ALMANYA´DA SEÇİM SÜRECİ (2)

ABONE OL
16:35 - 04/02/2023 16:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da federal hükümeti değiştirecek genel seçimlere daha 2 yıldan fazla bir zaman var. Ancak bu arada eyaletler ya da yerel düzeyde de olsa, seçmenlerin federal hükümetin politikalarına ilişkin duruşu hakkında önemli ipuçları verecek birçok seçim gerçekleştirilecek. Tabii ki bu seçimlerde ülke genelindeki politikaların yanı sıra, yerel gelişmeler ve aday politikacıların kişisel karizmaları da önemli bir rol oynuyor. Ancak buna rağmen merkezi hükümet de bu seçim sonuçlarından kendisine yönelik kamuoyu desteği hakkındaki dersleri çıkarıp, daha sonraki adımlarını ona göre yeniden gözden geçirme şansı bulabilecek. Yani, temsili demokrasini “temsil” fonksiyonu neredeyse her 5-6 ayda bir fiilen işleyecek…

***

İçinde bulunduğumuz yıl için de geçerli bu durum.

Örneğin önümüzdeki günlerde, 12 Şubat’ta başkent Berlin’de hem eyalet, hem de yerel seçim niteliğinde bir seçim yapılacak. Ardından Frankfurt’ta 5 Mart’ta büyükşehir belediye başkanlığı seçimi var. Bremen’de 14 Mayıs’ta, Bavyera ve Hessen’de ise 8 Ekim’de eyalet meclisi seçimleri olacak.

Dünkü yazımızda bunlardan ilk ikisinin, yani ülkenin iki önemli metropolündeki seçimlerin oldukça ilginç boyutları olduğuna işaret etmiştik. Ortak özellikleri bu iki seçimin normal sürelerinde değil, öne alınmış seçimler olmaları…

***

Önce Berlin’deki seçimler hakkında

Aslında bu seçim 2021’de, tesadüfen genel seçimle aynı günde, gerçekleştirilmişti. Ancak bu seçimdeki birtakım hatalar nedeniyle (yeterince oy pusulası olmadığı için bazı seçmenler sandık başına saatlerce beklemek zorunda kalmış, oylamaya katılamayanlar olmuş, ciddi bir kaos yaşanmıştı vs.) seçimler iptal edildi, yenilenmesine karar verildi.

2021’deki seçimde SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) yüzde 21,4’le birinci parti olmuş, seçim öncesi oldukça iddialı Yeşiller ise yüzde 18,9’da kalmıştı. Sosyal demokratlar ve Yeşiller istemeyerek de olsa aynı seçimde yüzde 14 oy alan Sol Parti’yle (Almanya ortalamasının çok üstünde) eyalet ve kent düzeyinde koalisyona gitmişlerdi. Diğer partilerin oyları da şöyleydi: Merkez sağ parti CDU (Hıristiyan Demokrat Birlik) yüzde 18,1, aşırı sağcı parti AfD (Almanya için Alternatif) yüzde 8, liberal parti FDP (Hür Demokrat Parti) yüzde 7,2. Aynı gün Sol Parti’nin girişimleri sonucu bir de halk oylaması gerçekleştirilmiş ve büyük bir çoğunluk (yüzde 60) Berlin’de tekellerin elindeki on binlerce kiralık konutun kamulaştırılması yolunda oy vermişti…

***

Son kamuoyu yoklamalarına göre –ki bu Almanya genelindeki eğilimlerle de kısmen örtüşüyor– 2,5 milyon seçmenin sandık başına davetli olduğu bu seçimde Berlin Eyalet Meclisi’ndeki koltuk aritmetiği değişebilir. Anketler CDU ve Yeşillerin oylarının artabileceğini, SPD, FDP, AfD ve Sol Parti’nin ise güç kaybına uğrayabileceğini gösteriyor. Bu tabloda başta Ukrayna savaşı olmak üzere çeşitli faktörlerin rolü var tabii. Sol Parti’nin oy kaybının nedeni, hem kendi içlerinde bölünmeye doğru giden kavga, hem de hükümet ortaklarını halkın açık talebine rağmen, koalisyon ortaklarını bu konuda hareket ettirmeyi başaramamış olması. Hem aşırı, hem de merkez sağcıların başarının en önemli nedeni ise yılbaşı kutlamaları sırasında yaşanan bir takım taşkınlıkların (polis ve itfaiye görevlilerine saldırılar vs.) faturasının göçmen gençlere kesilmesi ve bu partilerin, ana akım medyanın da desteğiyle sürdürdüğü ve tabii halen devam eden yabancı düşmanı kampanyalar… Eyalet hükümetindeki SPD ve Sol Parti, “okullarda Türkçe konuşma yasağı!” gibi talepler de içeren bu iğrenç politikalara açıkça karşı çıktıkları için oy kaybediyorlar. Hükümet ortağı olmalarına rağmen bu riskli konuda sessiz kalmayı yeğleyen Yeşiller’i ise (muhalefette olsalardı, ortalığı ayağa kaldırırlardı) bu tavırlarının karşılık muhtemelen ciddi bir oy artışı ödülü bekliyor. Berlin’in yeni Eyalet Başbakanı (ya da daha doğrusu Berlin’e Hükümet Eden Belediye Başkanı) 12 Şubat’tan sonra Yeşiller’den olabilir.

Frankfurt’taki büyükşehir belediye başkanlığı seçimi de hem öncesi, hem sonrasıyla oldukça ilginç…

O da yarına kalsın…

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.