*** Almanya’da 61 bin mühendise ihtiyaç var

*** Almanya’da 61 bin mühendise ihtiyaç var

ABONE OL
18:15 - 21/07/2009 18:15
*** Almanya’da 61 bin mühendise ihtiyaç var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Almanya’da 61 bin mühendise ihtiyaç var

Küresel krizin en çok etkilediği ülkelerin başında gelen Almanya’da işsizlik hızla artmaya devam ediyor. Ancak krize rağmen ülkede mühendis açığı had safhada. Endüstri, işveren çevreleri ve ekonomi enstitülerinin açıkladığı son rakama göre, yaşlanan Almanya’da mühendis açığı 61 bin sınırına dayandı. Krizin bitmesiyle bu açık daha da artacak. Uzmanlara göre; eğer Almanya bu açığı kapatamazsa, dünyadaki rekabette geri sıralara düşecek.


Küresel krizin en çok etkilediği ülkelerin başında Almanya geliyor. Krize karşı ard arda milyarlarca Euro’luk ekonomik paketler hazırlayan ülkede, ihracatta da yüzde 25’lere varan gerileme yaşanıyor. Krize paralel olarak işsizlik sayıları da sürekli artıyor. Uzmanlar daha önceden 3,7 milyon olarak tahmin edilen işsizlik rakamlarının bir yıl içinde 5 milyona yaklaşacağını hesaplıyor.

Almanya’da çalışan niteliksiz personelin her geçen gün işsizliğe mahkum olduğu gözlenirken, kalifiye eleman açığı ise artıyor. Özellikle matematik, enformasyon, fen bilimleri ve teknik konulardaki mühendis açığı had safhada. Alman Endüstrisi Federal Birliği (BDI), Alman İşverenleri Federal Birliği (BDA) ve Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (IW) tarafından ortaklaşa yapılan bir açıklamada ülkedeki mühendis açığının 61 bin olduğu belirtildi.

Aya ayak basmanın 40. yılı nedeniyle bir toplantı yapan üç kurum, bu önemli günü fırsat bilip, Almanya’daki mühendis ve kalifiye eleman açığını dikkat çekti. Kurumlar, Köln’de konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. IW’den Hans Peter Klös, "Söz konusu alanlarda şu an itibariyle 61 bin mühendise ihtiyacımız var" dedi ve bu rakamın küresel kriz sona erdikten sonra daha da artacağına vurgu yaptı. Klös’e göre, mühendis açığındaki en önemli etken, yaşlanan ülkede mühendislerin emekliye ayrılması ve arkadan gelenlerin ihtiyacı karşılayamaması.


BDI/BDA girişiminin şefi Thomas Sattelberger ise, bilimsel ve mühendislik alanlarının Almanya’nın geleceği bakımından da çok önemli olduğuna işaret etti. Sattelberger’e göre, Almanya bu alandaki açığı kapatamaz ise, diğer ülkelerle rekabette geri kalacak.

Eski astronotlardan Ernst Messerschmid de, bilimsel çalışmalar ve mühendislerin önemine ilişkin bilgiler verdi.


IRKÇILIKTAN KORKANLAR ALMANYA’YA GELMİYOR

Almanya’daki mühendis açığını kapatmak için yurtdışından personel alımı programları başlatıldı. İlk olarak Sosyal Demokrat Başbakan Gerhard Schröder zamanında "yeşil kart" uygulaması ile, bilgisayar mühendisleri Almanya’ya davet edildi. Ancak Hıristiyan Demokratlar başta olmak üzere muhafazakar ve ırkçı çevreler, buna karşı çıktı. Almanya’ya gelen yabancı mühendislere oturum ve çalışma gibi konularda çeşitli zorluklar çıkarıldı.


Ülkede, yabancılara yönelik saldırılar ve ayrımcılık da yurtdışından gelecek kalifiye personelin gözünü korkuttu. Pekçok yabancı mühendis aradığını bulamayarak, başka ülkelere gitti. Yeşil kart uygulaması da daha sonra kaldırıldı.

Son olarak Temmuz ayı başında Dresden’de Mısırlı bir eczacı kadının öldürülmesi ve akademisyen eşinin yaralanması yurtdışında da yankı buldu. Olay, Almanya’nın imajını bir kez daha zedeledi.


Öte yandan Almanya’daki üniversitelerde teknik bir dal okuyan her dört öğrenciden biri, öğrenimini yarıda bırakıyor. Bu yüzden üniversite mezunlarının sayısı, piyasanın taleplerine yetmiyor. Ayrıca çeşitli kurumlar gençleri mühendisliğe özendirmek için programlar düzenliyorlar ancak bunlarından yeterince başarılı olduğu söylenemez.

(CİHAN) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.