Baraner yazdı: Avrupa’dan iyi haberler var

Baraner yazdı: Avrupa’dan iyi haberler var

ABONE OL
13:37 - 04/04/2021 13:37
Baraner yazdı: Avrupa’dan iyi haberler var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sözcü gazetesi Avrupa sorumlusu Ali Gülen çok eski dostum : Kendisi yıllardır Avrupa’dan en doğru haberleri günlük olarak bizlere iletiyor. Özellikle Kovid-19 virüsünün yayılması ile içine düştüğümüz bu zor süreçte yine doğru ve geçerli bilgileri kendisinden aldık :

Federal Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn bugün bir açıklama yaparak  aşılanmış kişilere, “Ellerindeki aşı pasaportu ile Akdeniz ve ülke içi seyahat” sözü verdi.

Ancak Türkiye’den Avrupa’ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının durumu ne olacak?

Bu konuda da o kadar karamsar olmamız gerekmiyor.

AB mevzuatına göre her  ülke kendi Aşı Pasaportunu düzenleyerek bunu onay için AB mercilerine sunabilir.

TC Sağlık bakanlığının bu konuda turizm sektörünü ivedilikle aydınlatması gerekiyor.

Ulusal Aşı Pasaportumuz ne zaman hazır olacak ?

Bu Aşı Pasaportu ne zaman AB mercilerine onay için sunulacak.

Almanya’da milletvekili ve önemli siyasiler ile  yaptığımız istişarelerde AB mevzuatına göre Çin Aşısı olmuş Türk  vatandaşlarının ibraz edecekleri aşı pasaportunun geçerliliği kabul edilecektir yönünde

Sinyaller olumlu, ancak zaman hızla akıyor, günler geçip geçiyor. Özelikle Kovid ile ilgili konuların bu günden itibaren AB otoriteleri ile günlük olarak takibe  alınması  sektörümüz için çok önem arz etmektedir.

35 yıl önce şu an tamda Pfizer biontech fabrikasının kurulduğu bölgeye çok yakında bulunan Giessen şehrine yakın kurulu olan Avrupa Türkiye Sağlık Vakfı başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin ile yaptığım görüşmede de Almanya’nın Çin aşısı olan Sinovac’ı kabul etmek mecburiyetinde olduğunu ve kabul de edeceğini bizzat kendisinden öğrendim. Federal Almanya başbakanı Angele Merkel’e en yakın Türk olarak bilinen Prof. Dr. Yaşar Bilgin, Giessen Üniversitesi içinde 35 yıldır yönettiği vakıfta iki ülke arasında bu tür konularda da hep yol gösterici olmuştu.

Turizmde her kayıp gün gayri safi milli hasılasından en az günlük 50 milyon Euro alıp götürmektedir.

Sektörümüzün  devamlı ve anında bilgilendirilmesi yaz sezonu içim doğru hazırlık  yapabilmemiz için ne kadar önem arz ettiğini biz Turizmciler her gün sıcağı sıcağına yaşıyoruz.

Şimdi gelelim Ali Gülen’in bugün derlediği ve Sözcü’de yayınlanan yazısına : 

Almanya’dan Türkiye müjdesi: Tatile izin çıktı

Almanya, 2. doz aşısını yaptıran ve Aşı Pasaportu’na işletenlere, aşıdan 15 gün geçtikten sonra seyahat özgürlüğü getiriyor. Aşı pasaportu olanlar, Türkiye dahil, Akdeniz’e gidebilecek. Ama Türkler, bu aşı pasaportunda olmadığından Almanya’ya gidemeyecek.

Almanya’da şu anda yaklaşık 4.5 milyon kişi, ikinci doz aşısını almış durumda. Aşı ve toplum sağlığı ile ilgili süreci yürüten Robert Koch Enstitüsü, “İkinci dozu almış kişilerin 15. günden sonra artık test ve karantina yükümlülüğüne gerek olmayacağını” belirten bir rapor hazırladı.

Bu da corona virüsü aşısı Almanlara, “aşı pasaportu ile” seyahat özgürlüğü getirdi.

