DOLAR

32,3512

0.29%
EURO

35,1638

-0.01%
ALTIN(gr)

2.310,01

1,44%
BİST 100

9079.97

1,44%
Altında son durum ne? 1 gram altın kaç TL?  12.10.2020 güncel altın fiyatları

Altında son durum ne? 1 gram altın kaç TL? 12.10.2020 güncel altın fiyatları

ABONE OL
18:30 - 12/10/2020 18:30
Altında son durum ne? 1 gram altın kaç TL?  12.10.2020 güncel altın fiyatları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

1 Gram Altın kaç TL, 1 Gram Altın ne kadar, 1 Gram Altın serbest piyasa,1 Gram Altın Kaç Türk Lirası Eder, 1 Gram Altın alış fiyatı ve satış fiyatını ha-ber.com’un ekonomi sayfasından öğrenebilirsiniz. İşte 12.10.2020 itibariyle canlı gr altın fiyatları…

12.10.2020 itibariyle Serbest Piyasa Gram Altın alış fiyatı 487,42 Türk Lirası’dir. 1 Gram altın satış fiyatı ise 488,92 Türk Lirası’dır

1 Gram Altın karşılığında 487,42 Türk Lirası alınabilmektedir. Kur fiyatı ile ilgili son güncelleme 12.10.2020 tarihinde yapılmıştır.

Gram altın nedir?

Gram Altın, 1 gram altın ile temsil edilen değer miktarıdır. Gram Altın, İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) tescilli markası olmakla birlikte, 1 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr, ve 100 gr olarak, 995 veya 999.9 saflıkta üretilen, standart ağırlık ve standart saflıktaki, garantili işlenmemiş altın külçeleridir. Gram Altın’ın tasarlanması ve çeşitlendirilip üretilmesinin sebebi, para birimleri gibi ayrılarak kullanılmasının kullanımı kolaylaştırmasıdır.

Gram Altın’ın fiyatı ons’a göre nasıl hesaplanır?

1 gram altının fiyatı, 1 ons altının güncel fiyatının 31.10’da birine eşittir.

Bir senaryoda, 1 ons altını $1555 olarak kabul edersek;

1 ons = 31.10 gram’a eşit olduğu için,

1 gram altın = $50 değerinde olur.

Gram altının yerel piyasalardaki değerini bulmak için dolar/TL kuru hesaba katılmalıdır.

Bu senaryoda, Dolar/TL kurunu 7 olarak alırsak,

1 gram altın = 50 X 7 = 350 TL değerinde olur.

Altın Fiyatları

Altın, bilindiği üzere kolay işlenebilen, parlak sarı renkte doğada serbest halde bulunabilen bir madendir. Tarih boyunca insanların ilgisini çekmiş ve her daim kıymetli bir maden olma özelliğini korumuştur. Eski çağlarda ve tarih boyunca birçok medeniyet tarafından para olarak da kullanılan bu sarı renkli maden, günümüzde ödeme aracı olarak pek sıklıkla kullanılmıyor olsa da halen kıymetli bir maden olma özelliğini taşımaya devam etmektedir. Özellikle mücevher yapımında kullanılan aynı zamanda çok iyi bir iletken olan altın, bilgisayar işlemci ayakları gibi elektron iletim hızının çok önemli olduğu elektronik devre elemanlarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Altın fiyatları, finansal anlamda para ve sermaye piyasalarının gidişatı hakkında bilgi edinmek için kullanılmaktadır. Ayrıca kendisi de başlı başına serbest piyasalarda ve spot piyasalarda alınıp satılabilen güçlü bir yatırım aracıdır. Altın alış ve satış fiyatları genellikle piyasadaki güven endeksinin göstergesi olarak kullanılır. Yatırımcılar, bir maden olarak da kullanılmasından ötürü ve hiçbir zaman değerinin tamamen düşmeyeceğinin düşünülmesinden dolayı altını güvenli liman olarak görmektedir. Yatırımcılar diğer yatırım araçlarının riskleri makul seviyelerden uzaklaştıkça altın talebini artırmaktadır. Altın fiyatları, öncelikli olarak dünyadaki büyük merkez bankalarının altın rezervlerine ve Dolar ve Euro gibi majör para birimlerine bağlı olsa da piyasadaki genel güven duygusunun azalması altın piyasasına pozitif olarak yansır.

