Barış Öneş: Yeni Korona önlemleri

Barış Öneş: Yeni Korona önlemleri

ABONE OL
16:33 - 14/03/2021 16:33
Barış Öneş: Yeni Korona önlemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Barış Öneş’in (SPD), son hükümet ve eyalet yetkililerinin istişare toplantısında alınan yeni korona virüsle kararlarla ilgili açıklaması.

Değerli vatandaşlarımız,

Bildiğiniz gibi hepimize zor günler yaşatan korona virüs pandemisiyle mücadele kapsamında tüm dünyada olduğu gibi Hamburg’da da önlem ve kısıtlamalar devam ediyor. Vaka sayısının azalması, insanlarımızın sağlığının korunması ve bir an önce kısıtlamasız günlerimize dönebilmemiz için hepimize düşen en önemli görev, kurallara uyulması. Vaka sayısına orantılı olarak önlem ve kısıtlamalarda sürekli değişiklikler oluyor. Biz de sizleri elimizden geldiğince Türkçe olarak bu değişiklikler konusunda bilgilendirmek istiyoruz. Soru ve sorunlarınız için bizleri her zaman arayabilirsiniz. Hepinize sağlıklı günler diliyoruz.

Hamburg’da 28 Mart 2021 tarihine kadar sürecek önlem ve kısıtlamalar şunlar:

Toplu taşıma araçlarında, alışveriş merkezlerinde, resmi dairelerde, ibadethanelerde, doktor muayenehanelerinde ve insanların kalabalık olduğu bazı sokaklarda tıbbi maske takma zorunluluğu devam edecek. Ayrıca çocuk parklarında büyüklerin maske takma zorunluluğu var. Eyalet hükümetinin hafta sonu ve tatil günlerinde Alster Gölü ve Elbe Nehri kenarlarında koşu yapanlara getirdiği maske zorunluluğu ise mahkeme kararıyla kaldırıldı. Maske kullanımından muaf olmak isteyenlerin bunu doktor raporu ile belgelemesi gerekiyor.

Kütüphaneler açık ama ziyaretçiler en fazla 30 dakika kalabiliyorlar.

Cenaze törenleri aile ve yakın aile çevresinin katılımıyla, hijyen ve fiziki mesafe kuralları altında yapılabiliyor.

Hamburg’da Peek & Cloppenburg, H & M, Zara, IKEA gibi birçok mağaza, internet sayfasından kolayca alınabilen randevu ile ziyarete açıldı. Randevu alındıktan sonra girişte Kare Kodu’nun (QR-Code) gösterilmesi yeterli. Schleswig-Holstein eyaletinin uygulamaları farklı olduğu için bu eyaletin sınırlarında bulunan Höffner-Barsbüttel, Bauhaus-Barsbüttel gibi mağazalara randevusuz girilebiliyor. Hangi mağazaların açık olduğuyla ilgili mağazaların internet sitesinden bilgi alabilirsiniz. Kapalı olan mağazalardan internet üzerinden alışveriş yapıldıktan sonra ürünleri mağazanın kapısından almak mümkün.

Sürücü kursları 8 Mart itibarıyla bazı kuralların dikkate alınması kaydıyla açıldı. Kurs öğretmenlerinin haftada en az bir kez hızlı korona testi yaptırması, sürücü eğitimi sırasında arabada ve teori derslerinde tıbbi maske takılması zorunlu.

Galeri, müze, botanik bahçeler, anıt yerleri önceden randevu almak kaydıyla hizmet vermeye başladı. Hagenbeck Hayvanat Bahçesi şimdilik kapalı.

8 Mart Pazartesi gününden itibaren cilt bakımı, kozmetik, traş gibi yakın temaslı hizmetler, müşterilerin hızlı korona testi yaptırması şartıyla başladı. Çalışanların da düzenli test yaptırması gerekiyor. Evde kendi yaptığınız testler geçerli değil, bu konuda eğitimli kişilerin bu testi yapması gerekiyor. Hızlı testin 12 saatten, PCR testinin ise 48 saatten eski olmaması gerekiyor. Bu kurallar otellerde kalmak isteyen misafirler için de geçerli.

