*** ”Almanya’da hala eşitsizlik mevcut”

*** ”Almanya’da hala eşitsizlik mevcut”

ABONE OL
18:16 - 13/06/2009 18:16
*** ”Almanya’da hala eşitsizlik mevcut”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Almanya’da hala eşitsizlik mevcut”

Almanya’da 27 Eylülde yapılacak genel seçimler için Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) federal meclis (Bundestag) milletvekili adayı olan Hamburg eyalet meclisinin eski üyesi Aydan Özoğuz, Almanya’da hala kadınlar ve erkekler arasında eşitsizlik olduğunu savundu

Hamburg Eyaleti Kadınlar Konseyi tarafından Hamburg Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nda düzenlenen toplantıya katılan Özoğuz, ”Alman Anayasası’nda 60 yıldan bu yana kadın ve erkek arasında eşitlik var deniliyor. Ancak aynı eğitimi almalarına rağmen karar mekanizmalarında genelde erkekler yer almakta. Almanya’da kadınlar hala karar mekanizmalarında yeterli derecede yer almıyorlar” dedi.

Özoğuz, Almanya’da çalışan kadın ve erkekler arasında ücret politikasında da farklılıklar olduğuna işaret ederek, ”Sosyal demokratlar olarak hep asgari ücretin uygulanmasından yanayız. İş yerlerinde genelde kadınlar kötü muamele görüyor ve düşük ücret alıyorlar. Sosyal demokratlar olarak iş yerlerinde her türlü cinsiyet ayrımı ve farklı muameleye karşıyız” diye konuştu.

Şiddete karşı mücadele etmek için genç kızların yanı sıra genç erkeklerin eğitilmesi gerektiğini kaydeden Özoğuz, ”Toplumda hep bayanların ya da genç kızların eğitilmelerinden söz ediliyor. Oysa toplumların örnek erkeklere de ihtiyacı bulunmaktadır. Bu konuda ailelere de büyük görevler düşmektedir. Özellikle erkek eğitimcilere büyük görevler düşmektedir” diye konuştu.

Özoğuz ayrıca, Türkiye’de TBMM başta olmak üzere diğer birçok alanda çalışan kadınların sayısının az olduğunu savunarak, Almanya’da olduğu gibi siyasi partilerde kadınlar konusunda kota uygulanmasını önerdi.

Özoğuz, ”Türkiye’de birçok alanda kadınlar haklarını dile getiremiyorlar. Onların sesi duyurulamıyor. Hükümet bu konuda açık bir adım atmalı. Siyasi partilerde kota uygulaması yaygınlaştırılmalı” dedi.

Toplantıya katılan Hür Demokrat Parti (FDP) milletvekili adayı Slvia Canel, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden (CDU) Dirk Fischer, ”Yeşil Alternatif Liste” (GAL) adlı partiden Krista Sager, Sol Parti’den Jan van Aken de, kadın-erkek eşitliğinin önemine değinerek, kadınların alışılagelmiş meslekler dışındaki mesleklere de özendirilmeleri gerektiğini belirttiler.

Siyasi parti temsilcileri, Almanya’da da birçok alanda kadınlara karşı hala ayrımcılık yapıldığını ifade ederek, bunun en somut örneğinin ücret dağılımında görüldüğünü kaydettiler.

(A.A) Süheyla KAPLAN 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.