Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’ne İlk Fidan Dikildi

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’ne İlk Fidan Dikildi

ABONE OL
22:57 - 29/05/2022 22:57
Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’ne İlk Fidan Dikildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Muhalefet partilerinin havalimanı vasfını koruması için protesto gösterileri düzenlediği Atatürk Havalimanı’nın Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi için ilk adım bugün atıldı.

Toplam alanı 11 milyon 650 bin metrekare olan İstanbul Atatürk Havalimanı’nın 5 milyon metrekarelik kısmını Millet Bahçesi’ne dönüştürme töreni İstanbul’un Fethi’nin 569’uncu yıldönümüne denk getirildi.

Fidan dikme törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, eski başbakanlardan ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 3’ncü Genel Başkanı Binali Yıldırım da katıldı.

İstanbul’un Fethi’nin 569’uncu yıldönümünün de kutlandığı Fidan Dikimi Töreni’ne İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte havalimanın bulunduğu Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu davet edilmedi.

Erdoğan’dan muhalefete ‘‘Betonperest’’ suçlaması

İlk fidanı diktikten sonra sahnede eşi Emine Erdoğan’la birlikte törene katılanları selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nın Millet Bahçesi’ne çevrilmesine karşı çıkan muhalefet partilerine tepki gösterdi.

Erdoğan, ‘‘Bu alan İstanbul’un en büyük Millet Bahçesi olacak. 145 bin ağaç ve fidan dikilecek. Spordan kitap okumaya, yürüyüşe, fuardan müzeye, kadar her türlü faaliyetin yürütüleceği alan olacak. Atatürk Havalimanı yerine yaptığımız Millet Bahçesi’yle burayı günde 1 milyon insanın yararlanabileceği bir alan haline getiriyoruz. Afet toplanma alanı olarak hizmet verecek. Dünyada bu olaya karşı çıkacak aklı başında tek bir kişi bulamazsınız ama ülkemizde aklını kiraya vermiş, her şeye gözü kapalı karşı çıkmayı adet haline getirmiş kesimle karşı karşıyayız. Bunlar köprüye, havalimanına karşı çıkar, yeri gelir parka, yeşile karşı çıkar. İşlerine gelince ‘ağaç kesilecek’ yaygarasıyla ülkenin altını üstüne getirirler. Beşiktaş’ta çınar ağaçlarını nasıl kestiklerini gördünüz. İşlerine gelince betonperestliğe sarılırlar’’ dedi.

Geri kalan 6,5 milyon kilometrelik kısım ne yapılacak?

Millet Bahçesi’nin içinde aynı anda 28 bin kişiye kültürel etkinliklerde hizmet verecek çayırlık bir alanın oluşturulacağını belirten Cumhurbaşkanı, İstanbul’un Fethi’nin 569’uncu yıldönümü olması nedeniyle ilk aşamada 569 ağacın dikildiğini, Cumhur İttifakı’nın 2053 vizyonu çerçevesinde 2053 çiçeğin ekildiğini dile getirdi.

Erdoğan, 19 Mayıs’ta katılığı Kütüphane Söyleşileri programında ‘‘Bir ihtimal pistleri belki de kaldırmayacağız. Pistler belki de kalacak’’ demişti ancak bugün yaptığı konuşmada o konuda herhangi bir mesaj vermedi.

2019’da son tarifeli uçağın kalktığı Atatürk Havalimanı’nda üç pist vardı. Covid-19 pandemisi sırasında bu üç pistten ikisinin üzerine sahra hastanesi yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul seyahatlerinde ağırlıklı olarak üçüncü pisti kullanıyor.

Atatürk Havalimanı 2017 yılında 63 milyon yolcuyla yolcu sayısında dünyanın 14’üncü Avrupa’nın en da 4’üncü sırasında yer alıyordu.

Bahçeli: ‘‘Atatürk Havalimanı’nda yıkım yoktur, israf yoktur’’

Erdoğan’dan önce kürsüye çıkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, ne Atatürk Havalimanı’nda yıkım olduğunu ne de Atatürk’ün isminin silindiğini söyledi.

Bahçeli, ‘‘Müflis ve ikiyüzlü siyasetçilerin estirdiği yalan rüzgarının tam tersine Atatürk Havalimanı’nda yıkım yoktur, israf yoktur, heba edilmiş miras yoktur. İstanbullu kardeşlerimi ferah ve sefaya kavuşturacak ihya vardır. Atatürk isminin silinmesi kimsenin hatırına ve gündemine gelmemiştir. Fakat aklını kiraya verenler siyasetini rehin bırakanlar vicdanını esir düşürenler akıl etmek şöyle dursun, ne ahde vefayı bilirler ne ahlakı tanırlar ne de vatan millet sevgisine bağlı kalırlar. İşleri güçleri fitne fesattır, geçim kapıları gıybettir. Onlar için önemli olan dört ağaç değil, kriz çıkarma hevesidir. Türkiye’yi yönetilemez hale getirme aracıdır. Hangi tuzağı kurarlarsa kursunlar, Türkiye’yi geçemez, İstanbul’u teslim alamaz, iman setini aşamazlar’’ dedi.

Bahçeli: ‘‘Atatürk Havalimanı’ndan Gezi çıkarmak istediler, tutmadı’’

MHP lideri, Cumhuriyet Halk Partisi’nin iki hafta önce Atatürk Havalimanı’nda yaptığı protesto eylemini de isim vermeden eleştirdi.

Bahçeli, ‘‘Bir ara helalleşmekten bahsedip, kavga moduna dümen kuranlar, namzet, kifayetsiz müsterihler, onların huzursuzluğu ve mutsuzluğu Türkiye’nin hayrına hizmettir. Kurumlarımızın kapılarını zorladılar açılmadı. Utanmadan sıkılmadan bürokrasiyi tehdit ettiler, tutmadı. ‘Atatürk Havalimanı’ndan yeni Gezi çıkar mı’ dediler tutmadı. Boşunadır, kaderin üstünde kader bir kez daha tecelli edecek, nitekim iftira siyaseti kaybetmeye her zamanki olduğu gibi mahkum hale düşecektir’’ dedi.

Törene 560 bin kişi katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk bayrağının hakim olduğu törene 560 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin ilk etabı 2023 yılının Mayıs ayında açılacak.

Millet Bahçesi’nin tüm etaplarının tamamlanmasının ardından Rusya’daki Bitsevsky Orman Parkı, Portekiz’deki Monsanto Orman Parkı, ABD’deki Fairmount Park ve İrlanda’daki Phoenix Park’ın ardından dünyanın beşinci en büyük şehir parkı olması planlanıyor.

VOA tarafından geçilen Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’ne İlk Fidan Dikildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’ne İlk Fidan Dikildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’ne İlk Fidan Dikildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.