Antalya’da deniz 80 santimetre yükselecek

Antalya’da deniz 80 santimetre yükselecek

ABONE OL
01:30 - 31/10/2021 01:30
Antalya’da deniz 80 santimetre yükselecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Önlem alınmaması halinde iklim değişikliği nedeniyle 2100 yılında Antalya’da denizlerin 80 santimetre yükseleceği, kıyılarda tarım ve yerleşim alanlarının su altında kalacağı, Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle turizmin yapılamayacak duruma geleceği belirtildi. Senaryoya göre, Türkiye, güneyden kuzeye olabilecek iklim göçleri nedeniyle zor yıllar yaşayacak.

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) “İklim Değişikliğinin Antalya’ya, Çevreye ve Ekonomiye Etkileri” konulu toplantısı düzenledi.

ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, hazırladıkları Stratejik Planlara göre yeni dönemde Girişimcilik, Kent Gelişim, İklim Değişikliği ve Çevre Çalışma, Ekonomik ve Sektörel Gelişme, Dijital Dönüşüm, Üye İlişkileri, Sanat, Spor ve Sosyal Sorumluluk, Uluslararası İlişkiler ve AB olmak üzere 7 Çalışma Masası oluşturduklarını belirtti. Akıncı, şöyle devam etti.

‘’İş dünyası olarak bölgemizin ve ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı koymaya, ülkemiz ve geleceğimiz adına somut ve gerçekçi hedefler için üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam ediyoruz. İklim kriziyle yüzleşmemiz gerekiyor. Paris İklim Anlaşmasında 2030’lu ve 2050’li gibi yıllar hedef konuldu. 2021 yılındayız. Bu yıllar dünya tarihi için göz açıp kapayıncaya kadar geçecek yıllar. İnşallah bu konuda geç kalmayız. İklim değişikliği ve teknolojik gelişmeler tüm ekonomiyi, tüm alışkanlıkları, turizmden tarıma bütün sektörleri değiştirecek. Antalya’da sıcaklığın 45- 50 dereceyi bulduğu bir dönem, turizmin ve tarımın bitmesi demektir. İş kollarının değişmesi demektir. İklim değişikliğinin ciddiyetini anlayıp acil önlemler alınması gerekir.”

ANSİAD İklim Değişikliği ve Çevre Çalışma Masası ve Arüv Çevre Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Cem Arüv “Uluslararası İklim Politikaları ve Türkiye” konulu sunum yaptı.

İklim değişikliği ve çevre konusunda AB, ABD ve NATO ile çeşitli uluslararası sözleşmeler hakkında bilgi veren Arüv, TBMM’de onaylanan Türkiye’nin taraf olduğu Paris İklim Anlaşması’nın kamuoyunda tartışılmadığını belirterek, bu anlaşmanın Türkiye’nin egemenlik haklarında bazı sorunlar yaratabileceğini öne sürdü.

Antalya’da deniz 80 santimetre yükselecek

Cem Arüv, İklim değişikliği konusunda Antalya için de özel bir çalışma yaptıklarını bildirdi.

Önlem alınmaması halinde 2100 yılında bilim insanları ve Uluslararası kuruluşların yaptıkları tahminlerde dünyada ortalama sıcaklığın 1,7 ile 4,7 derece artacağı, buzulların erimesiyle Akdeniz’in de 80 santimetre yükseleceği yönünde senaryolar hazırlandığına dikkat çeken Arüv, şöyle konuştu.

‘’Dünya ortalama sıcaklığı 14 derece iken, 1989’dan 2000 yılına kadar ki ölçümlerde 1,1 derece arttı. İklim değişikliği nedeniyle sel, hortum gibi doğal afetler ve kuraklık arttı. Yaşamın her alanında çok ciddi olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor.

2100 yılı tahminlerine göre, Antalya’da denizin 80 santimetre yükselmesi ne demek, önce bunu tartışmalıyız. Serik ilçesi Abdurrahmanlar ve turizm bölgesi Belek’in arka bölgeleri eksi koda sahip. Sıfır kodun altında eksi 1,5, eksi 3 kodlar… Zaten kışın yağışlı havalarda bu bölgeyi su basıyor.’’

Antalya’da denizin 80 santimetre yükselmesiyle suyun karaya doğru hareketi olacağına dikkat çeken Cem Arüv, “Tarım ve turizm yapılan bu bölgeler ile konut ve yerleşim yeri Konyaaltı- Arapsuyu’nun sular altında kalmasına yol açacak. 2100 yılına kadar tedbirler alınmaz ise su seviyesi 80 santimetre yükselirse, Abdurrahmanlar’da liman bile yapılabilir…’’ dedi.

Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı sıcaklar

Cem Arüv iklim değişikliği senaryolarına göre, Antalya’da Temmuz ve Ağustos aylarında çok aşırı sıcaklar nedeniyle yaşamın çekilmez boyutlara geleceğini kaydetti.

Sıcaklarla birlikte susuzluğunda önemli bir sorun haline geleceğini ifade eden Arüv, şöyle devam etti.

‘’Su kaybı sadece buharlaşmadan olmaz. Göller ve dereler üzerinde HES’ler ile tarımsal sulama da olumsuzluk yaratıyor. Türkiye’nin yıllık su ihtiyacı 120 milyar metreküp. Bunun 7-8 milyar metreküpü evlerde, 12 milyar metreküpü sanayide, 100 milyar metreküpü de tarımda kullanılıyor. Tarımda doğru sulama yapamıyoruz. Su olmazsa toprak ölür, tarım durur. Turizm tesisleri faaliyetlerini kış mevsiminde yapabilir. Çünkü Temmuz ve Ağustos aylarında Antalya’da yaşanabilecek bir sıcaklıktan söz edemeyiz.”

Türkiye iklim göçü tehdidi altında

Senaryoya göre, 30 yıl sonra, 2050 yılı için dünya nüfusunun daha da artacağını vurgulayan Arüv, iklim değişikliği sonucu sıcakların daha da yükseleceğini ve buna bağlı olarak iklime dayalı göçlerin olacağını kaydetti. Cem Arüv sözlerini şöyle tamamladı.

‘’İklim değişikliğinin en önemli sorunlardan biri de ülkeler arası yaşanacak iklim göçü olacak. Antalya’da 45 ve daha yukarı sıcaklıktan söz ediliyor. Suriye, Irak, Ortadoğu, Afrika’nın kuzeyindeki sıcaklıkları da bir düşünün ne olacak? Bu bölgelerdeki insanlar nereye doğru hareket edecek? Kuzeye doğru… Yani Türkiye’ye yönelecek. Türkiye, köprü ülke. Buradan geçerken mutlaka duracaklar. Şu anda bile ülkemizde 10 milyona yakın göçmen var. Göçler, rejimleri de değiştirebilir. Tarihteki göçleri anımsayın…”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.