Başbakan Olaf Scholz`a Çifte Vatandaşlık Mektubu

Başbakan Olaf Scholz`a Çifte Vatandaşlık Mektubu

ABONE OL
22:25 - 29/04/2022 22:25
Başbakan Olaf Scholz`a Çifte Vatandaşlık Mektubu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

KRV- Seçim Hakkı Girişimi sözcüleri Dr. Aysun Aydemir ve Bahattin Gemici, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’a mektup yazarak çifte vatandaşlığın bir an önce yasalaşmasını istedi.

Girişim sözcüleri, “15 Mayısta Kuzey Ren Vestfalya’da SPD’nin ağırlıkta olduğu bir hükümetin kurulması, Eyaletler Meclisindeki (Bundesrat) sandalye sayısını değiştirecek ve çifte vatandaşlığın yasalaşmasını sağlayacaktır. Alman vatandaşı olan yurttaşlarımızı mutlaka oy kullanmaya çağırıyoruz.” dedi.

Yerel seçim hakkı ve çifte vatandaşlık için yılllardır mücadele eden ve 75 kuruluşun destek verdiği KRV-Seçim Hakkı Girişimi adına bir mektup yazan girişim sözcüleri Dr. Aysun Aydemir ile Bahattin Gemici, Başbakan Olaf Scholz’a, İçişleri ve Uyum Bakanlığının  yanısıra parti yöneticilerine ve Türk kökenli milletvekillerine seslenerek çifte vatandaşlığın bir an önce yürürlüğe girmesini istedi.

Çifte vatandaşlığın, göçmenlerin geleceği planlamalarını kolaylaştıracağını, bu topluma ait oldukları hissini vererek entegrasyonu- katılımı hızlandıracağını ve toplumsal barışa katkı sağlayacağını belirten Dr. Aysun Aydemir ve eğitimci- yazar Bahattin Gemici, “Hükümet protokolünde yer alan konuların bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz.” dedi.

Yasanın geniş kapsamlı olarak ele alınmasını isteyen girişim sözcülerinin talepleri şöyle:

1-Yaşam ve çalışma koşulları nedeniyle iyi Almanca öğrenemeyen ve ülke kalkınmasına büyük emeği geçen 1. kuşak göçmenlere dil sınavında zorluk çıkarılmadan Alman vatandaşlığı verilmelidir.

2-Daha önce Alman vatandaşı olan, ancak 2000’den sonra Türk vatandaşlığına geçtikleri için vatandaşlıktan çıkarılan onbinlerce insanın mağduriyeti giderilmelidir.

3-Alman vatandaşlığı için yapılan başvuruların karara bağlanması iki yıla kadar uzamaktadır. Başvuruların 6 ay, en geç bir yıl içinde sonuca bağlanmasını talep ediyoruz.

4-Yeni bir dil öğrenmek zorlu ve uzun bir süreçtir. Dil sınavı kolaylaştırılmalı, vatandaşlık başvurusunda bulunanların bu yöndeki çabaları dikkate alınmalıdır.

5-Beş yıldan fazla bu ülkede yaşayan, ancak Alman vatandaşlığına geçmek istemeyen göçmenlere yerel seçimlere katılma hakkı verilmeli, onların poliitik yaşama katılmaları sağlanmalıdır.

Yasanın Federal Mecliste kabul edildikten sonra Eyaletler Meclisine (Bundesrat) gönderileceğini belirten girişim sözcüleri; “Buradaki sandalye sayısının değişmesi, Kuzey Ren Vestfalya’da SPD ağırlıklı bir hükümetin kurulmasına bağlıdır. Bu nedenle Alman vatandaşı olan tüm yurttaşlarımızı eyalet seçimlerine katılmaya ve SPD’ye oy vermeye çağırıyoruz.” dediler.

KRV- Seçim Hakkı Girişimi başkanı Bahattin Gemici, tüm sivil toplum kuruluşlarına seslenerek ilgili kişilere mektup yazmaya çağırdı.

