Antalya’da yasak Muğla’da serbest

Antalya’da yasak Muğla’da serbest

ABONE OL
16:31 - 01/05/2021 16:31
Antalya’da yasak Muğla’da serbest
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tam kapanma döneminde Muğla’da özel yatların denize çıkmalarına izin verilirken, Antalya’da yasaklanması bazı özel yat ve tekne sahiplerinin tepkisine yol açtı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan Tam kapanma kararıyla ilgili Antalya Valiliği de il genelinde denizlerdeki uygulamalar  konusunda düzenleme yaptı.

Tam kapanma tedbirleri kapsamında 29 Nisan 2021 saat 19.00 başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi saat 05.00 da bitecek olan kısıtlamalarda, Antalya’da gezinti/tenezzüh tekneleri, ticari yatlar ve benzeri ticari faaliyetler, ülkemizde turizm maksadıyla bulunan yabancılara hizmet vereceklerin dahi yasaklandığı belirtildi.

Antalya Valiliği’nin denizlerdeki uygulama kararları şöyle:

‘’Özel tekneleri ile liman/marinalarda kısıtlamayı geçirecek vatandaşların, kısıtlama başlamadan önce denize açılmak ve Harekat merkezine ya da en yakın SG botuna bilgi vermek suretiyle, belli bir koyda bulunabilecek ve kısıtlamayı denizde geçirebilecek, ya da liman / marinalarda teknesinde kalabilecektir.

Belli bir koyda bulunacak teknelerden mücbir sebeple dönmek zorunda kalan tekneler limana dönebilir ve mücbir sebebini SG personeli gözetiminde gidermesini müteakip karşıladıkları limandan çıkarak belirttiği koya gidebilirler.

Kısıtlamayı denizde geçirecek teknelerin yerleşim yerlerinin önündeki koylarda bulunmasına müsade edilmeyecektir. Özel tekneler üzerinde bulunan lastik bot/vasıtaların sahillere gidip gelmesine de müsaade edilmeyecektir.

Kısıtlamadan önce denize açılan ve mücbir sebepten (yemek ve yakıt gibi sebepler mücbir sebep sayılmayacak, arıza, sağlık, hava/deniz şartları gibi sebepler sayılabilecektir) limana dönen teknelerdeki şahısların liman/marinayı terketmemeleri tebliğ edilecek, ayrılmak isteyenler mülki amirlerden izin talep ederek gerekli izinleri aldıktan sonra limanı terk edebileceklerdir.

Teknelerin mücbir sebepleri bahane ederek bir kaç günde bir liman giriş/çıkışı yapmasına müsade edilmeyecektir.’’

Özel tekne ile açılacak kişilerin sayısı ve kimlik bilgileri, bu serbestinin suistimal edilmemesi ve arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere kayıt edilecek ve harekat merkezine bildirilecektir.’’

Antalya Valiliği tam kapanmada 17 günü denizde geçirmek isteyen özel yat ve tekne sahiplerine yasak uygularken Muğla Valiliği ise tam tersi karar ile özel yat ve tekne sahiplerinin denize açılabileceğini ve koylarda demirleyebileceğine karar verdi.

Muğla Valiliğinin özel teknesi olan vatandaşlarla ilgili aldığı kararda şöyle denildi.

‘’İçerisinde yaşam mahalli olan (kamaralı) tekneler konut olarak değerlendirileceğinden, bu teknelerde hali hazırda ikamet eden şahısların tekneleri ile denize çıkabilmelerine, koylarda bulunabilmelerine, ayrıca zorunlu hallerin oluşması halinde (sağlık sorunu, tekne arızası, olumsuz hava koşulları, temel gıda ihtiyaçları, atık transferi vb. ) teknelerin liman ve marinalara giriş çıkış yapabilmelerine,

-Turistik faaliyetler için geçici/kısa süreli ülkemize gelen yabancı turistler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olduklarından yolcu motorları / taksi botların, muafiyet kapsamındaki yabancı turistlerin bir yerden başka bir yere ulaşımının sağlanması maksadıyla kısıtlamadan muaf olmasına,

-Turistik faaliyetler kapsamında geçici bir süre ile ülkemizde bulunan yabancı turistler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olduğundan, gezinti teknelerinin yalnızca acente aracılığıyla getirilen yabancı turistler ile pandemi kapsamında gerekli önlemleri alarak günübirlik tur faaliyeti yapabilmelerine,

-Turizm sezonu hazırlık kapsamında marina, çekek yerlerinde yapılan bakım/onarım, denize indirme faaliyetleri ve bu kapsamda deniz yoluyla yapılan intikaller kısıtlama süresince serbest olmasına… Oy birliği ile karar verilmiştir.’’

Antalya’da özel yatlar denize açılamadı

Tam Kapanma kararının uygulanmaya başlamasıyla birlikte 17 günlük süreci yatlarında geçirmek isteyen özel yat ve tekne sahipleri başta Kaş, Finike ve Antalya marina ile yat çekek yerlerinde bulunan teknelerine gitti. Ancak denize çıkamayacaklarını öğrenen özel yat ve tekne sahipleri buna tepki gösterdi. Antalya sahil ve koylarında denize çıkışı yasaklanan özel yat ve tekne sahipleri, ‘’Muğla Valiliği doğru karar alırken Antalya Valiliğinin yasak kararını anlamakta zorlanıyoruz. Birçok özel yat ve tekne sahibi çoluk çocuğu ile tam kapanma sürecini kalabalıklardan izole şekilde denizde geçirmek istiyor. Başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun birçok şehrinden Antalya’ya akın akın insanlar geldi. Pandemi böyle uygulama ile önlenemez. Bir an önce yat ve tekneler için uygulanan yasak Antalya’da da kaldırılmalı.’’

Denizcilik sektör temsilcileri, Muğla Valiliği’nin yaptığı uygulamanın doğru olduğunu belirtirken Antalya’da denize çıkışların yasak konulması uygulamasını, Antalya milletvekilleri ile öneki dönem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e ilettiklerini bildirdiler.

Antalya’da Kaş Marina’da denizde 396, Finike Setur Marina’da 284, Antalya Marina’nın 200 yat kapasitesi bulunuyor.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.