“Barış Görüşmeleri Salı Günü Devam Edecek”

“Barış Görüşmeleri Salı Günü Devam Edecek”

ABONE OL
16:55 - 14/03/2022 16:55
“Barış Görüşmeleri Salı Günü Devam Edecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukraynalı müzakereci Mihailo Podolyak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Pazartesi günü Ukrayna ve Rusya arasında başlayan barış görüşmelerine ara verildiğini, Salı günü görüşmelere devam edileceğini bildirdi.

Mihailo Podolyak, “Müzakerelere yarına kadar çalışmaları yürüten alt grupların ilave çalışma yapmaları ve bazı tanımlamaların açıklığa kavuşturulması için teknik bir ara verildi. Müzakereler sürecek” ifadelerini kullandı.

Her iki taraf da haftasonunda yaptıkları açıklamalarda görüşmelerin Rus kuvvetlerinin işgali altındaki kent ve kasabalara yardım ulaştırılması için ateşkes sağlanmasına ve sivillerin tahliyesine odaklanan ilk turlar sonrasında görüşmelerden bazı olumlu sonuçlar elde edilebileceğinin sinyalini vermişti. İlk tur görüşmelerden somut sonuç elde edilememişti.

Barış görüşmelerinde Ukrayna tarafını temsil eden Mihailo Podolyak, görüşme öncesinde Rusya’nın “yapıcı” şekilde konuşmaya başladığını kaydetmiş, Twitter’da paylaştığı mesajında, “Müzakereler. Dördüncü tur. Barış, ateşkes, askerlerin acilen geri çekilmesi ve güvenlik garantileri üzerine” ifadelerini kullanmıştı.

Podolyak, daha sonra yaptığı açıklamada, görüşmelerin başladığını ama zor geçtiğini çünkü Rusya ve Ukrayna siyasi sistemlerinin birbirinden çok farklı olduğunu kaydetti.

Ukraynalı temsilci, Rusya’nın “Ukrayna’nın barışcı kentlerine yönelik 19 gündür süren şiddetin doğru strateji olduğu şekilde bir yanılsama içinde olduğuna” inandığını belirtti.

Rusya, Ukrayna’yı sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla suçluyor, Kiev ise bu suçlamayı reddediyor.

Kremlin, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’ın en yakın müttefiklerinden biri olan Ulusal Muhafız Birliği’nin başındaki Viktor Zolotov’un operasyonların umulandan daha yavaş ilerlediği şeklindeki açıklaması sonrasında, harekatın planlandığı gibi ilerlediğini bildirdi.

Geçmişte Putin’in kişisel güvenliğinden sorumlu olan Zolotov, Ulusal Muhafız Birliği’nin internet sitesinde, “Her şey dilediğimiz kadar hızlı ilerlemiyor. Ancak amacımıza doğru adım adım ilerliyoruz ve zafer bizim olacak” şeklinde bir açıklama yayınlamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın Ukrayna’daki amaçlarına zamanında ve tamamıyla ulaşmak için yeterli askeri nüfuza sahip olduğunu kaydetti. Peskov, Amerika ve Avrupa Birliği’ni Rusya’yı Ukrayna’da nüfusun yoğun olduğu merkezlere saldırı düzenlemesi için kışkırtmakla suçladı ve Putin’in ordudan böyle bir adım atması çağrısında bulunduğunu söyledi.

Rus askerleri henüz Ukrayna’nı başkenti Kiev’e girememiş olsa da 24 Şubat’ta başlayan işgal nedeniyle Kiev civarındaki kent ve kasabalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi.

Kiev kenti yetkilileri, Antonov uçak fabrikasının topçu ateşiyle vurulduğunu bildirdi. Ancak Reuters haber ajansı henüz bu haberi doğrulamadı.

Kiev’in bulunduğu bölgenin valisi Oleksiy Kuleba, Kiev yakınında ön saflarda bulunan kasabaların tahliye edildiğini, ancak uzaktan patlama seslerinin geldiğini bildirdi.

Öte yandan itfaiye birimleri, Kiev’de saldırı düzenlenen apartman binasında çıkan yangına müdahale etti.

Yetkililer, apartman binasında en az bir kişinin, Kiev’in bir başka bölgesine düzenlenen füze saldırısındaysa bir başka kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

VOA tarafından geçilen “Barış Görüşmeleri Salı Günü Devam Edecek” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Barış Görüşmeleri Salı Günü Devam Edecek” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Barış Görüşmeleri Salı Günü Devam Edecek” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.