Arizona’da Demokratlar Kıl Payı Liderliği Sürdürüyor

Arizona’da Demokratlar Kıl Payı Liderliği Sürdürüyor

ABONE OL
21:51 - 11/11/2022 21:51
Arizona’da Demokratlar Kıl Payı Liderliği Sürdürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de ara seçimlerin ardından Senato’da nihai tabloda belirsizlik sürerken, Demokratlar Arizona’daki kritik yarışlarda kıl payı liderliğini koruyor.

Arizona eyaletinde toplam oyların yaklaşık beşte biri henüz sayılmadı. O nedenle eyalette Senato ve valilik yarışında durum hala belirsiz.

Demokrat Senatör adayı Mark Kelly Cumhuriyetçi rakibi Blake Masters’ın yüzde 5,6 farkla önünde. Valilik yarışını ise Demokrat Katie Hobbs Cumhuriyetçi rakibi Kari Lake’in yüzde 1,4 önünde götürüyor.

Arizona’da tablonun netleşmesi neden zaman alıyor?

Arizona’da sonuçların birbirine yakın olduğu yarışları kimin kazandığının netleşmesi 2018 ve 2020 seçimlerinde olduğu gibi günler alabilir.

500 bin oy hala sayılmamış durumda ve bunların çoğu nüfusun yoğun olduğu Maricopa County’ye bağlı Phoenix şehri ve Tucson’da.

Maricopa County yetkilileri, seçim günü rekor sayıda posta yoluyla kullanılan oy pusulalarının kendilerine ulaştığını belirtti.

Posta yoluyla kullanılan oyların sayılması zaman alıyor, çünkü yetkililer seçmenlerin şahsen sandıkta oy kullanmadığını ve oy pusulasındaki imzaların sistemdeki imzalarla eşleştiğini doğrulamak zorunda. Yetkililer oy sayım işleminin normal bir şekilde sürdüğünü kaydetti.

Yerel yetkililer, teknik bir arıza sebebiyle sayımı geciken ve seçim günü şahsen kullanılan 17 bin oyun sayıldığını açıkladı.

223 oy merkezinde yaşanan yazıcı sorunu, oy pusulalarının okunmasını engellemiş ve sorun yazıcı ayarlarının değiştirilmesiyle çözülmüştü. Yaşanan sorun seçim günü güçlü katılıma güvenen Cumhuriyetçiler’in tepkisine neden olmuştu.

Temsilciler Meclisi’ndeyse Arizona’yı üç dönemdir görevde olan emekli polis memuru Demokrat Kongre üyesi Tom O’Halleran, yarışı Cumhuriyetçi rakibi işadamı ve eski Donanma komandosu olan Eli Crane karşısında kaybetti.

Temsilciler Meclisi’nde ibrenin yönü değişebilir mi?

Temsilciler Meclisi yarışında ibre büyük ölçüde Cumhuriyetçiler’den yana olsa da, Demokratlar da henüz tamamen yarış dışı kalmış değil.

Resmi olmayan sonuçlara göre Demokratlar 188, Cumhuriyetçiler 208 bölgede yarışı kazandı. Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun elde edilmesi için gereken sihirli sayı 218’e daha yakın.

Ancak Washington Post ve Politico gibi ABD basınında bölge bölge yapılan analiz haberlere göre, Demokrat eğilimli Arizona, California, Nevada, Oregon ve Washington eyaletlerinde henüz sonucun belli olmadığı bölgelerde oylar daha yavaş sayılıyor.

Yalnızca California eyaletinde net şekilde Demokrat eğilimli olan yedi bölgede sonuç ilan edilmiş değil; ancak bu bölgelerin Demokratlar’dan Cumhuriyetçiler’e geçme ihtimali de yok denecek kadar az.

Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmesi için 10 sandalye kazanması gerekiyor. Şu anki duruma bakıldığında henüz kazananın ilan edilmediği bölgelerin 12’sinde Cumhuriyetçiler önde.

Ancak yarışların çoğunda hala çok sayıda sayılmayan oy var. Bu da sayılmayan oyların nereden olduğuna bağlı olarak her iki yönde de ciddi değişikliklerin olabileceği aktarılıyor.

VOA tarafından geçilen Arizona’da Demokratlar Kıl Payı Liderliği Sürdürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Arizona’da Demokratlar Kıl Payı Liderliği Sürdürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Arizona’da Demokratlar Kıl Payı Liderliği Sürdürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.