Antalya, liman için Ortak Girişim Grubu kuracak

Antalya, liman için Ortak Girişim Grubu kuracak

ABONE OL
00:16 - 19/12/2021 00:16
Antalya, liman için Ortak Girişim Grubu kuracak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya başta olmak üzere limanların işletme sürelerinin ikinci kez  torba yasa ile 2047 yılına kadar ihalesiz uzatılmak istenmesine Antalya iş dünyasında tepkiler artarak devam ediyor. Antalya iş dünyası, limanlarla ilgili maddenin torba yasadan çıkarılması halinde limana talip olmak için ‘Antalya Ortak Girişim Grubu’ oluşturacak.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Başkanvekili Davut Çetin, uzun zamandan bu yana Antalya limanının kentin gündeminde olduğunu söyledi.

Antalya Limanının 140 milyon dolara Katarlı firmaya 7 yıllığına devredilmesinin ardından geçtiğimiz günlerde limanın işletme süresinin torba yasa ile 2047 yılına kadar uzatılması kararı alındığını, ancak daha sonra bundan vazgeçildiğini anımsatan Çetin, bu kararın torba yasaya yeniden konulduğunu kaydetti.

AK Parti Bölge milletvekillerinden bu kararın yeniden göz geçirilmesini ve torba yasadan çıkarılarak işletme hakkı süre uzatımının ihale ile yapılması konusunda kentin görüşlerini anlattıklarını belirten Davut Çetin, kentte Ortak Girişim Grubu oluşturarak limanın işletme hakkı ihalesine girebileceklerini söyledi. Çetin, şunları kaydetti.

‘’Eğer limanların işletme süresinin uzatılması maddesi TBMM’de geri çekilirse Antalya kent dinamikleri olarak içinde belediyeler, oda ve borsalar, ihracatçılar ve sanayiciler olmak üzere daha önce kurulan Antalya Güç Birliği Holding gibi ‘Antalya Ortak Girişim Grubu’ oluşturabiliriz.

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı da, Antalya limanının 7 yıllığına alan Katarlı şirketin ek sözleşmeyle süreyi 2047 yılına kadar torba yasa ile uzatılması konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Katar artık antipatik geliyor

Liman işletmesinin süresinin torba yasa ile uzatılması operasyonuyla Antalya’nın inisiyatifinin elinden alındığını belirten Akıncı, şunları kaydetti.

‘’İhalesi 2028 yılında yapılacak olan limanın ihalesiz olarak 2047’ye kadar uzatılması daha önce torba yasadan çekilmişti. Şimdi tekrar girdi, komisyondan geçti ve birkaç gün içerisinde tekrar Meclise gelecek. İşin içerisine Katar girdiği zaman soru işaretleri kafamızda büyüyor. Katar antipatik gelmeye başladı. Her taşın altından çıkar olmaya başladı.’’

Devlet kamu yararına birtakım kararlar alabileceğini, bunun kabul edilebilir olması gerektiğini ifade eden Akıncı, ‘’Ama hep aynı adrese çıktığı zaman özelleştirmenin sonucu soru işaretleri oluşturuyor. 25 Ocak’ta Katarlı Qterminals’e satıldığı zamandan beri soru işaretleri vardı ama altından hep bir şeyler çıkabileceğini düşündük. Bu sürecin adil ve doğru gitmesini istiyorduk’’ dedi.

Antalya limanının İzmir-Mersin arasında organize en büyük liman olduğuna dikkat çeken ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, şöyle devam etti.

‘’Aynı zamanda bu süreçte değer artışı da söz konusu olacak. Bu değer artışları yapılsaydı uygun bir ihale ortamı gelişseydi kamuya ve devlete daha faydalı olmaz mıydı? Karşı çıktığımız nokta bu. Gerekçede diyorlar ki, 30-39 yıllık birtakım özelleştirmeler var. Bu işletmecilerin süresi dolmadan Denizcilik işletmelerine hem de TCDD’ye açmış olduğu davalar var. Bu davaları geri çekme karşılığında bu yapılıyormuş. Bu davaların içeriği nedir bilmiyoruz. Her şey açık olsa çok daha iyi olur. Bunları açıklamanın bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum. Bunlar devlet sırrı mı ki? Değil. Buradaki olay Katar değil kim olursa olsun hangi şirket hangi ülke olursa olsun. İşletme süresi bittikten sonra değer artışları yapılıp yeni bir ihale ile herkese açık olmalıydı.’’

