Ankara ve Berlin arasında yeni gerilim

Ankara ve Berlin arasında yeni gerilim

ABONE OL
00:21 - 24/05/2023 00:21
Ankara ve Berlin arasında yeni gerilim
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Alman Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın Sabah gazetesinin Frankfurt’taki ofisine baskın ve gazetenin iki çalışanının gözaltına alınmasıyla bağlantılı Almanya’ya yönelik suçlamalarına, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırarak tepki gösterdi.

Bakanlık tarafından Twitter üzerinden yapılan kısa açıklamada Büyükelçi Ahmet Başar Şen’e “Federal hükümetin, Türk hükümetinin Almanya’daki düşünce ve basın özgürlüğü ile yargıya yönelik suçlamalarını kesin bir dille reddettiğini” bildirildiği aktarıldı.

Geçen hafta 17 Mayıs tarihinde, Sabah Gazetesi Almanya temsilcisi İsmail Erel ve Sabah Avrupa Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay’ın gözaltına alınması sonrasında, Ankara’dan Dışişleri Bakanlığı, İletişim Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı devreye girerek olayı sert dille kınarken, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış ve tepki verilmişti.

Diplomatik kaynaklara göre Alman Büyükelçisi’ne, söz konusu kişilerin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğu ve bunun Türkiye’deki seçimlerin hemen ardından yapılmasının maksatlı bulunduğu iletildi. Diplomatik kaynaklar, Alman Büyükelçi’ye, FETÖ terör örgütü mensuplarının Almanya’daki Türk gazetecileri hedef aldığı bilgisinin de aktarıldığını belirtti. Alman hükümeti, bugün Berlin Büyükelçisi’ni çağırana kadar konuyla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Ne olmuştu?

İsmail Erel ile Cemil Albay’ın Frankfurt yakınlarındaki oturdukları evlere Darmstadt Savcılığı ve Hessen Polisi’nin katılımıyla düzenlenen baskında, iki
gazetecinin cep telefonlarına, bilgisayarlara, ses kaydı cihazlarına, klasörlere el konuldu.

Erel ve Albay daha sonra gözaltına alınarak, ifadeleri alınmak üzere Darmstadt Emniyeti’ne götürüldüler, yaklaşık 9 saat sonra da serbest bırakıldılar. Darmstadt savcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre, gözaltına ve arama “Kişisel verilerin şahsı tehlikeye atabilecek şekilde yayılması şüphesine ilişkin soruşturma” kapsamında düzenlendi.

Sabah gazetesi kaynakları, gözaltıların, “FETÖ ile bağlantılı Cevheri Güven ve Ercan Karakoyun’un suç duyurusu” üzerine gerçekleştiğini iddia etmiş; ancak bu kaynaklar söz konusu şikayetin içeriğinin ne olduğu konusunda herhangi bir bilgi vermemişti.

Cevheri Güven, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, soruşturmanın kendi şikayeti üzerine başlatıldığını doğrulamıştı. Alman basınında yer alan haberlerde, polisin verdiği kısıtlı bilgi göz önüne alındığında, yaşanan gelişmelerin gazetenin Almanya’da yaşayan ve Fethullah Gülen’le bağlantılı olduğu iddia edilen bir kişinin özel konutunun fotoğrafına yer vererek yapmış olduğu bir haberle ilgili olduğu aktarıldı. Cem Dalaman/Berlin

VOA tarafından geçilen Ankara ve Berlin arasında yeni gerilim haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ankara ve Berlin arasında yeni gerilim haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ankara ve Berlin arasında yeni gerilim haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.