AYASOFYA VE LAKLİK

ABONE OL
11:26 - 23/10/2020 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilmesi, AKP iktidarının gerici hesaplaşmasının bir devamı olarak görülmeli.

Siyasal İslam, şeriatlaşma adımlarını atmaya devam ettikçe, aydın çevrelerden -doğal olarak- laiklik vurgusu daha güçlü çıkmaya, savunulması ve yaşamsal önemi anlatılmaya başlandı.

Toplumda laiklik savaşı kazanılmadıkça, demokrasinin ve özgürlüklerin önü açılamaz.

Mahalle baskıları ile toplumda sahiplenilmemiş laiklik tamamen unutturulup, dinci olabilmenin yolu açılarak siyasal İslam’ın iktidarı güçlendirildi.

Laiklerin zaten cılız çıkan sesleri, dinci baskı ile yok edilmeye çalışıldı.

Toplumda yer edebilmenin ölçütü Müslüman olmada arandı; ,,…Elhamdülillah Müslümanım…’’ her tartışmanın, her türlü konuşmanın başlangıcında vurgulanması icap eden psikolojik davranış biçimine getirildi.

Oysa çağdaş bir toplumda bu söylemlerin yeri yoktur.

O yüzden laiklik, siyasal İslam’ın ve dinci bir iktidarın korkulu rüyasıdır.

Atatürk’e saldırının temelinde yatan gerçek budur.

Çağdaşlık, toplumun insan yararına ulaşabildiği son durumdur; Atatürk’ün Ayasofya’yı müze yapması tarihsel açıdan değerlendirildiğinde, çağ ötesi, laik (=hümanist) bir karar olarak görülüyor. Böyle tarihi laik bir kararın benzerini, o zamanın dünya liderlerinin alabilmesini bile pek olanaklı göremiyorum. Ve böyle laik bir kararı almayı başarmış Atatürk.

Gündem değişikliği saymayı bir tarafa bırakın, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi düpedüz laikliğe ve Atatürk’e açılmış savaşın devamıdır.

Türbanın gölgesinde iktidar olan AKP, olanca gücüyle şeriatlaşmaya devam ediyor. Ve her şeye rağmen anayasadaki yeri henüz var olan laikliğin anayasadan çıkarılması temelinde şeriat anayasasının hayaliyle yaşıyorlar, hedefleri bu.

Gericiliğin hep bir adım ötesi topluma dayatılacak, ama buna karşın toplumun bazı gelenekselleşen değerleri oluşmuştur. Örneğin Atatürk aydınlanması diye tanımlayabileceğimiz bir kurumsallık ortaya çıkmıştır. Bunun hesabını yapamayacak duruma gelmiş olan AKP, ne yaparsa yapsın duvara toslayacaktır.

Zekeriye Uçar

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.