Antalya ihaleye girmek istiyor

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ise Antalya Limanı’nın işletme hakkının torba yasa ile süresinin 2047 yılına kadar uzatılmasının iptalini olumlu karşıladıklarını, ancak kısa süre sonra yeniden torba yasaya konulmasıyla şaşırdıklarını belirtti.

İptal kararından sonra Batı Akdeniz bölge dinamiklerinin Antalya Limanının işletilme hakkına sahip olmak amacıyla çalışmalar başlatıldığına dikkat çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti.

‘’Bu konuda daha önce ne düşünüyorsak, şu an da aynı düşüncelere sahibiz. Ne yazık ki düşüncelerimiz dikkate alınmadı. Limanın işletme hakkının uzatılması ne yazık ki ‘oldu- bitti’ye getirildi. İşletme hakkının uzatılmasını acele alınmış bir karar olarak görüyorum. İşletme hakkının ihale ile verilmesi gerekirdi. 2021 yılını 2,5 milyar dolar ihracatla kapatıp, 2022 yılında 3 milyar dolar ihracat hedefi olan Batı Akdeniz Bölgesi olarak ne yazık ki limanı kullanamıyoruz.’’

Limanın aktif kullanımı için bölgenin beklentilerine yanıt alamadığın ifade eden Ümit Mirza Çavuşoğlu, ‘’Bölge dinamiklerimiz limanın işletmesi için ihaleye girmeyi planlıyordu. Ama ne yazık ki bu girişimler havada kaldı. Limanın sorunları, atılması gereken adımları, hayata geçirilmesi gereken yatırımları belli. Umarım işletme hakkının uzatılmasıyla gerekli yatırımlar yapılır, sorunlar giderilir. Ve bölgemiz ihracatçısı, sanayicisi şehrinin, bölgesinin limanını verimli bir şekilde kullanır’’ dedi.

Antalya Limanı en değerli sahile doğru genişleyecek

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Çetin Osman Budak da 16 Aralık 2021 tarihinde Sanayi Komisyonu’nda görüşülen, özelleştirilen limanların işletme sürelerinin ihalesiz olarak uzatılmasını sağlayan Torba Kanun Teklifine karşı çıktı.

Budak, “Geçen hafta geri çekilen madde bu hafta talimatla geri getirildi. Hem daha önce devredilen 20’den fazla liman hem de Varlık Fonu’nun elinde bulunan limanlar Arap sermayesi için hazırlanıyor” dedi.

24 Kasım’da Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’ın Türkiye ziyaretinde Türkiye Varlık Fonu ve Abu Dabi Liman Şirketi arasında liman ve lojistik yatırımlarını öngören bir mutabakat muhtırası imzalandığına dikkat çeken Çetin Osman Budak, Varlık Fonu’ndaki limanlarında özelleştirileceğini öne sürdü.

Antalya Limanının Dünyaca ünlü Konyaaltı sahilinin batısında kaldığını belirten Çetin Osman Budak, şunları kaydetti.

‘’Limanın olduğu yer Konyaaltı Plajı’nın batısında kalır, batısından sonra da aşağı yukarı 3,5-4 kilometrelik bir sahil vardır. Bu sahil dünyanın en güzel sahillerinden biridir, karşısında, arkasında Beydağları vardır. Oraya 1.100 metrelik bir rıhtım yapılacağı yönünde haberler yer almıştı. 1.100 metrelik o güzelim sahile boydan boya yapılacak rıhtımın bir şekilde bu limanın kapsama alanı içine alınacağını söylemiştik, buradan da uyarıyoruz. Limanın genişletilmesiyle ilgili artış yapılacaksa, Antalya’nın en değerli sahili bir şekilde peşkeş çekilecektir.’’

Rekabet Kurumu, geçtiğimiz yıllarda Antalya Limanını işleten firmaya 12 milyon TL idari para cezası vermişti.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.