Avrupa Savunma Harcamalarında Rekor

Avrupa Savunma Harcamalarında Rekor

ABONE OL
16:24 - 09/12/2022 16:24
Avrupa Savunma Harcamalarında Rekor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Savunma Ajansı (EDA), 26 EDA üye devletinin savunma harcamalarını detaylandıran 2020-2021 için yıllık Savunma Verileri raporunu yayınladı. 2021’de toplam Avrupa savunma harcaması, 214 milyar Euro’luk yeni bir zirveye ulaştı ve 2020’de yüzde 6 daha artış gösterdi. Avrupa savunması, 2021’deki artışla art arda 7 kez büyüdü.

EDA’nın raporu, üye devletlerin 2020’ye kıyasla yüzde 16’lık bir artışla savunma ekipmanı alımı ve araştırma ve geliştirmeye her zamankinden daha fazla yatırım yaptığını ve 2021’de toplamda 52 milyar Euro’luk rekor bir rakama ulaştığını ortaya koydu.

Rekor Avrupa savunma giderleri

Avrupa’nın 214 milyar Euro ile toplam savunma harcaması, Ajans’a üye 26 ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 1,5’ine tekabül ediyor. Avrupa, 2014 yılında mali kriz nedeniyle ulaşılan tarihi düşük seviyenin ardından, 2015’ten bu yana savunma yatırımlarını düzenli olarak arttırıyor. Harcamalarda 2020’ye kıyasla yüzde 6’lık artış sağlanırken, bu rakam en güçlü yıllık artışa da işaret ediyor. Toparlanma, mali krizin ardından 2015’te başladı. O tarihten bu yana, savunma harcamaları 52 milyar Euro, yani reel olarak yüzde 32 oranında artış gösterdi.

EDA’nın Savunma Verileri raporu, genel harcamalardaki sürekli artışın ulusal rakamlara da yansıdığını ortaya koyuyor. 2021’de harcamaları arttıran 18 üye devletten altısı harcamalarını yüzde 10 veya daha fazla arttırdı. En yüksek artışlar, İtalya’da 4 milyar Euro’nun üzerinde ve göreceli olarak Finlandiya, Yunanistan ve Slovenya’da sırasıyla %42, %33 ve %27’lik artış olarak gerçekleşti. Ancak, sekiz üye devlet harcamaları azalttı ve en büyük ulusal kesinti göreceli olarak %15’ti.

EDA’nın Savunma Verileri raporu, savunma harcamalarının COVID-19 salgınının neden olduğu ekonomik etkiye küresel olarak direndiği sonucuna varıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşını takiben üye devletlerin açıklamaları, harcamalardaki artışların önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine işaret ediyor.

Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı ve Avrupa Savunma Ajansı Başkanı Josep Borrell şunları söyledi: “Avrupa savunma işbirliği uzun bir yol kat etti. Ancak, işbirliği için çok az harcama yapılır. Üye Devletler savunma alanındaki savunma harcamalarını artırdıkça, işbirliği artık norm haline gelmelidir. Bunu gerçekleştirmek için işbirliği çerçeveleri oluşturduk. Tek başına harcamak yetmez, daha iyi yapmamız lazım, bu da birlikte yapmak demek. Avrupa silahlı kuvvetlerini önümüzdeki zorluklar için etkili bir şekilde donatmanın tek yolu bu.”

Avrupa Birliği Dışilişkiler ve Savunma Yüksek Komiseri Josep Borrell, Ukrayna’daki savaşın Avrupa Birliği’nin silah stoklarını tükettiğini ve bir çatışma durumunda kendisini korumak için “temel yeteneklere” sahip olmadığını gösterdiğini söyledi. Avrupa Savunma Ajansı (EDA)’nın raporuna ilişkin toplantıda konuşan Borrell, uzun yıllar barış içinde yaşayan Avrupa’nın yetersiz silah yatırımlarının yıllarca yetersiz olduğunu belirtti. Borrell, “Kendimizi daha yüksek bir tehdide karşı savunmak için ihtiyaç duyduğumuz yeteneklerden yoksunuz. Gerçek tehditlerle karşı karşıyayız. Onlarla yüzleşmek zorunda kalmamayı tercih ederiz, ama onlar oradalar, yakındalar ve muhtemelen daha da kötüye gidecekler. Kötü haberi açıklayan Cassandra olmak istemiyorum ama gerçek bu” dedi. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı “çoğumuz için uykudan sert bir uyanış oldu” diye konuştu.

“Silah stokları neredeyse boştu”

AB’nin Ukrayna’ya sağladığı askeri destek nedeniyle kendi ordularının stoklarının hızla tükendiği ve boş olduğu konusunda herkesin hemfikir olduğunun altını çizen Borrell, Ukrayna’ya 9 milyar Euro’luk silah yardımı yaptıklarını açıkladı. AB üyesi ülkelerin Ukrayna’yı desteklemeye devam edebilmek ve kendi geleceklerini de planlamak için işbirliğin gitmesi gerektiğini söyledi.

Üç acil durum belirlendi

Avrupalılar, yaklaşık 200 milyar Euro’luk taahhütlerle büyük bir yeniden silahlanmaya giriştiler. Almanya bu nedenle 100 milyar Euro’luk istisnai bir fon oluşturmaya karar verdi ve harcamalarını GSYİH’sının %2’sine çıkaracak.

Üç acil durum belirlendi: Ukrayna’ya yapılan tedarik nedeniyle tükenen mühimmat ve silah stoklarının yenilenmesi, uçaksavar savunma yetenekleri ve Sovyet döneminden kalma eski ekipmanların değiştirilmesi.

ABD, NATO üyesi olan Avrupalı müttefiklerini donatmak için sıraya girdi. Komisyon, Mayıs ayında yayınlanan bir raporda, 2006’dan bu yana Avrupalıların silahlarının %60’ını ABD’den ve Avrupalı olmayan ülkelerden satın aldığına dikkat çekti. AB ülkelerinin savunma harcamaları 1999 ile 2021 arasında %20 artarken, ABD’de %60, Rusya’da %292 ve Çin’de %592 arttı.

VOA tarafından geçilen Avrupa Savunma Harcamalarında Rekor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avrupa Savunma Harcamalarında Rekor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avrupa Savunma Harcamalarında Rekor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.