Baltık Ülkelerinden Ukrayna’ya Savunma Desteği

Baltık Ülkelerinden Ukrayna’ya Savunma Desteği

ABONE OL
20:54 - 21/01/2022 20:54
Baltık Ülkelerinden Ukrayna’ya Savunma Desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

NATO üyeleri Estonya, Letonya ve Litvanya, Ukrayna’ya ABD yapımı tanksavar ve uçaksavar füzeleri sağlayacaklarını açıkladı.

NATO’nun doğu kanadının ön cephesini oluşturan üç ülkenin savunma bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada, “Ukrayna’ya güvenlik yardımının hızlı bir şekilde iletilmesi konusunda birlikte çalıştıkları” belirtildi.

Estonya, Ukrayna’ya Javelin tanksavar füze; Letonya ve Litvanya’nın da Stinger uçaksavar füze göndereceği kaydedildi.

Stinger, uçak ve helikopterleri hedef alabilen karadan havaya bir füze türü. Ukrayna’ya daha önce Trump yönetimi de Javelin füze tedarik etmişti. Bu silahların görüntülemede kızılötesi arayıcısı bulunuyor ve tankların zırhının en zayıf noktası olan üst kısımdan vurulmasına imkan sağlıyor.

ABD füzelerin gönderilmesine onay verdi

Kararla ilgili bilgi sahibi olan ve Reuters haber ajansına konuşan üç kaynağa göre, ABD Dışişleri Bakanlığı da üç ülkenin Ukrayna’ya ABD yapımı füze ve silahları göndermesine yeşil ışık yaktı.

İhracat denetim kuralları kapsamında ülkeler, ABD’den aldıkları silahları üçüncü ülkelere göndermeden önce ABD Dışişleri Bakanlığı’nın onayını almak zorunda.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Antony Blinken’ın Kiev ziyareti öncesinde Ukrayna’ya 200 milyon dolarlık takviye savunma yardımı açıklamıştı.

ABD’li yetkililer, ordu envanterinden hangi ilave askeri teçhizatın Ukrayna’ya gönderilebileceğini belirlemek üzere çalışıyor.

Zelenski: ‘‘Rusya Harkov’u işgal edebilir’’

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın ülkenin sanayi kentlerinden Harkov’u işgal edebileceğini, bunun da geniş kapsamlı bir savaşın başlangıcı olabileceğini söyledi.

Ülkenin doğusundaki Harkov eski Sovyet cumhuriyetlerinden Ukrayna’nın ikinci büyük kenti ve Rusya sınırına 42 kilometre mesafede yer alıyor.

Zelenski, ‘‘Rusya gerilimi arttırmak isterse bunu Rusya ile tarihi aile bağları olan kişilerin yaşadığı yerlerde yapacaktır. Ukrayna hükümetinin kontrolundaki Harkov işgal edilebilir. Rusya’nın bir bahaneye ihtiyacı var. Rusça konuşan halkı koruduklarını söyleyecekler’’ dedi.

Ancak Zelenski bunun yalnızca bir işgal olmayacağı, büyük çaplı bir savaşın da başlangıcı olacağı uyarısında bulundu.

Harkov’un nüfusu yaklaşık 1 milyon 400 bin. Şehir, 1919 ve 1933 yılları arasında Sovyetler Birliği’nin parçası olduğu dönemde Ukrayna’nın başkentiydi. Kent aynı zamanda tank ve traktör fabrikalarına ve elektronik cihaz imal edilen tesislere de ev sahipliği yapıyor.

Harkov Belediye Başkanı Ihor Terekhov, Facebook’ta yaptığı açıklamada, “Tüm Harkov sakinlerine şehrin potansiyel bir işgalciyi sert şekilde kovmaya hazır olduğuna güvence veririm. Harkov’u savunmak için her türlü gücümüz mevcut” dedi.

VOA tarafından geçilen Baltık Ülkelerinden Ukrayna’ya Savunma Desteği haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Baltık Ülkelerinden Ukrayna’ya Savunma Desteği haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Baltık Ülkelerinden Ukrayna’ya Savunma Desteği haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.