Amerika Orta Menzilli Füze Denemesi Yaptı

Amerika Orta Menzilli Füze Denemesi Yaptı

ABONE OL
14:48 - 13/12/2019 14:48
Amerika Orta Menzilli Füze Denemesi Yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon yeni bir füze denemesi yaptıklarını duyurdu. Denemesi yapılan füze ABD ve Rusya arasında 1987’de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) ihlal eden özelliklere sahip. Ancak Amerika Başkanı Donald Trump, Rusya’nın anlaşmaya uymadığını söyleyerek Amerika’yı bu anlaşmadan çektiğini söylemişti.

Uzmanlar yapılan bu füze denemesinin Amerika’yı Rusya’yla gereksiz bir füze savaşına sokma riski taşıdığını söylüyorlar.

Denemesi yapılan füzenin nükleer olmayan başlık taşıma kapasitesine sahip olduğu ve sabit bir fırlatıcıdan fırlatıldığı belirtildi. California’yadaki Vandenderg Hava Kuvvetleri üssünden fırlatılan füze yaklaşık 800 km uçtuktan sonra okyanusa düştü.

Pentagon denemesi yapılan füzeye ilişkin fazla detay paylaşmadı. Daha önce yapılan açıklamalarda yetkililer 3 ila 4 bin km menzilli füze denemelerinin yapılmasının planladığını dile getirmişlerdi. 1987 yılında imzalanan anlaşmaysa 500 ila 5 km menzile sahip füzelerin geliştirilmesi ve denenmesini yasaklıyordu.

Denemenin ardından gazetecilerin, Amerika’nın Avrupa’ya orta menzilli füze yerleştirmeyi düşünüp düşünmediği sorusuna yanıt veren Amerika Savunma Bakanı Mark Esper, “Orta menzilli füzeleri geliştirdikten sonra eğer komutanlarım isterlerse Asya ve Avrupa’daki müttefiklerimiz yakın şekilde çalışır ve fikirlerini alırız” dedi.

Füze denemesine dair Rusya’dan ilk tepki Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Silahlanma Kontrolü Başkanı Vladimir Ermakov, “Bu denemeyi ciddiye alıyoruz ve alarma geçtik” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Amerika ve Rusya arasında şu an geçerli olan nükleer silahların kısıtlanmasına yönelik bir anlaşma da bulunuyor. Yeni Başlangıç adlı bu anlaşma 2010 yılında imzalanmış ve 2021 yılına kadar geçerli. Anlaşma tarafların herhangi bir görüşme yapmasına gerek olmaksızın otomatik olarak 5 yıl uzama özelliğine sahip. Ancak Trump yönetiminin bu anlaşmayı uzatma niyetinde olmayabileceği ifade ediliyor.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.