Mektup yazılacak adresler: Bundeskanzler Olaf Scholz, Bundesinnenministerin Frau Nancy Faeser, Justizminister Herr Marco Buschmann, Bundestagspräsidentin Bärbel Bas, Vizepräsidentin des Bundestages Aydan Özoğuz, Staatsministerin für Migration, Flüchtlinge und Integration Frau Reem Alabali- Radovan

İŞTE BAŞBAKAN OLAF SCHOLZ’A YAZILAN MEKTUP:

Betrifft: Erleichterte Einbürgerung unter anderem auch bei Beibehaltung der eigenen Staatsbürgerschaft

Sehr geehrter Herr Bundeskanzler Olaf Scholz,

Wir begrüßen, dass die Ihre Regierung in das Koalitionsprotokoll die Themen aufgenommen hat, die Maßnahmen gegen Rassismus und Fremdenfeindlichkeit beinhalten und die darauf abzielen, die doppelte Staatsbürgerschaft für Einwanderer zu erleichtern und ihre Teilhabe am gesellschaftlichen Leben zu stärken, und wir danken Ihnen und den Koalitionsparteien.

Ihre diesbezüglichen Schritte erleichtern Einwanderern die Zukunftsplanung, vermitteln ihnen das Zugehörigkeitsgefühl zu dieser Gesellschaft, beschleunigen die Integration und tragen zum sozialen Frieden bei.

Als NRW-Initiative Kommunales Wahlrecht kämpfen wir für Gleichberechtigung und die Einführung der doppelten Staatsbürgerschaft für Drittstaatenangehörige. Wir unterstützen auch alle damit zusammenhängende Anstrengungen und wollen, dass die Anliegen des Regierungsprotokolls diesbezüglich schnellstmöglich umgesetzt werden.

Unsere Empfehlungen zur doppelten Staatsbürgerschaft lauten wie folgt:

 

  1. Zuwanderer der ersten Generation, die aufgrund ihrer Lebens- und Arbeitsbedingungen nicht gut Deutsch lernen können und einen großen Beitrag zur Entwicklung des Landes geleistet haben, sollen ohne die Teilnahme an einer Sprachprüfung die deutsche Staatsbürgerschaft erhalten.
  2. Die Beschwerden/Benachteiligungen von zehntausenden Menschen, die zuvor deutsche Staatsbürger waren, denen aber nach dem Jahr 2000 die Staatsbürgerschaft entzogen wurde, da sie die türkische Staatsbürgerschaft erworben haben, sollten beseitigt werden.
  3. Es dauert bis zu zwei Jahre, bis über die Anträge auf deutsche Staatsbürgerschaft entschieden wird. Wir fordern, dass die Anträge innerhalb von 6 Monaten, spätestens jedoch innerhalb eines Jahres abgeschlossen werden.
  4. Das Erlernen einer neuen Sprache ist ein schwieriger und langwieriger Prozess. Die Sprachprüfung soll erleichtert werden und die diesbezüglichen Bemühungen derjenigen, die die Staatsbürgerschaft beantragen, sollten berücksichtigt werden.
  5. Zuwanderer, die länger als fünf Jahre in Deutschland leben, aber die deutsche Staatsbürgerschaft – aus welchen Gründen auch immer – nicht erwerben wollen, sollten zumindest das Recht erhalten, an Kommunalwahlen teilzunehmen, um ihre Teilhabe am politischen Leben zu gewährleisten.

Wir sind bereit, Sie bei positiven Schritten für die doppelte Staatsbürgerschaft und Gleichberechtigung zu unterstützen. Wir bitten Sie, diese Anliegen so bald wie möglich auf die Tagesordnung des Parlaments zu setzen und in die Praxis umzusetzen.

Mit freundlichen Grüßen

Bahattin Gemici, Dr. Aysun Aydemir

NRW-Initiative Kommunales Wahlrecht

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.