Bak postacı yine gelmiyor!

Bak postacı yine gelmiyor!

ABONE OL
20:29 - 27/01/2023 20:29
Bak postacı yine gelmiyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da posta işkolu çalışanlarının toplu sözleme görüşmelerinde işveren üzerindeki baskıyı artırmaya hedefleyen “Ver.di“sendikası, tüm işyerlerinde yeniden greve gitti.

Geçtiğimiz hafta 30 bin posta emekçinin katıldığı iki günlük “uyarı grevi “gerçekleştiren “Ver.di“nin (Birleşmiş Hizmetliler Sendikası) dünkü grev çağrısı işveren için sürpriz oldu. Daha önceki açıklamalarda sendikanın uyarı grevinden sonra 8-9 Şubat tarihlerindeki üçüncü tur görüşmelerin işverenin tutumuna bakacağı, şimdiye kadarki uzlaşmaz tavrının devam etmesi halinde uzun süreli greve gidilebileceği belirtiliyordu. Almanya’da yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon nedeniyle, zaten düşük gelirli olan emekçilerin satın alma güçlerinin büyük ölçüde gerilediği gerekçesiyle ücretlerde yüzde 15 oranında zam isteyen sendika, geçtiğimiz yıl 8,4 milyar euroyu bulan rekor kazancı olan Alman Postası ‘nın bunu verebilecek durumda olduğunu savunuyor.

Çok sayıda Türkiye kökenli emekçinin de çalıştığı Alman Postası (Deutsche Post AG – DP AG) ve bünyesindeki kargo şirketi DHL’deki toplam 160 bin emekçiyi temsil eden “Ver.di“ sendikasının dünkü greve ilişkin çağrısı, Almanca’nın yanı sıra Türkçe de yapıldı.

“İşverenden teklif gelmedi. Greve gitmemiz gerekiyor“ başlığıyla yapılan Türkçe açıklamada, grevin gerekçeleri şöyle dile getiriliyor:

“Deutsche Post AG ile ikinci tur müzakerelerde daha fazla ilerleme kaydedemedik. Talebimizi güçlü şekilde dile getirdik ve gerekçelendirdik. Argümanlarımız dikkate alınmadı ve kabul edilmedi. İşveren bir teklif sunmadı. Ancak talebimiz gerekli, adil ve uygulanabilir olmaya devam ediyor. İşverene göre talep ettiğimiz rakam çok yüksekmiş. Ayrıca işveren, imzalanacak sözleşmenin geçerlilik süresinin daha uzun olmasında ısrarlı. Bir sonraki müzakere tarihi olan 8-9 Şubat 2023’te işverenden pazarlık edilebilir bir teklif bekliyoruz. Enflasyon farkı verilmiyor! Deutsche Post yönetimi, sağlam temellere dayanan taleplerimize yanıt vermedi. Müzakere turunda yaptığı açıklamalarla işveren tavrını net bir şekilde dile getirdi: Deutsche Post AG, çalışanları için enflasyon farkını telafi etmeye bile hazır değil. Postanedeki çalışanların, enflasyon nedeniyle ücretlerinde gerçek bir kayıp yaşamasını kabul etmelerini istiyorlar. Deutsche Post AG’ye göre, satın alma gücünü muhafaza etmek için yeterli para yok. Geçen yıl sekiz milyar euronun üzerinde kar eden bir şirketin güya yeterli parası yokmuş! Bu inandırıcı değil! Şirketler grubunun ticari durumu harika gidiyor. Talep ettiğimiz para kasalarında var! Post & Parcel Almanya Bölümü de mali açıdan çok iyi bir durumda. Baskıyı artırıyoruz! Grev yapmamız zorunlu oldu. İlk grevler şimdiden başladı. Talebimizin neden gerekli, adil ve uygulanabilir olduğunu müzakere heyetimiz gerekçelendirmiştir. İşveren gerçekleri kabul etmek istemiyor, bu yüzden onlara baskı yapmalıyız. Artık bu işin çözümü siz ve iş arkadaşlarınıza kaldı. ver.di sendikası şirketinizde grev çağrısı yaparsa, greve gidin! İşveren ancak bu şekilde, taleplerimizi reddetmesinin sonuçları olduğunu anlayacaktır. İş arkadaşlarınızı greve gitmeye ikna edin! Çünkü kapının önünde duran ve greve katılan her çalışan talebimizi güçlendirecektir. “

Gazetemiz baskıya verildiği sırada başlatılan greve, geçen haftaki uyarı grevinde olduğu gibi “Deutsche Post“bünyesindeki tüm paket, kargo ve mektup dağıtım merkezlerde çalışan, sendika üyesi olan ve olmayan binlerce işçinin katıldığı öğrenildi.

Dünyanın en büyük kargo şirketlerinden DHL’i de bünyesine aldıktan sonra “Deutsche Post DHL Group“adını alan şirketin tüm dünyadaki çalışanlarının sayısı 2021 itibarıyla 592 bini, cirosu da 82 milyar euroyu aşıyor.

Öte yandan yine “Ver.di“ sendikası önceki gün de toplu sözleşme görüşmelerinde ilerleme kaydedilmemesi üzerine başkent Berlin’deki yeni havalimanı BER’de bir günlük grev gerçekleştirdi. BER’de çalışan altı bin emekçi için harekete geçen “Ver.di“ sendikası, grevlerin devam edip etmeyeceğinin 30 Ocak ve 8 Ocak tarihlerinde işveren “Federal Havacılık Güvenlik Şirketleri Birliği“nin (BDLS) toplu sözleşme masasındaki tavrına bağlı olacağını duyurdu. BER Havalimanı yer hizmetleri ve güvenlik personelinin işi bırakma eylemi nedeniyle havalimanı işletmesi FBB 300’den fazla uçuşu iptal etmek zorunda kaldı. Sefer iptallerinin yaklaşık 35 bin yolcuyu etkilediği öğrenildi.

ha-ber.com/Gürsel Köksal

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.