Angela Merkel’den uyarı: AB bölünmemeli

Angela Merkel’den uyarı: AB bölünmemeli

ABONE OL
20:01 - 28/06/2021 20:01
Angela Merkel’den uyarı: AB bölünmemeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Macaristan ve Polonya ile ilgili devam eden hukukun üstünlüğüne ilişkin tartışmada Avrupa Birliği’nin (AB) bölünmemesi gerektiğini bildirdi.

Başbakan Merkel, Almanya-Fransa meclisleri arasında düzenlenen ortak oturuma katılarak milletvekillerinin sorularına yanıt verdi. AB Liderler Zirvesi’nde Macaristan’daki eşcinsellik yasasına ilişkin kapsamlı tartışma yaşandığını anımsatan Merkel, burada büyük çoğunluğun Avrupa’nın sadece bir ortak pazar olmadığını, aynı zamanda ortak değerlere sahip olduğunu açıkça vurguladığını söyledi.

Angela Merkel, AB fonlarının hukukun üstünlüğü koşuluna bağlandığını hatırlatarak, Macaristan ve Polonya’nın bu konuda mahkemeye gittiğini ve şimdi AB Adalet Divanı’ndan karar beklendiğini kaydetti. Bir ülkeyi hukukun üstünlüğüne teşvik etme konusunda AB’de oy birliğiyle karar alınmasının uygulamada çok kolay olmadığına dikkati çeken Merkel, burada birbirine karşı oy kullanmayacak ülkelerin bulunduğunu anlattı.

Merkel, ortak değerlere ilişkin derin ve kapsamlı tartışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “Biz sürekli kendimizi suçlamamalıyız, çaba sarf etmemiz lazım. Yoksa bu Avrupa birlikte olamaz” uyarısında bulundu.

Bunun geçen hafta Avrupa Liderler Zirvesi’nde netleştiğini belirten Merkel, “Kendinizi çok hızlı, çok kesin bir şekilde birbirinden ayırabilirsiniz, ancak Avrupa’daki sorunları çözmenin yolu hiçbir zaman bu olmadı. Bu yüzden uzun bir soluğa ihtiyacımız var” diye konuştu.

“Rusya ile AB arasındaki ilişkiler iyi değil”

Başbakan Merkel, AB ülkelerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önemli konularda görüşmesi gerektiğini yineleyerek, “Rusya ve AB arasındaki ilişkiler şu anda gerçekten iyi değil” dedi. Merkel, AB Liderler Zirvesi’nde, Putin ile görüşme yapılmasına ilişkin tartışmada, “birlikte hareket edilemeyeceği” yönünde bir endişenin ortaya çıktığını aktardı.

Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı mücadeleye de değinen Merkel, geçen yıl Fransa ile Almanya arasında sınırların kapatılmasını “çok sert” bir önlem olarak nitelendirerek, bu uygulamanın kaçınılmaz bir durum olduğunu belirtti.

Başbakan Merkel, bu durumdan derslerin çıkarıldığını, sınırların kapatılmasının tekrar yaşanmaması gerektiğini, ancak bunun için iki ülke arasında yakın işbirliğinin gerekli olduğunu kaydetti.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.