Anayasa Mahkemesi’nden Trump’a Vergi Beyanı Darbesi

Anayasa Mahkemesi’nden Trump’a Vergi Beyanı Darbesi

ABONE OL
15:54 - 23/11/2022 15:54
Anayasa Mahkemesi’nden Trump’a Vergi Beyanı Darbesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Anayasa Mahkemesi, üç yıl süren yargı mücadelesinin ardından eski Başkan Donald Trump’ın vergi beyannamelerinin Kongre’nin ilgili komisyonuna teslim edilmesinin yolunu açtı.

Demokratlar’ın kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nin Vergi Komisyonu altı yıldır Trump’ın ve bazı şirketlerinin 2015 ile 2020 arasındaki vergi beyannamelerini talep ediyordu.

Mahkemenin kararı bu beyannamelerin Kongre’ye sunulmasının önündeki yasal engeli kaldırmış oldu.

Mahkeme, Maliye Bakanlığı’nın Trump ve bazı işletmelerinin altı yıllık vergi beyannamelerini Temsilciler Meclisi’nin Vergi Komisyonu’na vermesini engelleyecek bir talimat çıkartılması talebini yorum yapmadan reddetti.

Maliye Bakanlığı Trump’ın başkanlığı döneminde kayıtların paylaşılmasını reddetmişti.

Ancak Biden yönetimi federal yasanın açık olduğunu ve komisyonun vergi mükelleflerinin beyanlarını inceleme hakkına sahip olduğunu, bunlar arasında başkanların da bulunduğunu belirtmişti. Alt mahkemeler de vergi beyanlarının açıklanması yönünde karar almıştı. Trump ise komisyonun yetkisini aştığını ve yalnızca kamuoyuyla paylaşmak için vergi beyanını istediğini iddia etmişti.

Vergi Komisyonu ve başkanı Demokrat Richard Neal, ilk olarak İç Gelir Hizmetleri’nin (IRS) denetim programı ve eski Başkan’ın vergi yasasına uyup uymadığına ilişkin bir soruşturmanın bir parçası olarak 2019’da Trump’ın vergi beyannamelerini istemişti.

Dönemin Trump yönetimindeki Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanı Steven Mnuchin’in vergi beyannamelerini Kongre’ye göndermeme kararını savunmuştu. Mnuchin, beyannamelerin Demokratlar tarafından partizan nedenlerle talep edildiğini öne sürmüştü.

Başkan Joe Biden’ın görevi devralmasıyla komisyon talebini yinelemiş ve Trump’ın vergi beyannameleriyle birlikte 2015-2020 arasındaki döneme ait ek bilgiler talep etmişti.

Dönemin Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance Jr., adli soruşturma kapsamında Trump’ın kişisel ve iş vergi kayıtlarının kopyasını elde etmişti. Bu dava da Anayasa Mahkemesi’ne gitmiş, mahkeme Trump’ın başkan olduğu için geniş kapsamlı dokunulmazlık sahibi olduğu iddiasını reddetmişti.

VOA tarafından geçilen Anayasa Mahkemesi’nden Trump’a Vergi Beyanı Darbesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Anayasa Mahkemesi’nden Trump’a Vergi Beyanı Darbesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Anayasa Mahkemesi’nden Trump’a Vergi Beyanı Darbesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.