dünyanın neresinde olursa olsun basın mensuplarının özgürce çalışma koşullarına kavuşmaları için çaba göstermeyi taahhüt etmişti. Bu bağlamda Türk Hükümeti nezdinde hangi somut girişimlerde bulunduğunu sordum, Türkiye’de basın ve düşünce özgürlüğüne yönelik değerlendirmelerde bulunmasını istedim" dedi.

ha-ber.com 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.