TEST VE KARANTİNAYA SON

Aşılanmış kişilerin virüs bulaşma riskinin ikinci haftadan sonra artık daha düşük olduğunu belirleyen bu rapor Sağlık Bakanlığı’na sunuldu. Cumartesi günü öğleden sonra da Eyalet Sağlık Bakanlıkları’na iletildi. Rapor, aşılanmış kişilerin “test- karantina konseptinden çıkarılabileceğini” öngörüyor.

Bu raporu ülkenin popüler gazetelerinden Bild am Sonntag’a değerlendiren Sağlık Bakanı Jens Spahn, aşılanmış kişilere, “Ellerindeki aşı pasaportu ile Akdeniz ve ülke içi seyahat” sözü verdi.

AŞI PASAPORTUNU GÖSTERECEKLER

Spahn, “Her iki doz aşısını olmuş kişiler, gelecekte otomatikman negatif test sonucu almış kişiler sayılacak. Şimdi bu bilgileri eyaletler ile birlikte yürürlüğe koyacağız” dedi.

Aşılanmış kişiler, ellerindeki aşı pasaportunu göstererek, Almanya’ya, Almanya dışı ülkelere veya AB üyesi ülkelere gidip gelebilecek.

Aynı şekilde, oteller ve alışveriş merkezleri ve işletmeler ile diğer “test mecburiyeti arayan” alan ve etkinlikler de, aşı pasaportuna sahip olanlara serbest olacak.

Aşılanmayanlar ise, özellikle risk bölgelerine giderken ve gelirken test yaptıracak ve yine karantina yükümlülüğe devam edecek. Yani aşılanmış olan Almanlar, Türkiye’ye “testsiz ve karantinasız” gidebilecek.

Ama Türkler aşı pasaportu olmadığı için Almanya’ya gidemeyecek.

AŞI PASAPORTUNDA NE VAR?

Aşı pasaportunda, Almanya ve AB’de onaylanmış aşılar yer alacak.

Bunlar; Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson. Türkiye’de kullanılan Çin aşısı ise henüz bu pasaportta yer almıyor. Türkiye’nin, Çin aşısı ile bir aşı pasaportu hazırlayıp bunu AB’ye kabul ettirmesi ya da AB Aşı Pasaportu sürecine katılması gerekiyor.

Henüz AB’ye başvurmayan Çinli aşı üreticisinin AB’den kullanım onayı alması halinde de AB Aşı Pasaportu’na dahil olabileceğiz.

Aksi halde, Türklere başta vize sıkıntısı olmak üzere, test ve karantina mecburiyeti devam edecek. Özellikle Kovid-19 virüsünün yayılması ile başlayan süreçte AB makamları ile birebir yaptığı araştırmalarda yine bizlere en aydınlatı ve geçerli bilgileri verdi. Bugün kendisi ile yaptığım görüşmede aşağıdaki yazısında belirttiği gibi AB Alı Karnedi yakında devreye giriyor. Bu karneye sahip olan herkes Türkiye’ye rahatlıkla pcr testi yaptırmadan ve dönüşte Avrupa’da karantinaya girmeden girip çıkabilecek ; Ancak Türkler AB tarafından onaylanmamış Çin aşısını kullandığı için biz Türk vatandaşlarının AB ülkelerine gidişi zor olacak diye düşünülsede  bu doğru değil.

Eğer Türkiye kendi alı karnesini uygulamaya alıp , vatandaşlarımıza Çin imalatı sinovac aşısı yapıldığını ve Türk Aşı Karnesi’nin AB nezninde kabul edilmesi için ilgili makamlara baş vurur ise  , onay alması zır olmayacaktır. Son durum bunu göstermektedir. Gelecek iki ay içersinde hem Türkiye’de gemde Avrupa’da rahatlamak bekliyoruz : Ancak işlerim ve yasak prosedürlerin şevketler arası günlük GATA saat başı sıcak olarak rajip edilme zorunluğu vardır. Turizmde her kaybedilen gün gayri safi milli hasılanızdan en az 50 milyon Euro götürmektedir.

Aksi halde, Türklere başta vize sıkıntısı olmak üzere, test ve karantina mecburiyeti devam edecek.

TOUREXPI tarafından geçilen Baraner yazdı: Avrupa’dan iyi haberler var haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Baraner yazdı: Avrupa’dan iyi haberler var haberi web sayfamıza otomatik olarak TOUREXPI sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Baraner yazdı: Avrupa’dan iyi haberler var haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.