Atatürk Havalimanı’nın Yıkılmasına CHP’den Tepki

Atatürk Havalimanı’nın Yıkılmasına CHP’den Tepki

ABONE OL
11:20 - 18/05/2022 11:20
Atatürk Havalimanı’nın Yıkılmasına CHP’den Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

2018’de tüm zamanların rekorunu kırarak 67,9 milyon yolcuya hizmet verdikten dört ay sonra kapatılan İstanbul Atatürk Havalimanı’nın kurulu olduğu alanın büyük bölümünü Millet Bahçesi’ne çevirmek için inşaat başladı. Ancak özellikle CHP bu karara şiddetle itiraz ediyor.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve partinin örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın da aralarında bulunduğu yüzlerce CHP’li, bugün inşaatın olduğu alana giderek, kararı protesto etmek istedi. Grup inşaatın olduğu alana giremeden güvenlik güçlerince durduruldu.

‘‘İstanbul Havalimanı’nı Katarlı ve Suudi Arabistanlılar’a peşkeş çekmek için, Atatürk Havalimanı’nı kapatıyorlar’’

Güvenlik güçleri ile yapılan görüşmelerden sonra kalabalığa seslenen Canan Kaftancıoğlu, iktidarın 2019’da faaliyete geçen yeni İstanbul Havalimanı’na Suudi Arabistanlı ya da Katarlı şirketlere satmak için Atatürk Havalimanı’nı yok etmek istediğini söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı, ‘‘Bir havalimanı gözden çıkarılırsa geri dönüşü yok. İstanbul Havalimanı’nın Atatürk Havalimanı ile beraber çalıştırılmamasının nedeni kesinlikle teknik nedenlerden kaynaklı değil. İki havalimanının aynı anda çalışacak şekilde düzenlenebileceği ifade ediliyor. İstanbul Havalimanı’nın sadece yüzde 50’si inşa edilmiş durumda. Atatürk Havalimanı’nın yıkılması ile birlikte 8,4 milyar Euroluk bir kayıp söz konusu. Atatürk Havalimanı’nı işletmeye açık kalsaydı 15 bin kişilik ek istihdam olacaktı. Gideceklerini gördüler. Gitmeden önce ‘beşli çeteler’ eliyle vatandaşın cebinden çaldıkları çalacakları bir kuruşu aktarmak için yapıyorlar. Genel başkanımız ‘iktidara geldiğimizde haksız hukuksuz yere yapılmış bütün işletmeleri inceleyeceğiz, eğer hak ettiğinden bir kuruş fazla vermişsek geri alacağız’ demişti. Bunun korkusunu yaşadıkları için bir an önce İstanbul Havalimanı’nı, Katarlı ve Suudi Arabistanlılara peşkeş çekmek için Atatürk Havalimanı’nı kapatıyorlar’’ dedi.

Kılıçdaroğlu: ‘‘O müteahhide sesleniyorum, o makinelerini çekeceksin oradan’’

Dün sosyal medya hesabından Türkçe ve Arapça yaptığı paylaşımlarda, ‘‘Yatırımcı dostlarınıza da anlayacakları dilden anlatayım: Milletimizden çalınanlarla yapılan hiçbir şey size satılamaz. Beytülmal ile ilgili işlenen suçlarda siz dahil kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Gelecekseniz, bunu bilerek gelin’’ mesajını veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bugün Atatürk Havalimanı’nın yıkım işlerini yapan firmaya seslendi.

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan CHP lideri, ‘‘O müteahhide sesleniyorum o makinelerini çekeceksin oradan. Geliyoruz adalet, hak ve hukuk için. Felaketleri önlemek için geliyoruz. Makineleri çek, pistlere dokunma’’ ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun hedef aldığı Yapı & Yapı adlı inşaat şirketi 29 Nisan’da davet usulüyle yapılan ihaleyi 2 milyar 127 milyon lira tutarındaki teklifi ile kazandı. 1974 yılında Nusret Yıldırım tarafından kurulan şirketi oğlu Zafer Yıldırım yönetiyor. 2019 yılında yaşamını yitiren Nusret Yıldırım’ın cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştı.

Sanayi Bakanı, Kılıçdaroğlu’nu ‘faşizm’le suçladı

Kılıçdaroğlu’nun yabancı sermayedarları hedef alan sözlerine Sanayi Bakanı Mustafa Varank sert sözlerle eleştirdi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Ankara ofisinin açılışında konuşan Varank, ‘‘Bugün Türkiye’de en fazla yatırım yapan ülke hangisi? Hollanda. Arkasından kim geliyor? Almanya. Kimse Hollanda’ya, Almanya’ya hiçbir şey demezken, Hollandaca, Almanca tweet atmazken, söz konusu Ortadoğu’dan, Arap ülkelerinden bir yatırımcı olunca ‘Vay efendim Türkiye’ye neden Arap yatırımcı geliyor? Neden Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’de yatırım yapıyor?’ diye eleştiri yapıyorlar. Değerli arkadaşlar, bu faşizmdir’’ dedi.

