AŞIYA ÖZLEM

ABONE OL
23:01 - 11/12/2020 23:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Aralık ayına girince Noel Bayramı hazırlıkları başlar. Hıristiyanlar 2020 yılında Korona virüs küresel salgın nedeniyle geçmiş yıllardaki gibi kutlamayacaklar. Bu nedenle Almanya’da telaş büyük.

Kısıtlamalara rağmen medya ve basında İsa Peygamberin doğumu gündemde. Dijital yayınlar sayesinde teselli olunuyor.

İnsan evlâdı, kaybedince önemini hatırlıyor, aile ve dostların bıraktığı boşluk hüzün veriyor. Bakım evleri ziyarete kapalı, hastanede yoğun bakımda sağlık elemanlarını görsel medyada izleyince, kendimi Mars’ta sanıyorum.

Özlem Uğur getirdi, aşıyı ilk bulanlar. Tünelde ışık göründü, diyenlerin başında başbakan geliyor. Almanya başbakanı çok konuşmaz, az ve öz konuşur. Zira aynı zamanda bilim insanı.

Medyada özlemleri izliyoruz, insanlar birbirlerine sarılmayı özlediler. Tam dokuz aydır anne baba çocuklarına, büyük anne baba torunlarına sarılamıyor. Sokakta biri başka bir insanla karşılaşmamak için yolun öte tarafına geçiyor.

Dinine bağlı insanlar imanlarına daha çok sarılıyor. Okulda, hastanede, bakım evlerinde hastalara umut veriyor. Kiliseler pazar günleri ayinlerini televizyondan yayınlıyor, dualarını milyonlara ulaştırıyorlar.

Böyle bir felâketi Avrupa Birinci Paylaşım Savaşı’ndan sonra görülen İspanya gribinde yaşamıştı. Bazı kötümser düşünce önderleri savaşla karşılaştırıyor. Fakat durum o kadar kötü değil.

Isınma, ulaşım, okuma, görsel medya izleme imkânı var. Sosyal medyada gençler yeteneklerine göre yayınlar yapıyor. Evde kalanlar güzel yemek tarifleri veriyor. Restoranlardan paketle yemek alınabiliyor. Aileler çocuklarıyla daha fazla vakit geçiriyor.

Gıda hariç, alışveriş mağazaları kapalı olduğu halde maliye bakanı, devlet baba namına yakışır şekilde yardım dağıtıyor. İşçiler maaşlarının yüzde yetmişini alıyor, kısa çalışmaya geçildiği için işsizlik sayısında azalma var. Sanatçılara daha fazla yardım gerek.

Elbette elimde olanlara şükrediyorum, ama zaman zaman Didim’i denizini, güneşini bin bir çeşit mavisini özlüyorum. Bilhassa seyahat edemeyen gençler için üzülüyorum. Seksen üç milyon nüfusun aşılanması bir buçuk yıl sürer, diyor sağlık bakanı.

Makalelerimi yazarken aklım, gönlüm Didim ile Berlin arasında gidip geliyor. Eş, dost, akraba ve komşulara da Berlin’de ulaştığımız sahip olduğumuz iyi şeyleri, diliyorum.

Her üç kitap dininde, Hıristiyan, Musevi ve İslâm, aileye kutsal bakış açısı var. Kadın erkek birbirini tamamlayıcı değerde yer veriliyor. İdeal aile modelinde bir kız bir oğlan çocuğu aileyi zenginleştiriyor.

Etik kuralları yavaş olmakla beraber değişime uğradıkça, medeni kanunda da yenileme yapılıyor. Aynı cins eşlerin de çocuk evlâtlık edebilmesi mümkün. Bu nedenle ders ve diğer çocuk kitaplarında onlara da yer verilmeli. Çocuklarını yalnız yetiştiren anne veya baba da aile fotoğraflarında yer bulmalı.

Bir dergide okuduğuma göre üç din görevlileri belli bir günde, birlikte dini ayin yapmayı düşünüyorlar. Bu belirle günde tatil olması ön görülüyor.

Bence çok güzel bir fikir. Üç dini birleştiren kurallar, ayırmalardan daha fazla. Üç din görevlileri birlikte ayın yaptığında, milyonlar televizyon başında izlemişti.

Hıristiyan bayramı kısıtlı kutlanacak, bu nedenle çoğunluk toplumu, Müslüman ve Musevi dini bayramlarını umursamadıklarını kavradılar. Korona’dan sonra iyi bir gelenek kalırsa, Dünya’ya örnek olabilir.

Her üç dinde, ekmeğini fakirle paylaş, hak ve adalet taraftarı ol, yardıma muhtaç olana yardım et diyor. Her üç kutsal dinin peygamberleri de göçmek zorunda kalmıştı. O halde dini bayramlar, yurdunu terk etmek zorunda olanlara, düzenli bir şekilde yatacak, yiyecek ver, demek için bir vesile olarak kutlanır.

Noel Bayramı 24 Aralık İsa Peygamber’in doğum günü, bebek bir ahırda dünyaya geldi. Kral bütün erkek çocuklara ölüm emri verince, annesi Meryem kaçmak zorunda kaldı. Elbette yalnız değildi, her durumda kimliğini, duruşunu bozmayan insanlar yardım etmişti. O zaman ulaşım için eşek ve deve vardı. Diğer üç kral yardım etmişti.

Tarih ders almak için bilinmeli, destan ve masalları problem karşısında çözüme varmak için okumalıdır. Bayramlar barış ve özgürlüğe hizmet etmek için kutlanmalı.

 

Her şey güzel olacak!

Hoşça kalın!

 

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

 

 

Kaynak:

Himmel und Erde, ev. Gemeindezeitung für den Wilmersdorfer Süden, November 2020, Sayfa 2,3 ve 9

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.