Arkeolojik varlıkların korunması farkındalık projesi

Arkeolojik varlıkların korunması farkındalık projesi

ABONE OL
00:01 - 09/08/2019 00:01
Arkeolojik varlıkların korunması farkındalık projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

SARAT Projesi kapsamında arkeolojik haber yazım yöntemleri konusunda Antalya’da Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (AKMED) gazetecilere ve arkeolojiye ilgi duyanlara bilgi verildi.

SARAT Projesi Medya Uzmanı Nur Banu Kocaaslan yaptığı konuşmada, güvenlik güçlerince yakalanan ve ele geçirilen tarihi eserlerle ilgili haberlerde fiyat değerinin yazılmaması gerektiğini belirtti.

Kocaaslan, haberlerde tarihi eserlerin fiyat değerinin yazılmasının tarihi eser kaçakçılığını ve yasadışı defineciliği özendirdiğine dikkat çekti.

GAZETECİLERLE UZMANLAR ARASINDA BİLGİ AĞI OLUŞTURULACAK

İlkeli ve nitelikli gazeteciliğin her alanda olduğu kadar arkeoloji ve kültürel miras alanını da etkileyen önemli unsurlardan biri olduğunu ifade eden Nur Banu Kocaaslan şöyle devam etti.

”Arkeolojik varlıklara değer verilmesinin ve korunmasının sağlanması, kaçakçılık ve yasadışı definecilikle mücadele için topluma ulaşmada medya çok önemli bir rol oynuyor. Medyaya düşen sorumluluk doğru bir dil kullanarak toplumun farkındalığının yükselmesine katkı sunmak ve yanlış algıların önüne geçmek. SARAT, Türkiye’de günden güne görünürlüğü artan ve daha fazla kesimce takip edilmeye başlanan arkeoloji haberlerinde niteliği artırmak için bu alanda çalışan gazetecilerle atölyeler düzenleyecek. Bunun yanı sıra, gazetecilerin arkeoloji haberlerinde hızlı bir doğrulama sağlayabilmeleri için alanında yetkin isimlerin bulunduğu ‘Bir Uzmana Sor’ listesi oluşturulacak. Bu listeyle, gazetecilerin kronoloji ya da dönem gibi akademik bilgi gerektiren noktalarda ve tartışmalı haberlerde uzman görüşü alabilmelerine ve haberlerini daha doğru yazmalarına katkı sunulması hedefleniyor.”

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gül Pulhan da tarihi eser ve varlıkların en çok savaşlardan zarar gördüğünü kaydetti.

Arkeolojik varlıkların dünyada karşı karşıya kaldığı riskleri de anlatan Pulhan, ”Müzelerde arkeolojik eserlere en büyük zararı sel baskınları ve yangınlar zarar veriyor. Arkeolojik eserlere sadece İSİD gibi örgütler zarar vermiyor. Savaşlar da önemli zararlar veriyor.

Türkiye deprem bölgesi. İklim değişikliği, şehirleşme gibi risklerde arkeolojik varlıkları tehdit ediyor” dedi.

Toplantıda eski eser koleksiyoncuların da arkeolojik tahriplere, talan ve yama ile yasadışı satışlara karşı seslerini duyurmak istediği vurgulandı. Toplantıda ayrıca arkeolojik eserlerin korunması ve tarihi eser kaçakçılığının önlenmesi amacıyla ”Arkeoloji Polisi” kurulması gerektiği belirtildi.

Uzmanlar tarihi eser restorasyonlarında ”Niye Restorasyon Yapıldı” sorusunun yöneltilmesini istediler.

SARAT PROJESİ NEDİR?

SARAT Projesi adını İngilizce ‘Safeguarding Archaeological Assets of Turkey’ (Türkiye’nin Arkeolojik Varlıklarının Korunması) ifadesinin baş harflerinden alır.

Projenin amacı, Türkiye’nin arkeolojik varlıklarının korunması için bilgi-kapasite ve farkındalık artırmaktır. Bu hedef doğrultusunda çeşitli eğitim ve araştırmaları hayata geçirmektedir.

SARAT, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü (BIAA) başkanlığında yürütülen bir projedir.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve Uluslararası Müzeler Konseyi İngiltere Şubesi (ICOM UK) projenin ortaklarıdır ve çalışmalar birlikte yapılmaktadır.

SARAT Projesi, British Council ve İngiltere Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı’nın yönetimindeki Kültürel Koruma Fonu* (The Cultural Protection Fund- CPL-O69-16) tarafından finanse edilmektedir.

– Arkeolojik Varlıkların Korunması ve Kurtarılması Online Sertifika Programı ‘Arkeolojik Varlıkların Korunması ve Kurtarılması’, British Institute at Ankara (BIAA – Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü), Koç Üniversitesi ANAMED ve Uluslararası Müzeler Konseyi İngiltere Şubesi (ICOM UK) uzmanlarının ortak çalışmasıyla hazırlandı.

Online, ücretsiz ve Türkçe olarak yayına giren Arkeolojik Varlıkların Korunması ve Kurtarılması, Türkiye’de bir ilk özelliği taşıyor. 20 bölümlük derste arkeolojik varlıkların korunması ile ilgili teorik ve pratik bilgiler, dünyadan ve Türkiye’den örnekler katılımcılara, mesleki donanım ve bilgilerini arttırmak amacıyla sunuluyor.

Program boyunca arkeolojik varlıkların ve sürdürülebilir korumanın önemi, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler, müze ve arkeolojik alanlarda afete ve acil durumlara karşı yapılacaklar ve UNESCO Dünya Mirası gibi konularda kapsamlı bilgi veriliyor. Acil durum konservasyonu, fotoğraflama, belgeleme ve dijital koruma konularında pratik konuların da anlatıldığı programda yerli ve yabancı, alanında önde gelen uzmanlarla yapılan röportajlar derslere eşlik ediyor.

Online Sertifika Programı’nın Nisan ayında başlayan ilk dönemine, ilk 24 saatte Türkiye’nin dört bir köşesinden ve yurtdışından binin üzerinde başvuru yapıldı. Toplam başvuru sayısı 2 bini aştı.

Büyük ilgiyle karşılanan program, yıl boyunca yeni dönemler ve ek kayıt dönemleriyle bu alanlarda kendini geliştirmek isteyenlerle buluşmaya devam edecek.

ha-ber.com/Fikret Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.