Amerikalılar’a Göre Güney Sınırında “İstila” Var

Amerikalılar’a Göre Güney Sınırında “İstila” Var

ABONE OL
21:11 - 18/08/2022 21:11
Amerikalılar’a Göre Güney Sınırında “İstila” Var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de yapılan bir ankete göre, Amerikalılar’ın yarısından fazlası güney sınırında bir “istila” olduğunu söylüyor. Bu sonuç, göçmenlere verilen desteğin genel olarak azalmasının bir parçası.

Amerikalı haber kuruluşu NPR’ın araştırma şirketi Ipsos ile gerçekleştirdiği anket ayrıca, göçmenlikle ilgili yanlış ve yanıltıcı iddialar ilgi gördükçe, çok sayıda Amerikalı’nın göçmenler hakkında çeşitli yanlış düşünceler edindiğini ortaya koydu.

Bu iddialar nedeniyle Amerikalılar, göçmenlerin ABD’ye uyuşturucu kaçakçılığındaki rollerini ve kamu yardımlarını kullanma olasılıklarını büyük ölçüde abartıyorlar.

NPR anketine göre Cumhuriyetçiler’in göçmenler hakkında olumsuz görüşlere sahip olma olasılığı daha yüksek. Ancak anket, göçmenlik konusunda giderek artan aşırı söylemleri benimseme konusunda Cumhuriyetçiler’in yalnız olmadıklarını ortaya koyuyor.

“İstila” söylemini birçok Amerikalı benimsiyor

Anket, Cumhuriyetçiler’in dörtte üçü dahil Amerikalılar’ın çoğunluğunun ABD’nin güney sınırında “bir istila yaşandığının” kısmen ya da tamamen doğru olduğunu söylediğini ortaya koydu.

ABD Sınır Devriyesi Ekim ayından bu yana ABD-Meksika sınırında 1,8 milyondan fazla göçmen yakaladı ve mali yılın bitmesine iki ay kala yıllık tutuklama rekoru kırdı.

NPR’a göre bu göçmenlerin neredeyse yarısı, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) pandemi sırasında yürürlüğe koyduğu ve acil sağlık düzenlemesi olan “42’nci madde” kapsamında hızla sınır dışı edildi. Ancak yüz binlerce kişinin daha ABD’de sığınma ve diğer korumalardan yararlanmasına izin verildi.

Cumhuriyetçi liderler durumu giderek artan bir şekilde “istila” olarak nitelendiriyor. Göçmen savunucuları bu kelimenin beyaz milliyetçi çevrelerde uzun bir geçmişi olduğunu söylüyor ve bu tür aşırı söylemlerin göçmenlere karşı daha fazla şiddeti kışkırtabileceği konusunda uyarıyor.

Yine de anketler “istila” kelimesinin sınırda yaşananları tanımlamak için geniş bir Amerikalı kitlesi tarafından benimsendiğini gösteriyor.

Ankete katılanların bazıları, göçmenlerin yeterli güvenlik kontrolundan geçirilmediğini, kimlerin geldiği, nereye gittikleri, ne yapacakları, suçlu olup olmadıkları üzerinde kontrol sahibi olunmadığını söylüyor.

Araştırmalar ise sürekli olarak göçmenlerin suç işleme ya da hapse girme olasılıklarının, ABD’de doğmuş Amerikalılar’a göre daha düşük olduğunu gösteriyor.

NPR/Ipsos anketinde ise Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu yanlış cevap vererek, göçmenlerin suç işleme olasılığının daha yüksek olduğu söyledi.

NPR’a göre Cumhuriyetçiler’in, Yahudiler’in ya da elitlerin beyaz Amerikalılar’ın yerine kasıtlı olarak göçmenleri ve beyaz olmayan insanları getirdiğine dair bir komplo teorisi olan “ikame teorisi”ni benzer söylemleri destekleme olasılıkları da daha yüksek.

Ankete katılanların üçte birinden fazlası “Doğma büyüme Amerikalılar’ın sistematik olarak göçmenlerle değiştirildiği” konusunda hemfikir. Cumhuriyetçiler’in yarısından fazlası bu söyleme inanıyor.

Amerikalılar’ın neredeyse yarısı “Demokratlar sınırlarımızı daha fazla göçmene açmak için çalışıyor” derken, Cumhuriyetçiler’in yüzde 70’inden fazlası da bu görüşe katılıyor.

Göçmenlik, Cumhuriyetçiler için Demokratlar’a kıyasla çok daha acil bir konu. Cumhuriyetçi katılımcıların yaklaşık dörtte biri göçün ülkenin karşı karşıya olduğu “en endişe verici” sorunlardan biri olduğunu söylerken, Demokratlar’ın sadece yüzde 4’ü bu görüşte.

Ailesi Hindistan’dan göç etmiş bir Demokrat anket katılımcısı, ABD’nin sorunları için göçmenleri ve farklı görünen diğer insanları suçlamanın giderek daha kabul edilebilir hale geldiğini söylüyor.

Göçmenlerle ilgili yanıltıcı iddialarda uyuşturucu başrolde

Anket, Cumhuriyetçilerin büyük çoğunluğu dahil çok sayıda Amerikalı’nın fentanilden kaynaklanan ölümlerdeki artıştan göçmenleri sorumlu tuttuğunu ortaya koydu.

