*** ”Avrupa Parlamentosu radikalleşiyor”

*** ”Avrupa Parlamentosu radikalleşiyor”

ABONE OL
19:24 - 11/06/2009 19:24
*** ”Avrupa Parlamentosu radikalleşiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Avrupa Parlamentosu radikalleşiyor”

Prof. Dr. Faruk Şen geçtiğimiz günlerde tamamlanan Avrupa Parlamentosu seçimlerini değerlendirdi:

”Her 5 yılda bir yapılan ve her seçimde de daha az seçmenin oyunu kullandığı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri geçtiğimiz günlerde tamamlandı.375 milyon seçmenin %43’nün sandığa gittiği bu seçimler sonunda birçok ülkede sosyal demokratların büyük ölçüde yenilgiye uğradığını, aşırı sağın yükseldiğini ve aşırı solda da kıpırdanma olduğunu gördük. İşin en ilginç tarafı 2009 – 2014 yılları arasında AP’de ilk defa 36 tane aşırı sağcı politikacının yer alacak olması, İtalya’da Silvio Berlusconi’nin partisi ile işbirliği yapan aşırı sağ İtalyan politikacılarının da önümüzdeki günlerde Berlusconi’nin partisinden ayrılıp, ayrı bir grup oluşturabileceğinden hareket edersek bu sayının 50’ye yaklaşacağını da görebiliriz.

Almanya’dan Malta’ya kadar halklar AP seçimlerine ilgi göstermiyor. Avrupa’nın büyük ülkeleri Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’de gençleri öğrenmek, yaşlıları da dinlenmek için bu parlamentoya gönderdiklerini biliyorum. Bazen o politik görüş ile hiç ilgisi olmayan fakat belirli parti liderlerinin sempati gösterdiği politikacılarının da bir 5 yıl AP’de iş yaptıklarını ve emekli maaşına sahip olduklarını Avrupa’da vergi ödeyenler tespit ederek gündeme getiriyorlar. Bazı politikacılar yapılan oturumların %60’ına ancak katılıyor. Buna karşılık yüksek aylık yanında bütün uçuşlarını da bedavaya getiriyorlar. Böyle bir parlamentonun Türkiye ile olan ilişkileri önümüzdeki dönem ne olabilir?


Avrupa Parlamentosu (AP) Seçimleri ve Türkiye

Bu yıl gerçekleştirilen nispi AP seçimlerinde Avusturya’dan Almanya’ya kadar birçok ülkede Türkiye seçim malzemesi oldu: “Türkiye’ye hayır, Türkiye’siz bir Avrupa istiyoruz!” “AB’nin sınırları Türkiye sınırında biter”gibi sloganlarla seçime katılan parlamenterler ekonomik ve politik çözümler üretememenin getirdiği kompleksle Türkiye’nin üyeliğini tartışmaya açarak seçmenlerden oy toplamak istediler. İşin ilginç tarafı şu ki; AB sınırları içinde yaşayan 5 milyon 200 bin kadar Türk kökenli göçmenden, içinde yaşadığı ülkenin vatandaşlığına sahip 2 milyon 200 bin seçmen de bu seçimlere katılmıştır. ilk gözlemlere göre Avrupa’da seçmen niteliğindeki Türk kökenli yeni Avrupalıların büyük bir çoğunluğu bu seçimlere ilgi göstermedi. AP’ye 5 yıl için seçilen bu dönemin 736 parlamenteri açısından Türkiye’nin üyeliği 2021 yılından önce gözükmüyor. Türkiye’nin de bu yapıda şekillenen AP’ye ve AB’ye daha soğuk baktığını görüyoruz ve belirli Avrupa lobiler dışındaki AB’nin Türkiye ye birşey getirmeyeceğini görenlerin sayısı büyük ölçüde artıyor.

Karadenizlinin dediği gibi, “Sen bizi tanımıyorsan biz seni hiç tanımıyoruz.” Bu felsefe hepimizde ağır basmaya başladı. Gittikçe yaşlanan ve görece ekonomik gücünü kaybeden AB ve onun politik organı AP, bundan sonra da Türkiye’yi kınayan karma parlamenter komisyonunda Türkiye’yi suçlayan fakat Türkiyeli göçmenlerin AB ülkelerinde hiç bir hakkını savunmayan, vize konusunda atak yapmayan, serbest dolaşım konusunda Türkiye’ye olumlu bakmayan bir parlamento olarak kalacak ve biz de bu parlamentoyu herhalde yavaş yavaş uzaktan böyle sevmemeye devam edeceğiz.


Bugüne kadar AP’de Türkiye’nin çıkarını savunan politikacılar olmadığı gibi bundan sonra inşallah yeni seçilen Türk kökenli parlamenterler bu konuda somut adımlar atarlar ve belki az da olsa olumlu sinyalleri AP’den gelmesini sağlarlar. Aksi halde, AP gündemimizden tam anlamı ile düşecek.”

ha-ber.com 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.