Varank, ana muhalefet partisi liderinin bu sözlerine TÜSİAD’ın yanıt vermesi gerektiğini de dile getirdi.

Soylu: ‘‘Siyaset alanına terörizmi anarşi çekilerek meşrulaştırılmaya çalışılıyor’’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de olduğu günde hükümet cephesinden gelen açıklamalar Mustafa Varank ile sınırlı kalmadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da muhalefeti siyaset alanını teröre çekmekle suçladı.

İçişleri Bakanı, ‘‘Gezi olaylarında bir ağaç için Türkiye’yi tarihsel bir tramvayla karşı karşıya bırakmak isterseniz ardından kendi yönetiminizdeki Beşiktaş’ta Çırağan yolunda hiç kimseyle irtibat kurmadan çınar ağaçlarını ortadan kaldırırsanız ve sonra bize hizmetler veren Atatürk Havalimanı’nın etrafımızdaki coğrafyanın ve bizim en güzel millet bahçelerinden birisi olabilmesi ve binlerce ağacın dikilebileceği bir alan olmasına itiraz ederseniz buna en hafif değimiyle ‘bu ne yaman çelişkidir’ derler. Siyaset alanına terörizmi anarşi çekilerek meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Bir terörist cenazesine bir vekil katılıyor polise taş atılıyor ve bu meşrulaştırılmaya çalışılıyor’’ diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ise Atatürk Havalimanı’nın tümden yıkılmayacağını, doğu-batı pistinin acil durumlar için açık kalacağını ifade etti.

Yaklaşık üç buçuk yıldır açık olmasına rağmen henüz Atatürk Havalimanı’nın 2018’de hizmet ettiği yolcu sayısına ulaşamayan İstanbul Havalimanı’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, ‘‘Atatürk Havalimanı yılların havalimanı. Tamamen yerleşim yerinin ortasında kalmış, kapasitesi dolmuş ve ihtiyacı karşılamayan bir havalimanı oldu. İstanbul Havalimanı dünyanın en iyi havalimanları arasında yer alıyor. Şehir içinde kalmış, kapasitesini doldurmuş havalimanına alternatif bir havalimanı yaptınız. Bu kadar kaliteli bir havalimanı yaptınız ve de devletin kasasından bir kuruş çıkmadan. 10 milyar Euroluk bir yatırımla bunu hayata kazandırdınız. Atatürk Havalimanı kapatıldıktan sonra E-5 yükü yüzde 30 azaldı. Atatürk Havalimanı’nın tamamen kapatmıyorsunuz. Burada Doğu-Batı açık kalacak ve acil durumlar için kullanılacak’’ şeklinde konuştu.

İmamoğlu: ‘‘Niyetinizi biliyoruz; geçim derdini unutturmak, milleti tahrik etmek ve kaos yaratmak istiyorsunuz’’

Kaftancıoğlu ve Salıcı ile birlikte protesto gösterisine katılmayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda hükümetten Atatürk Havalimanı ile ilgili kararı halka bırakmasını istedi.

İmamoğlu, ‘‘1912’de kurulan, Osmanlı’dan miras alınan, dünyanın ilk 10 havaalanından birini yıkıyorsunuz. İnsan babasının malını bile yıkacak olsa kardeşine, akrabasına, eşine, dostuna danışır. Siz bu milletin servetini yıkarken kime danıştınız? Seçilmiş belediye başkanına sormadınız. Ortak akla başvurmadan, millete sormadan bunca büyük bir milli serveti tahrip eden akıl İstanbul’un kutsallarını da yıkar. Atatürk Havalimanı’na özel yapılmış metro yatırımını, Marmaray’ı boşa çıkardınız. Şimdi havalimanını park yapacağım diyorsunuz ama şehrin kuzeyinde tam 136 katı büyüklüğünde bir alanda doğayı, tarımı, ormanı katledip, imara açıyorsunuz. Niyetinizi iyi biliyoruz. İki dozer bir ekskavatörle hayat pahalılığını, işsizliği, geçim derdini unutturmak, milleti tahrik etmek ve kaos yaratmak istiyorsunuz. Ama nafile! Ne kadar çabalarsanız çabalayın millet bu tahriklere gelmeyecek, hiçbirimiz bu tuzağa düşmeyeceğiz!

Hala bir parça vatan, bir parça millet sevginiz, bir parça İstanbul aşkınız kaldıysa, durun! Kararı aziz millete bırakın’’ dedi.

VOA tarafından geçilen Atatürk Havalimanı’nın Yıkılmasına CHP’den Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Atatürk Havalimanı’nın Yıkılmasına CHP’den Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Atatürk Havalimanı’nın Yıkılmasına CHP’den Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)