Almanya’da gaz tüketicilerinin ödeyeceği katkı payı belli oldu

Almanya’da gaz tüketicilerinin ödeyeceği katkı payı belli oldu

ABONE OL
16:32 - 15/08/2022 16:32
Almanya’da gaz tüketicilerinin ödeyeceği katkı payı belli oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da, Rusya’dan gelen doğal gaz sevkiyatının azalması nedeniyle gazı daha pahalı ithal etmek zorunda kalan şirketlerin yükünü azaltmak adına, ekim ayından itibaren tüketicilerden alınacak katkı payı tutarı belirlendi.

Almanya’da doğal gaz piyasası alan yöneticisi Trading Hub Europe, 1 Ekim’den itibaren gaz tüketicilerinin ödeyeceği katkı payının, kilovatsaat başına 2,419 sent olacağını açıkladı.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu katkı payının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı başlattığı yasa dışı savaşın ve Rus tarafının neden olduğu yapay enerji kıtlığının sonucu olduğunu vurguladı.

“Bu (katkı payının uygulanması), kolay bir adım değil ancak evlere, şirketlere ısı ve enerjiyi sağlamak için gerekli. Aksi takdirde arz güvenliği tehlikeye girer.” ifadesini kullanan Habeck, vatandaşların üzerindeki mali yükü düşürmek için hükümetin yeni bir paket daha açıklaması gerektiğini kaydetti.

Hükümet görüşmeler yapıyor

Alman Hükümeti Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, hükümetin halkın ciddi ek mali yükle karşı karşıya kaldığını gördüğünü işaret ederek katkı payının hükümetin daha önce varsaydığı çerçevede açıklandığını söyledi.

Hoffmann, hükümetin vatandaşların üzerindeki mali yükü azaltmak için görüşmeler yaptığını da aktardı.

Ülkede farklı şirket ve tüketicilerin yaptıkları hesaplamalara göre, katkı payının uygulanmaya konulmasının ardından 20 bin kilovatsaat gaz tüketen 4 kişilik bir ortalama hane 484 avro ek ücret ödeyecek. Bunun üzerine bir de KDV eklenmesi durumda ek ücret 576 avroya çıkacak.

Sol Parti, katkı payını proteste etmek için halkı sokaklara çıkmaya çağırdı

Çelik Endüstrisi Birliği Başkanı Jürgen Kerkhoff da yaptığı açıklamada, gaz için alınacak katkı payının, enerji piyasalarındaki aşırı fiyat artışları nedeniyle çelik endüstrisi üzerinde halihazırda var olan maliyet baskısını daha da artıracağını belirterek “Enerji fiyatlarındaki ciddi artışlar, şirketlere bir önceki yıla göre yaklaşık 7 milyar avroluk ek maliyetlere yol açıyor. Şimdi belirlenen gaz katkı payı ile yıllık yaklaşık 500 milyon avro daha eklenecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Kerkhoff, Alman hükümetinden “katkı payına sınırlama getirmek için yollar bulmasını” istedi.

Muhalefetteki Sol Parti, katkı payını protesto etmek için halkı sokaklara çıkmaya çağırdı.

Sol Parti Eş Genel Başkanı Martin Schirdewan, hükümetin sosyal kayıtsızlığına karşı gösteriler yapacaklarını daha önce açıkladığını belirterek katkı payını getiren hükümetin, sosyal durumu iyi olmayan insanların çıkarlarına karşı bir yol izlemeye karar verdiğini ve bu konuda yapılacak protestoları destekleyeceklerini ya da kendilerinin bu protestoları organize edeceklerini kaydetti.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.