*** Ataşe oturma izni hakkında bilgi verdi

*** Ataşe oturma izni hakkında bilgi verdi

ABONE OL
20:07 - 01/09/2009 20:07
*** Ataşe oturma izni hakkında bilgi verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Ataşe oturma izni hakkında bilgi verdi

Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğunda Eğitim Ataşeliğine vekalet eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Tahsin Özdemir, "Almanya dışında eğitim görmek isteyen ve bu ülkedeki oturma izni haklarını kaybetmek istemeyen Türk vatandaşlarının, Yabancılar Dairesinden alacakları bir belgeyle oturma izinlerini koruyabileceklerini" söyledi

Basın toplantısı düzenleyen Özdemir, "Almanya dışında eğitim görmek isteyen Türk gençleri, Yabancılar Dairesinden alacakları bir belgeyle eğitim süresince Almanya’daki oturma izni hakkını koruyabilirler. Basında son günlerde, Almanya’da oturma izni olmasına karşın Türkiye’de eğitim gören ve 6 aydan fazla Türkiye’de kaldığı için Almanya’da oturma izni iptal edilen gençlerle ilgili haberler çıkıyor. Yakında da yeni eğitim öğretim yılı başlıyor. O nedenle bu konuya aydınlık getirmek istedik" diye konuştu.

Özdemir, son yıllarda Yurt Dışında Çalışanların Çocukları İçin Yüksek Öğretime Giriş Sınavına (YÇS) katılımın ve Türkiye’ye eğitim için giden gençlerin artığına dikkati çekerek, "Almanya dışında eğitim görmek isteyen gençlerin Oturma İzni Yasasının 51. maddesi gereği yabancılar dairesinden belge almaları gerektiğini, aksi takdirde oturuma izinlerinin iptal edilebileceğini, bu belgenin alınması halinde eğitim süresince oturma izni hakkının korunacağını" ifade etti.

Alman Oturma İzni yasasına göre bir yabancının Almanya dışında izin almadan 6 ay ve bir gün kalması halinde oturma izni hakkının kaybolacağına işaret eden Özdemir, "Vatandaşlar arasında yanlış bilinen diğer bir nokta da, 6 ayda bir giriş-çıkış yapılması halinde oturma izninin kaybolmayacağı… Bu yanlış. Bir takvim yılı içinde hangi zaman zarfı içinde olursa olsun, yurt dışında kalma süresi 6 ayı bir gün aşarsa Almanya’daki oturma izni hakkı iptal olur" dedi.

Özdemir, sigorta konusunda gerekli olan "T/A 11 belgesine" de değinerek, Türkiye’yle Almanya arasında yürürlükte bulunan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi gereği hastalık kasasından alınacak bu belgeyle Türkiye’de eğitim gören gençlerin sigortalı olarak tedavilerinin de yapılabildiğini söyledi.

Almanya’da sigortalı gençlerin Türkiye’de ayrıca sağlık sigortası yaptırmalarına gerek olmadığını kaydeden Özdemir, "Buradaki hastalık kasasına başvurarak, T/A 11 belgesi dolduruluyor. O belgeyle Türkiye’de SGK’ye başvurarak, Türkiye’deki sigortalılara sunulan sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanılabiliyor" diye konuştu.


(A.A) Cüneyt KARADAĞ 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.