Amerikalı ve Rus Diplomatlar İstanbul’da Görüştü

Amerikalı ve Rus Diplomatlar İstanbul’da Görüştü

ABONE OL
23:21 - 09/12/2022 23:21
Amerikalı ve Rus Diplomatlar İstanbul’da Görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov ve Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’nden bir sözcü, Rus ve Amerikalı diplomatların bugün İstanbul’da biraraya gelerek ikili ilişkilerdeki bazı teknik meseleleri ele aldığını açıkladı.

ABD Büyükelçiliği sözcüsü, görüşmede Ukrayna savaşının ele alınmadığını söyledi.

Rus haber ajansı TASS, Ryabkov’un sözlerine dayandırdığı haberinde, iki ülkenin vizeler, büyükelçiliklerdeki kadroların seviyeleri ve tarafların yurt dışındaki kurumlarının ve dairelerinin çalışmaları gibi “zor soruları” ve başka konuları ele alacaklarını kaydetmişti.

Ryabkov, toplantının Rusya ve Amerika Dışişleri Bakanlıkları’ndan daire başkanları arasında yapıldığını söyledi. Bu, toplantının alt seviyedeki yetkililerin katılımıyla gerçekleştiği anlamına geliyor.

Ryabkov, teknik toplantının iki tarafın “büyük meseleleri” yeniden görüşmeye hazır olduklarına dair bir işaret olarak görülmemesi gerektiğini de vurguladı.

“Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ele alınmadı”

Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’nden bir sözcü, görüşmenin gerçekleştiğini doğruladı ve “Dışişleri Bakanlığı’ndan kıdemli bir yetkili, Rus muhataplarıyla dar kapsamlı ikili meseleler üzerinde görüşmek için İstanbul’daydı” ifadelerini kullandı.

Sözcü, “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ele alınmadı” dedi.

Hem Washington’daki Rusya Büyükelçiliği hem de Moskova’daki Amerika Büyükelçiliği’ndeki kadrolarda görev yapanların sayısı, son yıllarda, çok sayıda Rus ve Amerikalı diplomatın karşılıklı olarak sınırdışı edilmesiyle birlikte azalmıştı.

Rusya Dış İstihbarat Şefi Sergey Narişkin ve Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, 14 Kasım’da Ankara’da bir görüşme yapmıştı.

Bu görüşme, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra iki ülke arasındaki en üst düzey yüz yüze görüşme olmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, TASS haber ajansına, istihbarat daireleri arasındaki iletişimin takas konusuyla sınırlı olduğunu, ikili ilişkilerin daha geniş kapsamlı durumuna değinilmediğini söylemişti.

Ancak Rusya, Kasım ayı sonunda Kahire’de yapılması planlanan ve Yeni START anlaşması kapsamında nükleer silahların denetimine yeniden başlanmasının ele alınacağı toplantıdan çekilmişti.

Moskova, toplantının son dakikada iptal edilmesinden Washington’u sorumlu tutmuş, ABD’nin görüşmelerde “stratejik istikrarı” da kapsayacak şekilde daha geniş bir gündemi ele almaya istekli olmaması nedeniyle, toplantıyı iptal etmekten başka seçenekleri kalmadığını kaydetmişti.

VOA tarafından geçilen Amerikalı ve Rus Diplomatlar İstanbul’da Ukrayna Savaşı Dışındaki Teknik Meseleleri Görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerikalı ve Rus Diplomatlar İstanbul’da Ukrayna Savaşı Dışındaki Teknik Meseleleri Görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerikalı ve Rus Diplomatlar İstanbul’da Ukrayna Savaşı Dışındaki Teknik Meseleleri Görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.