Göçmenleri sorunla doğrudan ilişkilendiren bir kanıt yok. Ancak son yıllarda aşırı dozda fentanil ölümlerinin arttığı ve ABD’deki fentanil arzının büyük bir kısmının sınırdan kaçırıldığı doğru.

Ancak NPR’ın konuştuğu uzmanlar, fentanil ve diğer yasadışı uyuşturucuların büyük çoğunluğunun büyük kamyon ve binek araçlarda gizlenerek resmi limanlardan ülkeye sokulduğunu, nispeten küçük bir miktarının da karteller tarafından bu limanlar arasındaki sınırdan geçirildiğini söylüyor. Neredeyse hiçbiri göçmenlerin kendilerince kaçırılmıyor.

Yine de ankete katılan her 10 Cumhuriyetçi’den altısı yanlış bir şekilde ABD’ye giren fentanilin “çoğunun” göçmenler tarafından kaçırıldığını söyledi.

Benzer şekilde, Cumhuriyetçiler’in yarısından fazlası, göçmenlerin çoğu federal yardım programlarını kullanmaktan men edilmesine rağmen, göçmenlerin kamu yardımlarını kullanmasının yerli doğumlu nüfusa göre “daha muhtemel” olduğu görüşünde.

Cumhuriyetçiler’in dörtte birinden azı bu ifadenin yanlış olduğu yanıtını verdi.

Ancak tek etken partizanlık değil. Haberlerini Fox News ve muhafazakar medyadan alan Cumhuriyetçiler’in yanlış veya yanıltıcı anlatılara inanma ve tamamen doğru kabul etme ihtimalleri daha yüksek.

NPR’a göre bulgu özellikle “hayalet uçuşlar” iddiaları konusunda daha güçlü. Cumhuriyetçiler, Biden yönetimini göçmenleri sınırdan ABD’ye taşıyan gizli uçuşlar düzenlemekle suçluyor. Ancak göçmen savunucuları bu tür uçuşların gizli ya da yeni olmadığına dikkat çekiyor ve Cumhuriyetçi eleştirmenleri siyasi kazanç için korku tacirliği yapmakla suçluyor.

Ankette ABD’nin “refakatsiz göçmen çocukları geceleri gizlice ülke içinde uçurup uçurmadığı” soruldu. Ana haber kaynağı Fox ya da muhafazakar medya olan Cumhuriyetçiler arasında her 10 kişiden yaklaşık sekizi bu ifadeyi doğru buldu. Ancak haberlerini başka yerlerden alan Cumhuriyetçiler o kadar emin değil; 10 kişiden sadece dördü bu ifadeyi doğru buldu.

Göçmenliğe destek azalırken sınır duvarına onay artıyor

NPR 2018 yılında Amerikalılar’la göçmenlik konusunda bir anket yaptığında, ankete katılan her dört kişiden üçü “göçmenlerin Amerikan kimliğinin önemli bir parçası olduğu” görüşündeydi.

Bugün bu oran keskin bir şekilde yüzde 75’ten yüzde 56’ya düşmüş durumda.

Son ankette göçmenlere verilen desteğin azaldığına dair tek işaret bu değil.

Dört yıl önce sorulduğunda, katılımcıların neredeyse üçte ikisi Dreamers olarak adlandırılan ve ülkeye çocukken getirilen belgesiz göçmenler için yasal statüye giden bir yolu destekliyordu.

Bugünse bu destek, büyük ölçüde Cumhuriyetçiler ve bağımsızlar arasındaki keskin düşüşün etkisiyle, salt çoğunluğa geriledi.

Güney sınırına duvar örülmesine verilen destekte de mütevazı ama istikrarlı bir artış var; dört yıl önce yüzde 38 olan destek oranı bugün yüzde 46’ya yükselmiş durumda.

Bu oranların neden değiştiği net değil. Ipsos’a göre değişim, enflasyon ve ekonomiyle ilgili daha geniş kapsamlı endişelerle bağlantılı. Zira 2009’daki ekonomik durgunlukta da göçmenliğe verilen destek azalmıştı.

Güney sınırında bir kaos algısı olduğunda göçmenlere desteğin düşme eğiliminde olduğuna dair bir teori de var. Yanlış ve yanıltıcı iddiaların yayılması da bir etken olabilir.

Anket, bazı yanlış ve yanıltıcı iddiaların erişiminin artıyor olabileceğini de gösteriyor.

Dört yıl önce NPR, “göçmenlerin suç işleme ya da hapse girme olasılığının ABD doğumlu nüfusa göre daha yüksek olup olmadığını” sormuştu.

O zaman, katılımcıların yüzde 60’ından fazlası bu ifadenin yanlış olduğunu doğru bir şekilde tespit etmişti. Ancak bu yıl tekrar sorulduğunda sadece yüzde 49’u doğru yanıt verebildi.

NPR/Ipsos anketi 28-29 Temmuz 2022 tarihleri arasında bin 116 yetişkin katılımcı ile çevrimiçi gerçekleştirildi. Anketin hata payı yüzde 3,6 puan.

VOA tarafından geçilen Amerikalılar’a Göre Güney Sınırında “İstila” Var haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerikalılar’a Göre Güney Sınırında “İstila” Var haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerikalılar’a Göre Güney Sınırında “İstila” Var haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.