Anayasa Mahkemesi Obamacare’i İptal Girişimini Reddetti 

Anayasa Mahkemesi Obamacare’i İptal Girişimini Reddetti 

ABONE OL
15:58 - 18/06/2021 15:58
Anayasa Mahkemesi Obamacare’i İptal Girişimini Reddetti 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Anayasa Mahkemesi, Obamacare adıyla bilinen sağlık sigorta yasasının iptal edilmesi için Cumhuriyetçiler’in yaptığı başvuruyu reddetti. Bu girişim eski Başkan Donald Trump yönetimi tarafından da destekleniyordu. Mahkeme, yasaya karşı çıkan Teksas eyaleti ve diğer tarafların bu konuda dava açabilecek yasal statüye sahip olmadıklarına kanaat getirdi.

Dokuz yargıçlı mahkeme bu kararı 2’ye karşı 7 oyla aldı. Liberal Yargıç Stephen Breyer tarafından kaleme alınan kararda, resmi adı Hesaplı Sağlık Hizmetleri Yasası olan yasanın çok tartışılan kilit bir maddesiyle ilgili davada öne sürülen hukuki sorular hakkında bir hükme varılmadı. Bu maddenin anayasaya aykırı bulunması durumunda yasanın toptan iptal edilmesinin mi gerektiği sorusuna yanıt da kararda yer almadı.

“Bireysel yetki” adını taşıyan sözkonusu madde, Amerikalılar’ın sağlık sigortası edinmesini şart koşuyor ve aksi takdirde para cezası ödemelerini öngörüyor.

Bu son karar, Anayasa Mahkemesi’nin, eski Başkan Barack Obama döneminde 2010 yılında hayata geçirilen yasanın muhafaza edilmesi yönündeki üçüncü kararı oldu.

Başkan Joe Biden yönetimi Şubat ayında mahkemeye Obamacare’i koruması çağrısında bulunmuş, Ocak ayında görevi devreden Trump yönetiminin tabu konuda takındığı duruşu tersine çevirmişti.

Dava, Teksas eyaleti ve Cumhuriyetçi valiler tarafından yönetilen diğer 17 eyalet tarafından açılmış ve daha sonra Trump yönetimi de davacılar arasına katılmıştı. Demokrat valilerin idaresindeki California ve New York dahil 20 eyaletten oluşan koalisyon ve Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Trump’ın yasayı savunmayı reddetmesi üzerine Obamacare’i koruma çabası çerçevesinde davaya müdahil olmuştu.

Bugünkü kararda aleyhte oy kullanan iki yargıç Samuel Alito ve Neil Gorsuch oldu.

Cumhuriyetçiler, Obamacare’e daha ilk yasalaştığı günden bu yana şiddetle karşı çıkıyor ve o zamandan beri yasayı iptal etmek için hem Kongre’de hem de mahkemelerde girişimlerde bulundu ancak başarılı olamadı. Yasa, eski Başkan Barack Obama’nın iç politikadaki en önemli icraatı olarak değerlendiriliyor.

VOA tarafından geçilen Anayasa Mahkemesi Obamacare’i İptal Girişimini Reddetti  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Anayasa Mahkemesi Obamacare’i İptal Girişimini Reddetti  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Anayasa Mahkemesi Obamacare’i İptal Girişimini Reddetti  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.