Almanya’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu verildi

Almanya’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu verildi

ABONE OL
23:21 - 28/10/2022 23:21
Almanya’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle resepsiyon düzenledi.

Resepsiyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle gönderdiği mesaj okundu.

Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, burada yaptığı konuşmada, Almanya ile yürütülen diyaloğun müttefiklik ruhuyla, uluslararası hukuka uygun, eşit ve adil bir düzlemde yürütülmesinin elzem olduğunu belirterek, “Yalnızca Karadeniz değil, yakın coğrafyamızda yaşanan diğer bölgesel meseleler karşısında da Almanya ile olan diyaloğumuzun devamı önemlidir. Özellikle Ege ve Doğu Akdeniz meseleleri konusunda, bu diyaloğun müttefiklik ruhuyla, uluslararası hukuka uygun, eşit ve adil bir düzlemde yürütülmesi elzemdir.” dedi.

Şen, Türkiye’nin egemenlik haklarını hiçbir şekilde tartışmaya açmayacağını vurgulayarak,”Geçmişte Almanya’ya bu konularda bir nevi “dürüst arabulucu” olarak atfettiğimiz değer ve önemin aşınması kimsenin çıkarına değildir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin stratejik hedefinin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik olduğunu aktaran Şen, Almanya’nın Türkiye-AB ilişkilerinin güçlendirilmesine liderlik etmesini, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi gibi konularda AB tarafından Türkiye’ye verilen sözlerin yerine getirilmesinde olumlu rol oynamasını beklediklerini dile getirdi.

Büyükelçi Şen, Türkiye’nin sınırları içinde ve ötesinde, bütün uzantılarıyla birlikte PKK ve FETÖ başta olmak üzere, terör örgütleriyle mücadelesinin Almanya’nın güvenliğini ve kamu düzenini de yakından ilgilendirdiğinin altını çizerek, “Başta uzun süredir yanıtsız bırakılan iade taleplerimizin yerine getirilmesi suretiyle, terörle mücadeledeki iş birliğimizi geliştirmek, yalnızca dostluğumuzun değil, müttefikliğin ve karşılıklı çıkarlarımızın da gereğidir.” diye konuştu.

Almanya’daki Türklerin başarısı kıvanç veriyor

Almanya’da artık dördüncü kuşağa ulaşan Türklerin siyasetten iş dünyasına, bilimden spora ve sanata, farklı alanlarda elde ettikleri üstün başarıların kıvanç verdiğini vurgulayan Başar Şen, Almanya’da yaşayan Türklerin süregelen sorunlarının da unutulmaması çağrısında bulundu.

Bu sorunların başında ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığının geldiğini anlatan Şen, “Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, Mölln, Solingen ve Hanau saldırılarını ve NSU cinayetlerini unutamayız. Bu tür hastalıklı eğilimlere karşı güçlü bir direnç kültürü oluşturulması, nefret, ırkçılık ve ayrımcılığın her türüyle, tüm imkânlar kullanılarak topyekûn mücadele edilmesi gerekmektedir. Bu konuda Federal Hükümetin çabalarını destekliyor, ilave adımların da atılmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şen, Türkçe anadil eğitiminin devlet tarafından desteklenmesi ve teşvik edilmesinin önemine dikkati çekerek, ayrıca insanların dini ihtiyaçlarının herhangi bir ayrımcılığa, baskı ve engellemeye uğramaksızın tam anlamıyla karşılanması gerektiğini vurguladı.

Büyükelçi Şen, Almanya Türk toplumunun çifte vatandaşlık konusundaki haklı beklentisinin daha fazla vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Berlin’deki resepsiyona Killa Hakan lakabıyla tanınan ünlü rap müziği sanatçısı Hakan Durmuş, Anayasa Koruma Teşkilatı Başkan Yardımcısı Sinan Selen ile Türk-Alman toplumundan davetliler katıldı.

Sergi açılışı ve defile yapıldı

Samsun Olgunlaşma Enstitüsünce “Geçmişten geleceğe, gelecekten moderne” defilesi sunuldu.

Defilede, Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu dönemi ile Anadolu yöresel kadın giysileriyle günümüz kıyafetlerinden oluşan giysiler beğeniye sunuldu.

Resepsiyonda, Cumhuriyetin ilanının 99. yılı nedeniyle Çağdaş Türk Ressamları Sergisi de açıldı.

Derya Yıldız, Çağlar Tağcı ve Fatih Karakaş’ın eserleri davetliler tarafından ilgi gördü.

Resim sergisi 28 Kasım’a kadar büyükelçilik binasında ziyaret edilebilecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.