DOLAR

32,3759

0.15%
EURO

34,9784

-0.3%
ALTIN(gr)

2.324,43

0,23%
BİST 100

9149.63

0,23%
Antalya tarımında susuzluk tehdidi

Antalya tarımında susuzluk tehdidi

ABONE OL
23:24 - 18/10/2020 23:24
Antalya tarımında susuzluk tehdidi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya’nın da sera ve narenciye üretim bölgesi Kumluca ve Finike’de tarımsal sulamada kullanılan Alakıır Çayı barajında su seviyesinin düşmesi nedeniyle çiftçi ve üreticiye verilen su miktarının düşürüldüğü belirtildi.

Kumluca Belediyesi Başkan Yardımcısı Ünal Abacıoğlu yaptığı açıklamada, Kumluca ve Finike’de örtüaltı ve narenciye bahçelerinin tarımsal sulama kaynağı olan Alakır deresinden çiftçi ve üreticilere verilen suyun DSİ tarafından kesildiğini öne sürdü.

Kumluca ve Finike ovalarında yetiştirilen narenciye ve örtü altı üretimin can damarı olan tarımsal sulama kaynağı olan Alakır Baraı’ndan üretici ve çiftçilere 13 Ekim’den bu yana su verilmediğini belirten Abacıoğlu, şunları kaydetti.

‘’Çiftçilerin sorunsuz bir şekilde sulama yapabilmesi için en az su miktarı 1,25 m3/s olmalı. Su miktarının artırılması için DSİ’ye başvuruda bulundu. DSİ, Kumluca’da Tarımsal Sulamada kullanılan Alakır Barajından akan suyun yarısını kesti. Geriye kalan suyu da Yurt Enerji Üretim Sanayi A.Ş. Santrali kullandığı için bölgemizde üretim yapan üretici ve çiftçiler su sıkıntısı çekiyor. Çiftçiler yağmur duası yapmaya başladılar. Belediyemiz tarafından Barajdan alınan su miktarı; DSİ Finike Şube Müdürlüğünün 10.10.2020 tarih ve 632907 sayılı yazılarında bırakılan su miktarının 0,8 m3s miktarında olduğu ve bu suyun da Yurt Enerji Sanayi A.Ş’den tarımsal sulamaya geçmemektedir. Mevsiminde yağmursuz geçmesi nedeniyle çiftçilerimizin su sıkıntısı had safhadadır.”

Barajda su seviyesi düşük

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe de, Alakır Çayı barajında su seviyesinin düşmesi nedeniyle tarımsal sulama için verilen suyun miktarının düşürüldüğünü kaydetti.

Bölgede 1989 yılında açık sistemle yapılan sulamada büyük kayıplar yaşandığını anlatan Kökçe, ‘’Bölgemizdeki açık sulama sistemi yıllardır bakım ve onarım yapılamadı. 12 ay tarım yapılan bölgemizde kapalı sistem sulama sistemine geçilmeli’’ dedi.

Kökçe, konuyu AKP Antalya milletvekillerine ilettiklerini belirterek, bölge milletvekili Atay Uslu’nun sorunun çözümü için işin takipçisi olacağını söylediğini kaydetti.

DSİ 13. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun da, barajda su seviyesinde düşme olduğu için tarımsal sulama için verilen suyu da idareli kullanmak zorunda olduklarını söyledi. Coşkun, ‘’Üreticimizi, çiftçimizi susuz bırakmayız. Koordineli bir şekilde su veriyoruz’’ dedi.

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.