Arnavutluk Siber Saldırı Suçlamasıyla İran’la İlişkiyi Kesti

Arnavutluk Siber Saldırı Suçlamasıyla İran’la İlişkiyi Kesti

ABONE OL
23:21 - 07/09/2022 23:21
Arnavutluk Siber Saldırı Suçlamasıyla İran’la İlişkiyi Kesti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Arnavutluk, Temmuz ayındaki bir siber saldırıdan sorumlu tuttuğu İran ile diplomatik ilişkileri kesme ve İranlı diplomatları sınırdışı etme kararı aldı.

ABD de NATO müttefiki Arnavutluk’a yönelik saldırıya karşılık harekete geçme sözü vererek bu adımı destekledi.

Karar uyarınca Arnavutluk, İranlı diplomatların ve büyükelçilik personelinin 24 saat içinde ülkeden ayrılmaları talimatı verdi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, yaptığı açıklamada, “Hükümet, İran İslam Cumhuriyeti’yle diplomatik ilişkileri derhal sona erdirme kararı aldı” dedi.

Başbakanı Rama, “Bu büyük tepki; kamu hizmetlerini felce uğratma, dijital sistemleri yok etme, devlet kayıtlarına korsan saldırıda bulunma, hükümetin intranet elektronik iletişimini çalma, ülkede karmaşa ve güvensizlik yaratma tehdidinde bulunan siber saldırının riskleri ve ciddiyetiyle tamamen orantılıdır” ifadelerini de kullandı.

Tiran’daki İran Büyükelçiliği’nden konuya ilişkin açıklama gelmedi.

ABD, haftalardır süren soruşturma sonunda, 15 Temmuz’daki “pervasız ve sorumsuz” saldırının arkasında İran’ın olduğu sonucuna vardığını açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Amerika, bir müttefikinin güvenliğini tehdit eden ve siber alan için kaygı verici bir emsal oluşturan İran’ı eylemlerinden sorumlu tutmak için daha fazla adım atacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Arnavutluk ve İran arasındaki ilişkiler, Arnavutluk’un İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri Örgütü’nün yaklaşık 3 bin üyesini kabul ettiği 2014 yılından bu yana gergin. Bu kişiler, Arnavutluk’un en büyük limanı Duraç yakınlarında bir kampa yerleştirilmişti.

Arnavutluk yakın zamanda, Halkın Mücahitleri Örgütü’ne İranlı ajanların planladığı saldırıları bertaraf ettiğini de açıklamıştı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, “Kapsamlı soruşturma, ülkemize karşı girişilen siber saldırının dört grup aracılığıyla İran İslam Cumhuriyeti tarafından planlandığı ve yürütüldüğünü gösteren şüphe götürmez kanıtları ortaya koydu” dedi.

Beyaz Saray, Arnavutluk’un hükümet verilerini tahrip eden ve kamu hizmetlerini kesintiye uğratan saldırıyı araştırmak ve toparlanmasına yardımcı olmak için ABD hükümetinin özel sektör ortaklarıyla birlikte haftalardır sahada olduğunu söyledi.

Beyaz Saray açıklamasında, “İran hükümetinin bu pervasız ve sorumsuz saldırıyı düzenlediği, sonrasındaki başka korsan saldırı ve sızıntı operasyonlarının da arkasında olduğu sonucuna vardık” denildi.

ABD, İran’ın siber saldırısını daha önce benzeri görülmemiş bir saldırı olarak da nitelendirdi. Washington’a göre İran bu saldırıyla, barış zamanında halkın güvendiği kritik altyapıya zarar vermeme kuralını ihlal etti.

VOA tarafından geçilen Arnavutluk Siber Saldırı Suçlamasıyla İran’la İlişkiyi Kesti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Arnavutluk Siber Saldırı Suçlamasıyla İran’la İlişkiyi Kesti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Arnavutluk Siber Saldırı Suçlamasıyla İran’la İlişkiyi Kesti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.