Almanya’da kalifiye eleman açığı rekor kırdı

Almanya’da kalifiye eleman açığı rekor kırdı

ABONE OL
20:03 - 09/06/2023 20:03
Almanya’da kalifiye eleman açığı rekor kırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın yıllardır alınan önlem ve kararlara rağmen çözemediği büyük sorunların başında kuşkusuz eleman açığı geliyor.

Hem ekonomi uzmanları hem de değişik sektörlerin temsilcileri kalifiye eleman eksikliğinin alarm verdiği konusunda hem fikir.

Gastronomiden, sanayiye, ticaretten, sağlığa, lojistikten, inşaata pek çok sektörde personel eksikliğinden şikayet ediliyor ve bu Almanya’nın geleceği açısından en büyük risklerden biri olarak tanımlanıyor.

Örnek olarak, bir huzurevinin hemşire bulması ortalama 8 ay sürüyor. İnşaat şirketleri uygun eleman için en az 6 ay bekliyor. Uzmanlar, mevcut refah seviyesini korumak için yılda toplam 400 bin yabancı elemanın Almanya’ya göç etmesi gerektiğini ifade ediyor.

Alman Ekonomi Enstitüsü’nün verilerine göre, ülkede geçen yıl yeni bir rekor kırıldı ve 630 binden fazla açık kadro doldurulamadı. Eleman açığının rekor seviyeye ulaştığı sektör ise bilişim meslekleri.

Alman Ekonomi Enstitüsü’nün verilerine göre, 2022’de ülke genelinde bilgi teknolojileri alanında 67 bin 924 pozisyon açık kaldı. Bu rakamın tüm zamanların rekoru olduğu da açıklandı. Bu gidişatın bir nedeni, Almanya’da bilişim, matematik, fen bilimleri ve teknoloji alanlarında okuyan öğrenci sayısının son yıllarda azalması ve mezun sayısında da düşüş olması. Almanya’da IT sektöründe yeni işe girenlerin yıllık brüt geliri ortalama 50 bin Euro olarak tanımlanıyor.

Ülke içinde nakliye ve lojistik sektöründeki işçi açığı doldurulamıyor. Bu alanda yapılacak işin boyutuna göre kazanç değişiyor ama yılda 30 ile 40 bin Euro ortalama gelir mümkün olarak ifade ediliyor.

Havacılık sektöründe uzman personeline yönelik ihtiyaç da sürüyor. Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (Ifo) yaptığı bir araştırmaya göre, havalimanlarında en az 8 bin uzman personel eksik. Almanya geçen yaz havalimanlarında yaşanan personel sıkıntısının çözülmesi için Türkiye’den geçici olarak 2 bin eleman getirilmesine yeşil ışık yakmış, ancak bürokratik sorunlar nedeniyle gelen eleman sayısı yeterli olmamıştı.

Bakım personeli için umut Brezilya

Almanya’da kalifiye açığı konusunda en ciddi sorunların yaşandığı iş alanlarının başında yaşlı ve hasta bakımı geliyor.

Demografik gelişmeler doğrultusunda yaşlanan nüfus yükselirken bakım alanındaki personel açığı giderek artıyor. Şu anda yaşlı ve hasta bakımında 200 bine yakın personel açığı bulunurken, 2030 yılında ise açığın 500 bine yükseleceği tahmin ediliyor.

Alman hükümeti, personel açığını kapatmak için geride kalan yıllarda Meksika ve Vietnam gibi ülkelerle anlaşma imzalamıştı, şimdi ise Brezilya’yı mercek altına aldı.

Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yerel iş gücü piyasasının alabileceğinden daha fazla genç ve iyi eğitimli insanın bulunduğu Brezilya gibi ülkelerde işçi bulmayı hedeflediklerini söyledi.

Ülkede önümüzdeki yıllarda hastaneler ile yataklı ve yataksız sağlık hizmetlerinde 500 bin eğitimli iş gücünün emekliye ayrılacağını belirten bakanlar, Brezilya’da bakım alanında çalışan on kişiden birinin iyi eğitim almış olmasına rağmen işsiz olduğunu, bu kişilerin hasta ve yaşlı bakıcı açığına çözüm olabileceklerini duyurdular.

Almanya’da iş arayanlara fırsat kartı

Alman hükümeti, bu yıl 30 Mart’ta ülkeyi nitelikli iş gücü için daha cazip hale getirmeyi hedefleyen yasa tasarısını onaylamıştı.

Yeni yasa Almanya’ya Avrupa Birliği dışından göçmenlerin gelmesini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Yasa, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi çeşitli basitleştirmelere ek olarak, nitelikli göçmeler için puan sistemini de getiriyor.

Yasaya göre, bundan önceki yıllarda uygulamaya konulan ve bürokratik engeller nedeniyle başarısız olan “Yeşil Kart” ve “Mavi Kart” yerine bundan sonra, “Fırsat Kartı” (Chancenkarte) adlı puanlama sistemi hayata geçirilecek.

Bu yolla gelecekler için Kanada’da yıllardır uygulanmakta olan puan sistemi örnek alındı. Puan sayısı hesaplanırken dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor.

Yaşadıkları ülkelerde, örneğin Türkiye’de iki yıllık meslek eğitimini bitirenler, Almanca seviyeleri, meslek tecrübeleri, yaşları ve Almanya ile olan ilişkileri gibi kıstaslar göz önünde bulundurularak, puan sisteminden yararlanabilecekler.

Yeterli puanı alanlar bir yıl geçerli olacak bir belgeyle Almanya’ya gelip iş arayabilecekler. Ayrıca iş bulana dek asgari düzeyde geçimini temin etmek üzere haftalık 20 saati geçmeyen geçici işlerde çalışabilecekler. Almanya’da kalifiye eleman eksikliği olan bir sektörde bir iş yerinde iş olanağı bulanlar ise doğrudan ülkeye gelerek çalışmaya başlayabilecek.

VOA tarafından geçilen Almanya’da kalifiye eleman açığı rekor kırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya’da kalifiye eleman açığı rekor kırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya’da kalifiye eleman açığı rekor kırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.