Altın gram fiyatı üzerinden düşünüldüğünde en pahalı madenler arasında bulunuyor. Altından daha pahalı olan madenler de vardır. Bunlar platin grubu denilen metallerdir ve gram fiyatları yaklaşık olarak altının iki katı kadardır.

Altın ne kadar değer kazanırsa kazansın yatırımcılar güvenli kabul ettikleri bu madene yatırım yapmaya devam edecekler. Özellikle ülkemiz gibi sermaye piyasası, borsa ve para piyasası gibi yatırım araçlarının çok fazla bilinmediği ve insanların kulaktan dolma bilgilerle işlem yaptığı gelişmekte olan ülke piyasalarında altının en çok kullanılan yatırım aracı olması gayet doğaldır.

Altın, genel olarak kuyumculardan ve döviz bürolarından alınıp satılabilse de günümüzde bankalar aracılığıyla altın hesapları açabilmekte mümkündür. Bankalar aracılığıyla mevduat hesabınıza ek olarak açacağınız altın hesabı sayesinde ne kadar altın almak istediğinizi belirttiğinizde gram fiyatı üzerinden hesabınızda altın tutabilmeniz mümkündür. Bankalar bu konuda ciddi bir rekabet içerisindeler. Ülkemizde kısa mesaj yoluyla reklam yapma işi yasaklanmadan önce ulaşabildikleri kadar insana ulaşarak altın hesabı açmaları konusunda teşviklerde bulundular. Şu anda birçok vatandaşın bankalarda altın hesapları olduğu biliniyor.

Banka hesaplarında altın tutanlar gram olarak yatırdıkları, eğer vadeli hesap değilse altınlarını istedikleri zaman o günün altın fiyatı üzerinden satış yaparak nakit paraya çevirebiliyorlar. Bu şekilde hesap açarak altın biriktirmenin şöyle bir avantajı bulunmaktadır: Normalde altını maden olarak saklaması oldukça zordur. Günümüzde kuyumcuların bile soyulduğu güvenliğin tartışıldı bir ortamda, özellikle hatırı sayılır miktarda altını olan vatandaşların bu birikimlerini saklayabilmek amacıyla güvenlikli bir kasaya hatta belki de bir kamera sistemine sahip olmaları gerekiyor. Hırsız tehlikesi bir yana bu altınların bozdurulması işlemi de bankadaki kadar pratik olmamaktadır.

Birikimlerini altına dönüştüren yatırımcılar altın satışı yaparken alış ve satış arasındaki arbitraj denilen farka dikkat etmeleri gerekiyor. Bu fark altın ticareti yapan kişi ya da kurumların kârını oluşturmaktadır ve bazı durumlarda piyasa standartlarının üstünde bir fark alınabilmektedir. Bu sebeple altın almaya ya da satmaya gidilmeden önce mutlaka güncel altın fiyatlarının internet üzerinden kontrolünün yapılması gerekmektedir.

Yatırım amaçlı altın alınırken bütçeye uygun olarak darphane tarafından basılmış olan çeyrek, yarım ve tam altının yanı sıra bunlardan daha yüksek ve daha düşük gramajlarda da altın bulabilmek mümkündür. Bunlara en güzel örnekler “çeyrek yarısı altın” ve “külçe altındır”. Standart gramları tercih etmeyen yatırımcılar için; çeyrek altının yarı ağırlığında üretilen “çeyrek yarısı altın” veya tek parça halinde daha fazla altın almak isteyenler için birçok çeşit ve ara gramajlarda da üretilen “külçe altın” tercih edilebilir.

Bilgi

Gram Altın İstanbul Altın Rafinerisi’nin üretmekte olduğu 0.5, 1, 2.5 ,5 ,10, 20, 50, 100 gram şeklinde olan sertfikalı külçe altındır. Gram Altın 24 ayar ve 22 ayar altın olmak üzere iki çeşit altın saflığında üretilmektedir. 24 ayar altın 0.995 saflığında has altından, 22 ayar altın ise 0.916 saflığında has altından oluşur. Günlük gram altın fiyatları ve yorumların sürekli güncelenen Ha-ber.com EKONOMİ sayfasından takip edebilirsiniz.

Kaynak: Altın Piyasa

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.