AYASOFYA CAMİ OLARAK İBADETE AÇILIRSA!

ABONE OL
11:26 - 23/10/2020 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ayasofya ilk olarak hangi ihtiyaçtan ortaya çıktı? Yapımı için neden İstanbul seçildi? Mimarisini kim neye göre tasarladı? Kim inşa etti. Kaç yılda tamamlandı. İnşat sürecinde kaç çalışan işçi, köle öldü? … Müslümanlar açısından önemi ne? Bunlar dünya insanlığı için; Mimari, kültür, sanat, tasarım, ilim, bilim, inançlar… İçin önemli ayrıntı.

Osmanlı İmparatorluğunun başta balkanlar olmak üzere toprakları üzerinde  inşa ettiği Camiler Kiliseye çevrilse Müslümanların tepkisi ne olur? Empati yapıldığında bu sorular nasıl cevaplanır?

Ayasofya’nın mimarisinin, sanatsal, kültürel, inançsal, bilimsel değerinin Türkiye için önemi yok dinilebilinir mi?

Yok denildiğinde:  Ülkenizde, Mimarlık, Mühendislik, Kültür, Sanat, Bilim Eğitimi fakülteleri, akademiler neden var? Diye soran olmaz mı?

AYASOFYA DÜNYA MİRASI MI?

Tarihsel  yapılar,  kültürel varlıklar, doğa, yerleşim alanını dünya mirası UNESO listesine alınması için Türkiye yıllarca az mı mücadele etti. Ayasofya’nın kubbesi ve minareleri, Dünya Anıtları Fonu’nun da desteğiyle 1997-2002 arasında restore edildi. Ayasofya 1996’da Dünya Anıtları İzleme listesine alındı. Müze aynı zamanda UNESO Dünya Mirası listesinde. Bu Türkiye için önem arz eden küresel boyutta kazanımlar değil mi? Bu kazanım neden heder ediliyor?

Cami olarak ibadete açıldığında Türkiye veya İslam alemi ne kazanım elde edecek?

 Türkiye, azınlıkların yaşam sürdüğü, dört kitaba inanan  Müslüman ülke.

Dört büyük kitap olarak ifade edilen bu kitaplar: Tevrat, Zebur, İncil ve Kur’an-ı Kerim’i “… şüphesiz biz, içinde hidayet ve nur bulunan kitapları indirdik…” (el-Mâide 5/44) Müslümanlar, Kur’an-ı Kerim’e inandıkları gibi,Tevrat,  Zebur, İncil’e inanmakla yükümlüdürler.

Allah tarafından Kuran-ı kerim ayetlerinde Hz.İsa’ya gönderildiğine inanılmasını emreder. İncil’i kutsal kitap, Hz. İsya’yı Peygamber olarak gören İslam Âlemi Ayasofya Camiye çevirerek ibadete açılması hangi ilme, bilime dayandırılıyor?

 HADİ, AYASOFYA CAMİ OLARAK İBADETE AÇILSIN!

Dünya ülkeleri, inanç toplulukları Türkiye’nin bu çıkışına karşı nasıl bir tutum sergileyecekler. Ülkeler arası ilişkilerin seyri nasıl olacak? Bunu fırsata çevirecek olan küresel ırkçı – faşist odaklar İslamofobi korkusu yayarak İslam karşıtı kışkırtmalar ile yığınları yedekleyecekler. Dünya ülkelerinde İslam düşmanlığı güçlenecek.

KOMÜNİSTLER DİN DÜŞMANI OLMADILAR!

Ekim  1917 devrimi sonrası Sovyetler Birliği ülkelerinde, Balkanlarda Camiler kendi özel yapıları içinde korundu.

Avrupa’nın en büyük Camisi Köln’de yapılırken ırkçı Almanların saldırılarına karşı “inanç haktır” diyerek Alman Demokratları, Sosyalistleri, Komünistleri Almanya’da yaşayan Müslümanlardan daha çok yabancı ve İslam karşıtı  ırkçılara karşı Cami çevresinde günlerce etten duvar örerek, ırkçı gerici saldırıları püskürttüler.

Köln Domm Kilisesi’ni Müslümanların Bayram namazına açan, Alman ırkçı saldırılarına karşı Köln’de Avrupa’nın en büyük minareli camisini savunan Alman halkına Ayasofya’nın Camiye çevrilerek ibadete açılmasını hangi dille anlatıla bilinir?

Sovyet ülkelerinden ayrılarak bağımsız kalan Müslüman ülkeler, Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan… diğer ülkelerde yaşayan Müslümanların ibadet ettikleri Cami cemaatinin Ayasofya’nın Cami olarak ibadete açılma kararını nasıl karşılarlar?

HADİ, AYASOFYA CAMİ OLARAK İBADETE AÇILSIN!

Milli sanayi, tarım, hayvancılık gelişecek mi? İşsizlik azalacak mı? Turizm geliri artacak mı? Ekonomiye, sağlığa, eğitime katkı sağlayacak mı?

Milli gelir artacak mı? Uluslar arası ilişkiler düzelecek mi? Bütün bunlara faydası olacaksa Hıristiyan toplumuna uygun dille anlatılabilinir, anlayabilirler.

EL İNSAF!

Ayasofya Türkiye toprakları içinde varlığını sürdürüyor. Türkiye’nin elinden kimseler alamaz. Pazarlığı, tehdidi, blöfü, amacı, gerçekliliği, değeri, kazanımı, nedeni… Her ne olursa olsun Ayasofya tartışmasının günü bu gün olmamalı.

Hadi hayırlısı…

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.