Atatürk, Nürnberg`de sevgi ve minnet ile anıldı

Atatürk, Nürnberg`de sevgi ve minnet ile anıldı

ABONE OL
13:22 - 10/11/2022 13:22
Atatürk, Nürnberg`de sevgi ve minnet ile anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 84‘üncü yılında Nürnberg Başkonsolosluk binasında yapılan bir törenle sevgi, saygı ve minnet ile anıldı.

Sekreter Zehra Yakan sunuculuğundaki tören, saygı duruşu ve  milli marşımızın okunması ile başladı.

Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz, Başkonsolos Yardımcısı Selçuk Eke,   Başkonsolosluk çalışanları, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ile birlikte çok sayıda öğretmen ve vatandaşlarımızın hazır bulunduğu törende, Başkonsolos Serdar Deniz günün mana ve ehemmiyetin belirten konuşma yaptı.

Deniz şunları söyledi:

„Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84. yılındayız. Her 10 Kasım’da olduğu gibi bu yıl da ulu Önderimizi yine sevgi ve saygı ile anıyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk, Türk devletinin ulaşması gerektiği aşamayı, 20. yüzyılın başlarında şaşmaz bir sezgiyle görerek yaşamda en gerçek yol göstericinin bilim olduğunu tespit etmiş, gerçek kurtuluşun ekonomik bağımsızlıktan, ülkenin her bakımdan kalkındırılıp güçlendirilmesinden geçtiğini belirtmiş, bilim ve teknolojiden yararlanarak, bunları özümseyerek çağdaş uygarlık düzeyine çıkıp, bu düzeyi de aşmayı halkının önüne temel hedef olarak koymuştur. Atamız bu amacı daha somut olarak “Büyük davamız, en medeni, en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir” şeklinde ifade etmiş ve refah toplumu olmayı hedef göstermiştir.

Atatürk’ün, Türk milletini büyük bir atılıma hazırladığı ve yönlendirdiği yüzyılda Avrupa ve Asya’nın pek çok ülkesinde, totaliter rejimler. Böyle bir dünyada Atatürk, yabancı bir gazetecinin sorusuna “Ben kalpleri kırarak değil, kazanarak hükmetmek isterim” diye cevap vermiştir. Aynı çağda yaşayan gerek kendi milletleri gerek dünya için endişe ve korku kaynağı olan liderler, bugün ya unutulmuş ya da kötü miraslarıyla anılır olmuştur. Atatürk ise, sevgi ve saygı uyandırarak, Türk milletini, çağ ile tanıştırmaya gayret edip varlığını teminat altına almaya yöneltmiştir. “Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak” hedefi ise çağın akışına yön verme düşüncesinin bir göstergesidir.

Bu bakımdan, yalnız 10 Kasımlarda değil, her daim, Atatürk’ün mücadele azmi, bizlere yüklediği sorumluluklar ve gösterdiği hedefler üzerinde tekrar tekrar konuşulmalıdır. Ülkemizin en zor anında bile düşünüp ortaya koyduğu ulusal hedef ve stratejilerin hatırlanması, bu tür çabaların anlam ve değerinin çok iyi bilinmesi, Büyük Atatürk’ün ebedi istirahat ahında huzur içinde yatması bakımından da önemlidir.

Ulu Önder Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin ardından Türk ulusunun yanı sıra, tüm dünya liderleri Atatürk’ü, çağının en ileri görüşlü devlet adamlarından biri olarak tanımlamış, onun devlet adamlığı ve dünya milletlerine örnek olabilecek çalışmalarından övgüyle bahsetmiştir. Dünya basını da onu çarpıcı sözlerle yad etmekten geri durmamıştır. Bu ifadelerden birkaçını sizlerle paylaşmama izin vermenizi rica ediyorum:

-Atatürk, şahsiyet ve yeteneğin dev bir simgesi idi, O, yirminci yüzyılın en görkemli olayını yaratan adamdı.

National Tidence Gazetesi, Danimarka

-Atatürk gibi insanlar bir nesil için doğmadıkları gibi belli bir devir için de doğmazlar. Onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerin tarihinde hüküm sürecek insanlardır.

Tahran Gazetesi, İran.

-Atatürk yalnız kahraman milletinin büyük bir şefi olmakla kalmamıştır. O, aynı zamanda insanlığın da en büyük evladı olmuştur.

Irak gazetesi

Sonuç olarak, dünyanın çok nadir yetiştirdiği dâhilerden olan ve bütün bir tarihin seyrini değiştirmiş olan Atatürk’ün en büyük eseri, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, sonsuza kadar bağımsız ve özgür yaşayacaktır.

Her 10 Kasım’da olduğu gibi bu yıl da atamızı özlem ve saygıyla anıyor, kendisine ve silah arkadaşlarına rahmet diliyoruz Ruhu şad olsun.“

Konuşmanın ardından konsolosluk sekreteri Nayil Ünal idaresinde Atatürk ile ilgili sinevizyon gösterisi yapıldı.

Bayrağımızın yarıya indiği Konsolosluk binası önünde, dışarda   işlem için bekleyen vatandaşlarımızda saygı durduruşunda bulundu.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.