2 Kasım 2020 tarihinden beri kapalı olan restoranlar için şimdilik 22 Mart tarihine kadar bir değişiklik yok. Dışarıya servis hizmeti devam ederken kantinler yeniden hizmete başladı.

Kamusal alanlarda alkol yasağı devam ediyor.

İş yerlerinin çalışanlarına evden çalışma imkânı sunması, yani Homeoffice imkânı sunulması uygulaması 30 Nisan tarihine kadar devam edecek. Bu imkân yoksa işyerlerinin çalışanlarına maske temin etmesi ve fiziki mesafe kurallarının dikkate alındığı bir iş ortamı sunması zaruri.

Kreşlerde acil bakım hizmeti, 15 Mart itibarıyla kısıtlı bakım hizmetine dönüşüyor. Yani aileler çocuklarını haftada en az 20 saat kreşe gönderebilirler. Sistemde önem arz eden mesleklerde çalışanlar, yalnız başına çocuk yetiştirenler ve acil bakım ihtiyacı olanlar çocuklarını tüm gün kreşe verebilecek. Kreş çalışanlarının haftada en az iki kez hızlı korona testi yaptırması gerekiyor. Kreşte çocukların ve bakıcıların maske takma zorunluluğu bulunmuyor.

8 Mart itibarıyla iki haneden toplam 5 kişi bir araya gelebiliyor. 14 yaş altı çocuklar bu sayıya dahil değil.

Hastanelerin çocuk bölümü ve ölümcül hastalar hariç, hastanelerde genel olarak ziyaretçi yasağı devam ediyor.

Önemli bir durum olmadıkça Almanya’ya ve yurtdışına seyahat edilmemesi tavsiye ediliyor. Yurtiçinde oteller sadece iş gibi zaruri durumlarda konaklama imkânı sunuyor ve turistik konaklamalar yasak. Türkiye’nin de dahil olduğu risk bölgesi sayılan ülkelere giderken de dönüşte de PCR testi yapılması zorunluluğu var. Almanya’dan Türkiye’ye gidenler 72 saatten eski olmayan PCR testi ibraz etmek zorunda. Yükümlülük 6 yaş itibarıyla geçerli. Almanya’ya dönüşte de 48 saati geçmeyen PCR testinin ibraz edilmesi gerekiyor. Türkiye’den Almanya’ya uçarken 2 yaş itibarıyla herkesin test yaptırması gerekiyor. Hızlı test ve antijen testler kabul edilmiyor. Negatif sonuçlu testiniz olsa dahi risk bölgesinden gelenlerin 10 gün evde karantinada kalması gerekiyor. Karantinadan erken çıkmak isteyenler 5. günden itibaren PCR testi yaptırmak zorunda. Ayrıca Türkiye’den Almanya’ya dönüşte www.einreiseanmeldung.de sitesinden kayıt yaptırma zorunluluğu var. 15 Mart’tan itibaren Almanya’dan Türkiye’ye gidenler de

https://register.health.gov.tr/  adresinden uçuştan önce kayıt yaptırmak zorunda.

Hamburg okullarında sınıflar 15 Mart itibarıyla kademeli olarak açılacak. Paskalya (Ostern) tatilinin ardından ilkokullar, son sınıf ve meslek okulu öğrencileri, yarısı öğleden önce, yarısı öğleden sonra olmak kaydıyla yarı dolu sınıflarda eğitim alabilecek. Bitirme sınavı öğrenciler hariç ilkbahar tatiline kadar okula gitme zorunluluğu hala yok. İsteyen öğrenciler uzaktan eğitime devam edebilecek. Çalışan aileler çocuklarını okula gönderebilecek. Okul bitirme sınavları şimdilik ertelenmiyor ama çoğunluğun istemesi durumunda ertelenme imkânı mevcut. Yazılı abi tür sınavlarının süresi 30 dakika uzatıldı.

Okullarda 5. sınıftan itibaren maske takma zorunluluğu devam edecek. Sınavlarda fiziki mesafe kuralına uyulması durumunda maske çıkarılabilecek.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.