“Amaç HDP’yi Demokratik Siyaset Dışına İtmek”

“Amaç HDP’yi Demokratik Siyaset Dışına İtmek”

ABONE OL
22:39 - 19/04/2022 22:39
“Amaç HDP’yi Demokratik Siyaset Dışına İtmek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) açılan davada son dönemece girildi. “HDP’yi sonuna kadar savunacağız. HDP’yi yaşatacağız, büyüteceğiz” diyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın, bugünkü parti grubunda titizlikle hazırlandığını söylediği esas hakkındaki savunma mahkemeye sunuldu.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ve hukuk ekibi üyesi Avukat Maviş Aydın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in hazırladığı iddianameye karşı Anayasa Mahkemesi’ne sundukları savunma hakkında mahkeme önünde açıklama yaptı.

Dede, iddianameyi “hukuki değil siyasi belge” olarak niteledi, HDP’ye yönelik 2015 yılından bugüne yürütülen siyasi operasyonlar zincirindeki bir halka olarak değerlendirdi. Dede, “2015 yılından bugüne kadar HDP’ye yönelik gerçekleştirilen saldırıların son halkası olarak nitelendirdiğimiz bu belge, HDP’yi demokratik siyasetin dışına itme amacıyla yazılmıştır. İddianameyle HDP’yi tasfiye operasyonlarına hukuki bir kılıf uydurulmak istenmiştir, fakat Cumhuriyet Başsavcısı bu kılıfı uyduramamıştır. HDP’ye dönük geliştirilen bu kapatma saldırısıyla Türkiye’deki demokrasi mücadelesi bir bütünen hedef haline getirilmekle birlikte bu mücadelenin en dinamik kesimleri olan Kürt halkının özgürlük ve barış talepleri, kadınların özgürlük mücadeleleri ve talepleri özellikle hedef haline getirilmiştir. Elbette Türkiye’de demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren, hukukun üstünlüğünü savunan tek güç HDP değil. Fakat kadın özgürlük mücadelesinden ekoloji mücadelesine kadar, Kürt halkının taleplerinin kabul edilmesinden barış hakkını savunmaya kadar tüm bu taleplerin savunucularını kendi bünyesinde barındırabilmektedir. Birlikte mücadele etmenin formülünü bulabilmiş, bunu hayata geçirebilmiş dünyadaki tek örnek olması da HDP’nin hedef haline getirilmesine neden olmuştur” diye konuştu.

“HDP öncesi fiiller var, Anayasa’daki şartlara aykırı”

AYM’nin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı ilk iddianameyi iade ettiğini anımsatan Dede, ancak mevcut ikinci iddianamede halen AYM’nin iade kararına aykırı bölümler bulunduğunu ve bunu savunma metninde vurguladıklarını paylaştı. Dede, “AYM, başsavcılığa iddianamedeki suçlamalar ile ilgili ‘Bizi ancak HDP’nin üyesi olduğu dönemde işlediği fiiller ilgilendirir’ demişti. Fakat iddianameye baktığımızda başta HDP Eş Genel Başkanlığı görevini yürütmüş arkadaşlarımız olmak üzere HDP’li olmadan hatta HDP kurulmadan önce işlenen fiiller, yine AYM iade kararına ve Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) aykırı bir şekilde ikinci iddianameye de konulmuş durumda” ifadesini kullandı.

HDP’nin savunmasında “İddianame Anayasa’nın 68 ve 69’uncu maddelerinde belirtilen şartları asla taşımamaktadır” görüşünü vurguladığını kaydeden Dede, parti kapatma kararı alınabilmesi için “suç eylemlerinde odak olma” tespiti yapılması gerektiğine işaret etti.

Dede, AYM’nin, Anayasa’nın 68 ve 69’ncu maddeleri uyarınca HDP yönetimi tarafından HDP üyelerince işlendiği iddia edilen suç fiillerini benimseyip benimsemediği sorusuna başsavcılıktan yanıt istediğini kaydetti. Ancak başsavcılıkça verilen mütalaada, HDP’nin yönetim organları olan Parti Meclisi, Merkez Yönetim Kurulu veya Meclis Grubu’nun tek bir açıklama veya faaliyetine suçlamada bulunulamadığını söyleyen Dede, “HDP’nin PM’sinin, MYK’sının, Meclis Grubunun tek bir açıklamasını, tek bir faaliyetini ve fiilini iddianameye koymadan Başsavcı, HDP’nin odak olma iddiasını gösterme cüretini göstermiştir. Bütünüyle değerlendirdiğimizde bu iddianame CMK’da Anayasanın 68 ve 69’uncu maddelerinde belirtilen şartları asla taşımamaktadır” dedi.

HDP: “Başsavcılık kadın mücadelesini hedef almış”

Ümit Dede, başsavcılığın HDP’ye yönelik suçlamalarında kadın özgürlüğü mücadelesiyle ilgili faaliyetlere yer verildiğini de dile getirdi. Bu kapsamda söz alan Avukat Maviş Aydın da, “İddianamede 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, 8 Mart Kadınlar Günü gibi eylemlerin suç isnadı olarak yer alması ve suçlama konusu yapılması kadınların özgürlük mücadelesine karşı bir tehdittir. Bu tehdidin boyutunu AYM’nin ciddi ve titizlikle değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Kadınlar maruz kaldığı eşitsizlik ve ayrımcılıkla yüzyıllardır mücadele etmişlerdir. Kadın mücadelesi HDP içerisinde özgün olarak ele alınır, kadınlara ilişkin söz ve eylemleri sadece kadınlar tarafından belirlenir. Başsavcılıkça eş başkanlık sistemi üzerinden ve kadın eylemleri üzerinden örgüt bağlantısı kurulmasını kadın mücadelesine karşı tehdit olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu.

HDP’li kadınlara yönelik siyasi yasaklamalar talep edilmesi ve kadın eylemlerini suç ile ilişkilendirmeye karşı savunma bölümünü kadınlar olarak yazdıklarını belirten Aydın, AYM’nin başsavcılık talebi doğrultusunda karar alması durumunda kadın mücadelesinin siyaset dışına itileceğini ve bunun yaratacağı zararları kaleme aldıklarını sözlerine ekledi.

Parti kapatma davası süreci nasıl işleyecek?

HDP’nin bugün itibariyle esas hakkındaki yazılı savunmasını sunması üzerine Anayasa Mahkemesi, hem Başsavcı Bekir Şahin’in bizzat sözlü şekilde mahkemeye iddialarını açıklaması için tarih belirleyecek hem de HDP’liler tarafından iddialara sözlü yanıt verilmesi için takvimi açıklayacak.

Süreçteki bütün aşamalarda yeniden ek süre talep edilmesi de mümkün olduğu için nihai karar açısından takvim değişkenlik gösterecek.

İddia makamı ve savunma tarafıyla ilgili sözlü sunumlar da tamamlandıktan sonra Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Rapor hazırlığı sırasında da taraflarca ek yazılı bilgi de sunulabilecek. Ancak rapor bittiğinde ve AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın karar gününü belirlemesiyle birlikte artık karar aşamasına geçilecek. AYM üyeleri, ilan edilmiş karar gününde HDP’nin kapatılması ve siyasi yasaklar taleplerini esastan görüşecek. Bu karar görüşmesi normal koşullarda aynı gün içerisinde sonuçlanacak. Ancak AYM üyeleri isterse görüşme sürecini birkaç güne yaygınlaştırma veya erteleme kararı da alabilecek.

Kapatma veya siyasi yasak kararı alınması için 15 üyeden 10’unun oy çokluğuyla karar verilmesi yeterli kabul edilecek. Karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye, siyasetçilere tebliğ edilecek ve Resmi Gazete’de yayımlanacak. Haklarında siyasi yasak kararı kabul edilmiş kişiler ise, kararın Resmi Gazete’de gerekçeli yayımlanmasından itibaren beş yıl süreyle bir başka parti bünyesinde kurucu, üye, yönetici ve denetimci olamayacak.

VOA tarafından geçilen “Amaç HDP’yi Demokratik Siyaset Dışına İtmek” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Amaç HDP’yi Demokratik Siyaset Dışına İtmek” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Amaç HDP’yi Demokratik Siyaset Dışına İtmek” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.